Written by 12:04 pm Rady a tipy • 2 Comments

Přesycení trhu? Cena japonských whisky klesá

Pravidelný čtenář tohoto blogu si jistě pamatuje jistý cyklus japonských whisky. Do roku 2014 si většina veřejnosti myslela, že se jedná o čínské whisky. Pak nastal obrovský boom díky vyhlášení Yamazaki nejlepší whisky na světě, kdy vše, co na sobě mělo „rozsypaný čaj“, bylo okamžitě prodáno, aby dnes cena těchto whisky ne stagnovala, ale začala klesat.

Kdo by si řekl, že nastal ideální čas na investování do japonské whisky, tak bych se trochu pousmál a řekl bych, že nejlepší čas byl mezi léty 2010 – 2014, možná i 2015, kdy jste mohli např. dnes ikonickou Yamazaki kupovat běžně do max. 4000,-. Ale každopádně ano, pokud máte to vnitřní pnutí, že byste si také ještě i v této době zakoupili nějakou zajímavou láhev japonské whisky za slušný peníz, ano, docela bych se přikláněl k tomu, že v první polovině tohoto roku by to mohl být dobrý kup, zvláště pokud vás baví hledání na nejrůznějších aukcích, kdy se některé velmi zajímavé láhve dají pořídit i za polovinu běžných eshopových cen v celoevropském měřítku.

Pokud by se mě někdo zeptal, zda je to důvod k obavám, tak trochu egoisticky řeknu, pro mě ne. Já je kupoval právě do těch 4000,-, takže pokud je dnes cena této láhve místo 35 000,- např. 20 000,-, pak to považuji za chvilkovou anomálii. Jednak neprodávám, tudíž mám radost z otrockého vlastnění láhve, a jednak plánuji na dvacet let, takže mě bude zajímat rok 2034 – 2035. Ale i přesto je asi dobré se zamyslet, zda se koupě těchto lahví vyplatí. No, je to o vašem přístupu k investování. Za mě je docela fajn koupit láhev za cca 5000,-, těch dvacet let jí držet a prodat třeba za 50 000,-. To mi dává smysl. Ale chápu, že někdo si říká, sakra, já to chci vlastnit, a třeba nevydělám např. 1000%, ale jenom 200 – 300%, ale to může být také i klidně těch 50 000,-. Je to dobrá investice? No velice záleží na vašich finančních možnostech. Pokud vám nechybí, tak ano, je to dobrá investice.

Další zcela přirozenou otázkou tedy je, zda se ceny vrátí zpět a zda láhve budou růst. Ano a ano. Dnes si dokáži představit, že ty láhve prodává společenská vrstva lehce vyšších manažerů. Koupili je super peníze, počkali si a nyní mají asi trochu jiné priority, investice, není to pro ně již tak „in“, protože se již pochlubili, tak jí prodávají. A se ziskem, aby se zase mohli pochlubit, jak dobře prodali. Tak proč ne. Takto bych si to nějak představoval a asi nejsem daleko od pravdy. Co je paradoxní, že tato situace vlastně pomůže zmizet nějakým lahvím z trhu. Jednak se něco prodá movitějším sběratelům, jednak se něco neprodá a investor si whisky ponechá a jednak se prostě něco vypije. Taková je realita. Takže pro budoucí zhodnocení nás, co tyto whisky držíme, vlastně super situace.

Závěrem

Vlastně mě tato doba a situace poklesu baví. Nikdy jsem si nemyslel, že cokoli kvalitního, nadčasového má hodně příznivců. Je to prostě otázka povahy. Jak jsem v minulosti 100x psal. Tento blog začínal jako módní blog. Všude byl gentleman style, všichni řešili barvy ponožek, brýlových obrouček, aby vše ladilo a dnes? Velká sláva, polní tráva. Jen já jsem si dnes vzal, aniž bych musel, opravdu stylový anglický outfit s kravatou, prostě se vším všudy a bylo mi…… hmmm skvěle. Prostě buďto to máte v krvi, nebo to nemá cenu. A stejně to bude s whisky. Již nyní se těším na takový brutální návrat investování do whisky a zhodnocení starých lahví, že spousta lidí si bude trhat vlasy. Takže toliko k poklesu japonských whisky. Vše dobré.

A propos, víte, co znamená Yamazaki: veselý, velkorysý, kreativní, temperamentní….

MK

Close