Written by 11:11 pm Rady a tipy

Loch Lomond 21y DOPORUČUJI ideální investice září 2023

Tato whisky je mnohým uživatelům trochu skrytá, ale dnes přišel čas jí doporučit. Velice se mi líbí její celkový profil, rašelina, věk i celkem slušná podobnost s Littlemill. Náhoda? V žádném případě. Původní stejný majitel, kotle i postup výroby.

Aroma: Spousta sušené trávy, luční kvítí, ječmen, meruňka, mango, broskve, lehký fenykl a vanilka

Chuť: Bílý pepř, rašelina, broskev, meruňka, vařené hrušky, hřebíček, skořice,

Dokončení: Rašelina, čerstvé pečivo, sušená tráva, mango, liči, hruška, dub a anýz

Proč mě tato láhev zaujala

Není to zase tak složité. Vlastně je to až příliš jednoduchá matematika. Dobrá whisky, rašelina, stáří 21y a i cena pod 5000,-, což splňuje podmínky tipu. Dále je to také nepochybně postupně rostoucí cena právě této konkrétní láhve. Loch Lomond pro mě zůstával celkem hodně dlouho zcela mimo pozornost, ale nějak tento měsíc nastal čas, kdy si říkám, vše má své místo. Doporučovaná láhev patří přesně do kategorie zajímavých, rašelinových whisky, které vám i při relativně vysokém stáří nezruinují kapsu. Nevím, zda s nadsázkou, ale poměrně bych řekl, že se jednak trh vrací od sladších k rašelinovým whisky a jednak, nyní ta nadsázka, může být právě tato značka velkým překvapením budoucnosti. Rovnou říkám, že rozhodně nebudu projíždět všechny aukce atd., na to fakt nyní nemám čas, ale i letmý pohled na wine searcher mi ukazuje, že se nyní něco zajímavého děje a možná nastal pravý čas, mít tuto 21y variantu ve sbírce.

Jak vidím její budoucnost

Již delší čas tvrdím, že postupně se svojí lehkostí vykupuji do sbírky 21y whisky. Velmi často jsem říkal, že nevěřím na 3y zázraky a podobným přechodným nesmyslům, byť nepopírám, nějaké sám ve sbírce mám. No co, jsou tam, tak ať si užijí přítomnost mezi ostatními. Každopádně na této láhvi není nic špatně a tudíž ani není důvod, proč by se časem neměla zhodnocovat. Její postupný růst nyní nebude nijak raketový, ale po čase zjistíte, že jak se u nás dříve říkalo, halíře dělají talíře. Tato whisky za mě bude velmi nenápadný a skromný, dobrý nákup. Kde se zastaví její cena, lze těžko predikovat. Já si myslím, že to bude takový skokan. Pomalu, pomalu nahoru a jednou za rok, dva velký skok a pak zase pomalu. Každopádně Loch Lomond 21y je kvalitní whisky se zajímavým potenciálem.

Závěrem

Dnes na českém trhu není mnoho zajímavých lahví, do kterých investovat. Trh se doslova přesycen průměrem a výrobci pochopili, že stokrát ojetá věta limitovaná série je již mrtvá. Dnes mají úplně jinou marketingovou strategii, ale to v příštím článku. Každopádně pokud máte rádi whisky a rádi byste investovali jako já, co vám chutná, tady je můj tip. Vše dobré.

MK

Close