Rady a Tipy

Nový článek: Maotai (baijiu) – umění dívat se jinam

Dostávám opravdu hodně otázek, do jakého alkoholu investovat a proč. Mnoho diskusí na internetu řeší whisky, rumy, gin atd.. Já říkám, že tohle vše je strašně krásné, ale pokud jste opravdový investor, občas se musíte podívat jinam, udělat krok, který nikdo jiný nedělá. A taková je třeba investice do Maotai (baijiu). Že nemáte láhev ve …

Rulandské nebo pinot? Znáte rozdíl?

Rulandské šedé je starobylá francouzská moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera), spontánní, pupenová mutace odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir – Pinot od latinského Pin – šiška protože hrozen s drobnými bobulemi připomínal šišku borovice). Odrůda pravděpodobně vznikla v Burgundsku, odkud se rozšířila po celé Francii, zvláště do oblasti Champagne. Do Maďarska se dostala již ve …

Nový článek: Glengoyne 18y DOPORUČUJI ideální investice červenec 2021

Tento měsíc jsem se rozhodl doporučit skvělou láhev, kterou jsem dlouho přehlížel a v principu jsem jí neměl rád, protože se na první pohled zdála naprosto nudná. Tuctová láhev, obal, i promo. Na Glengoyne na první pohled není vůbec nic zajímavého. Tedy do té chvíle, nežli ji ochutnáte. Aroma: meruňky, banány, ananas, máta, vanilka, zelené jablko, …

Nový článek: Hodnocení 25y whisky – díl 1.

V dnešním článku jsem se rozhodl zabývat 25y whisky, které si můžete koupit v ČR. Jednoduše jsem si otevřel heureku, zkopíroval láhve a napsal hodnocení. Investičních lahví je tam dost. Pro investiční příležitost bych věnoval třem lahvím s hodnocením nad devět.    Talisker 25y Degustace: Já mám Taliskery rád pro kombinaci ovoce, sladkosti, kouře, ale zároveň lehké …

Ochlazuje míchání čaj?

Po několika vážnějších tématech si nyní vybírám poněkud lehčí a to je míchání čaje. Budeme se zabývat tím, jak míchat čaj a zda vůbec míchat čaj. Proč? Je to můj postřeh z kaváren a restaurací v poslední době. S nižšími venkovními teplotami totiž přibilo notorických „cinkalů“. Má ale takové cinkání svůj logický význam? Důvod míchání Chuť – promíchání …

Červ na dně láhve

Složité problémy mají často jednoduchá a úsměvná řešení a nic nemusí být tak, jak vypadá. Půjdeme na to rovnou zostra, takže: Kde můžeme najít toho bájného červa na dně láhve? Tequila – V originální tequile najdete vždy jen nápoj. Pokud v ní vidíte červíčka, podívejte se do zrcadla, zda nemáte na čele jitrnici, protože takováto …

Yamazaki 12y – DOPORUČUJI – ideální investice 09/16 + zpětný pohled

Kdo nezaváhá, může si koupit opravdovou investiční pecku. Už jsem myslel, že na tento měsíc nedám zajímavý tip. Ale všechno zpět. Tohle je pecka. Není se třeba moc rozepisovat. Něco o láhvi: V roce 1923, Shinjiro Torii, zakladatel Suntory, postavil první japonský sladový whisky lihovar v údolí Yamazaki. Poloha lihovaru je na okraji Japonského starobylého …

Glencadam 21y – DOPORUČUJI – ideální investice 08/16 + zpětný pohled

Znovuobjevená palírna, která produkuje whisky nejvyšší kvality. Historie Glencadam je a zároveň není nováčkem na trhu s whisky. K jejímu založení došlo již v roce 1825, ale během její historie byla několikrát uzavřena i prodána. K poslední změně majitele a obnovení výroby došlo v roce 2003, kdy palírnu zakoupila společnost Angus Dundee Distillers Plc, čímž …

Glenfarclas 25y – DOPORUČUJI – ideální investice 07/16 + zpětný pohled

Glenfarclas (založeno 1836) je skotská palírna, již vlastní od roku 1865 rodina Grantových a to až dodnes. Palírna se nachází ve vesnici Ballindalloch v hrabství Banffshire a vyrábí skotskou sladovou whisky. Aroma:  Překvapivě ostré, lze cítit citrusy, med Chuť: Méně výrazná, ovoce, žádná rašelina nebo kouř, trochu sladkost po stranách úst, citrusy, banány Dokončení: Relativně …

The Irishman 17y DOPORUČUJI ideální investice červen 2021

Dnešní tip je mnohem jednodušší a pro nás mnohem zajímavější. Již dlouho jsem dostával otázky, zda je The Irishman investiční a já jsem několik let psal, ne, ne, ne. Dnes tu však máme láhev, která je jiná, zajímavá a z mého úhlu má své kouzlo a investiční potenciál. Když jsem se zamýšlel nad aktuálním tipem, musel …

Červené víno – pokojová teplota

Jak vlastně vznikl „mýtus“ o pokojové teplotě červeného vína? Dnes bych se chtěl zabývat jednou z tradičních pověr, kterou je nesmysl, že červené víno se podává při pokojové teplotě, proto jej mohu mít doma v obýváku nebo v kuchyni, mohu jej kdykoli otevřít a ihned konzumovat. To je nesmysl. Nyní si budu tak trochu protiřečit, …

Nový článek: Otázky a omyly v investování do destilátů 5 díl.: Nové palírny

Další z článků, který reaguje na komentář již na novém formátu blogu, zda bych se mohl vyjádřit k investování do nových palíren, které nyní vznikají jako houby pod dešti, zvláště v UK, ale fakticky i v jiných zemích. Nemám rád velmi silná prohlášení, ale v obsahu tohoto článku, vzhledem k tomu, že nyní buduji i svůj projekt, musím říci, že obsah …

Comments are closed.

Close