Written by 9:55 am Rady a tipy

Dobré kafe nepotřebuje drahé vybavení

Pokud ve svém životě potřebujete udělat dobrou kávu v různých provedeních, vlastně ani nepotřebujete nějaké speciální vybavení. Tento článek vzniká jako reakce na dotaz, zda lze stvořit něco luxusního i v improvizovaných podmínkách a to včetně nadýchané mléčné pěny. Ano, lze, ale ať bychom dělali, co bychom dělali, bez skutečně kvalitních surovin to prostě nejde. Z vyčpělé kávy standard prostě nic dobrého neuděláte.

Suroviny jsou základ

Jak bylo psáno v úvodu, základem jsou kvalitní suroviny. Pokud máte skutečně dobrou kávu, za mě jedině 100% espresso, stačí vzít mlýnek a čerstvou kávu namlít. Pokud není mlýnek, lze samozřejmě použit již namletou, ale ta kvalita jde dolů.

Moka konvice

Použití této nesmrtelné věci zcela jednoduché, dolů do nádobky vlijete vodu, přidáte sítko s kávou, zavřete, dáte na oheň, plotnu apod., pak již jen čekáte, na jednoduchý zákon fyziky, který vám udělá z obyčejné vody, výborný nápoj.

Alkohol

Pokud si chcete kávu vylepšit nějakým alkoholem, pak máte dvě varianty. Jednak tvrdší, nalít destilát, likér přímo do kávy, nebo zkusit naředit vodu v dolní nádobce moka konvice a nechat projít celý obsah sítkem s kávou. Nahoře vám vznikne něco skutečně lahodného.

Mléčná pěna

Pokud chcete mléčnou pěnu a nemáte žádný přístroj, nejjednodušší varianta je malý french press. Do něho nalijete celkem dost teplé mléko, uzavřete a pohybujete táhlem nahoru a dolů. Dole máte velmi jemné sítko, takže skutečně během velmi krátké chvilky máte velmi hustou mléčnou pěnu. Stačí vzít lžíci a šup na kávu. Zcela jednoduché. Nemám vyzkoušené druhy mléka, používám jen plnotučné. Nevím, zda by to např. s nízkotučným šlo.

Pokud jste si nedali do kávy nic ostřejšího, můžete to vyzkoušet právě s pěnou. Do teplého mléka přidáte kousek destilátu, likéru a pak je postup stejný. Mléčná pěna vám nasaje veškerý obsah a potupné rozpouštění na kávě vám zaručí vynikající zážitek. Na takto hustou pěnu můžete dát i skořici, nastrouhanou čokoládu, co máte (za prasárničku) rádi. Já už bych to nemusel, ale přes sítko lze vytvořit mnohé.

Závěrem

Jak vidíte, nepotřebujete žádné drahé kávovary, ale s úplně obyčejnými věcmi lze vykouzlit i v improvizovaných podmínkách něco výjimečného také pro ženy, které mají rádi mléčnou kávu. French press pak jednoduše opláchnete a hotovo. Vše dobré.

MK

Close