Také projíždíte weby a říkáte si, co by bylo dobré, zajímavé, koupit si do sbírky? Stejně tak činím já a musím říci, není nic, na co bych řekl, wau, tohle je ono, to je za mě super šampion. No a proto jsem se v lednu na vše vyprdnul a jednoduše jsem si řekl, že si koupím do sbírky něco, co mi fakt zachutnalo, co myslím, že je dobré. Pryč s poučkami, pryč s tabulkami, prostě půjdu po chuti, kvalitě a v tomto tipu i relativně nízké ceně, takže co? Nic. Nemohu ztratit, mohu jen vydělat.
Aroma: sherry, sušené švestky, višně, fíky, skořice, karamel, pomerančová kůra, dub
Chuť: vanilka, pečený chléb, máslové sušenky, sušené švestky, dub, náznak tvrdého sýru
Dokončení: hořká čokoláda, sušené švestky, přezrálé višně, zázvor, pepř, dub, vanilka
Proč mě právě tato láhev zaujala
Jak jsem předně říkal, šel jsem po chutí, po tom, co mám rád. Vynechal jsem vše, jak jsem nyní investoval, protože nic zajímavého na českém trhu nyní pro tento typ článku není. Takže jsem se rozhodl pro láhev, která nestojí ani 2 500,-, je jí vyrobeno méně jak 900 ks, je v sudové síle a světe div se, skvěle chutná, byť chápu, že 60% nemusí být pro každého. Edradour SFTC 10y 2012 60.1% chápu jako fakt přehlíženou whisky v záplavě marketingové nabubřelosti mnohých nových whisky na české trhu. Láhev nemusí mít kosmický prach, pandí kůži a vysokou cenu, aby byla zajímavá. Naopak. Velmi často právě podobné, nenápadné láhve mají veliký růstový potenciál. Podívejte se na Ardbeg, Macallan atd.. To jsou nyní ceny, co? To je obrovská nabídka! A nikdo nekupuje. Tak se na to v lednu 2024 vyprdněte, jako já, a kupte si skvělou láhev za víc než fajn cenu.
Jak vidím její budoucnost
V UK jsou tyto láhve velmi často ihned vyprodané. To jenom my v ČR si často hrajeme na nějaký, velmi často neopodstatněný, luxus. Co chutná, to piju, co piju, to nebude, co nebude, tak to, co zbyde, bude mít cenu. To investování do whisky se nyní strašně změnilo. Spousta lidí odešlo, ti, co zůstali, jsou zaplaveny novými značkami, podbízivým marketingem. Proto si říkám, že právě tyto skvělé láhve mají budoucnost. A pokud dnes stojí do 2 500,- je to jen dobře. Kdo potřebuje za dobrou láhev dávat nesmyslně vysokou cenu? A pokud je dnes cena takto „nízká“, tak o to vyšší může být náš zisk. Já v této doporučované láhvi vidím velký potenciál. Minimálně v tom, že za mnou oblíbených 20 let si někdo řekne, jo, není to Macallan, ale ten chlap má styl. Tohle, byla ve své době fakt pecka. Je to brutální punk kvalitní whisky. To prostě bude mít cenu. A já radši budu nyní investovat 2 500,- s lehkých svědomím, než 15 000,- do marketingového nesmyslu.
Závěrem
Tato whisky je inspirována vlčí povahou, kdy před dvěma miliony let proletěla kolem země kometa, která ozářila 2 km2, kde vyrostlo nyní obilí pro tuto whisky. Byla použita voda, kterou pili již dinosauři a vánek na 2 sekundy ovinul naše sudy nechal vzniknout …….. keci. Edradour SFTC 10y 2012 60.1% prostě dobře chutná a to vše za malé peníze. Vše dobré.
MK
Jo, dobře napsáno. Přemýšlel jsem, jestli teď koupit ten nový GC 24 BlackStuff. A nakonec jsem si rekl, ze za 4 tisice je to nesmysl. Kdyz 20y stoji v akci v Makru 1500 korun…
Vsiml jste si take. Ze se sesypal trh z “investicnimi” rumy? Foursquare chodi za nakupku a totalni vyplach prodelala plneni od Whorehouse1.
A Zufanek? Tak na to uz lidi ani neprihazuji v aukcich…
Dobrý den, BlackStuff je v této ceně totální úlet. Dejte si na druhou stranu Talisker. Jednoduché. MK
Po Žufánkovi už neštěkne ani pes a lidi, co to zavčas neprodali si dneska rvou zoufalstvím vlasy. Stačí se podívat na Alkobazar nebo Alkohol.cz (přežufánkováno). Ale jinak velmi dobře vyhajpovaná pseudoinvestiční bublina, to zase jo 🙂
Dobrý večer, víte, ono je dobré se na to podívat ze dvou úhlů. Určitě bych nechtěl, aby to vyznělo, že p. Žufánek je špatný. Ne. On vyráběl, lidé kupovali, to že si to více méně sami vyhnali do extrému je jejich problém. Proč by to p. Žufánek neprodával. Je to stejné jako když nadnárodní společnost vyrobí v Indii sportovní obuv za 200,- a prodává ji v ČR za 15 000,-. Když to lidé koupí…. Takže vůči p. Žufánkovi žádné negace. A to, že každé divadlo jednou končí? Tak to bylo jasné od začátku. Stejně jako ty nekonečné nové palírny na whisky. Vše dobré. MK
Dobré odpoledne, tak to ani nebylo myšleno, proti p. Žufánkovi nic nemám. Když jsou lidé hloupí a byli ochotni na sekundárním trhu jeho giny OMFG a absinthy kupovat za totálně nesmyslné ceny, tak ať. Jinak ve všem co píšete absolutní souhlas 🙂
Mimochodem, dnešní aktuální rozhovor s p. Žufánkem, končíme s Ořechovkou, už sedm let nerosteme: https://www.youtube.com/watch?v=vPweK_8KJ4g
Dobré dopoledne, viděl jsem ty rozhovory. Mě velice těší, že chce budovat rodinou firmu předávající se s generace na generaci. Za mě má palec nahoru. Podnikání je o tom, že se někdy daří více, někdy méně, ale to je realita. Já mu přeji jen hodně úspěchů a potěšení z práce. MK
U Foursquare je to podle mého dáno hlavně tím, že mají obrovské skladové zásoby rumu a jsou tak schopni vydávat jednotlivé lahve v sérii ECS v nákladech i kolem 30.000 kusů. Hodně zákazníků to bohužel skladuje s vidinou velkých zisků, místo toho, aby se to pilo. Každopádně Foursquare stále vyrábí jedny z nejlepších rumů na světě a za cenu kolem 120 Euro moc lepších rumů nekoupíte. Já tento trend vítám, protože se bude více pít a méně syslit a jak to bude s Foursquare třeba za 5-10 let se uvidí. Každopádně nevnímám, že by se sesypal celý trh s investičními rumy, byť jistý pokles u některých značek je.
Dobrý den, na trh je potřeba si dívat v globálu, byť váš komentář zcela chápu a respektuji. Ale jak říkám o začátku vzniku blogu. Jednou nahoře, jednou dole, kdo vydrží, vyhrává. Jednoduché. Vše dobré. MK
jj alkohol oslabil – ale LEGO frčí. Kupte si pár stavebnic. Pokud najdete klíč tak správná sada udělá dvojnásobek ročně z 10k za 7 let 70k to jde ne. A pak jsou extrémy teď se draží jedna figurka takovej ten panáček a je na 400k – holt někdo byl v roce 2013 ve správný čas na správným místě. Na to nemá ani Macallan 🙂
Dobrý den, lego? Nééééééé. Problémem je, dejte mi jednu stavebnici a za týden vám jich v Číně vyrobím milion i s patinou. To fakt néééééé. MK
Pěkně zhodnoceno. Vždycky je dobré se dívat na poměr risk/zisk. A ten u přehršle limitek nejen Ardbegů nedává smysl. Zajímal by mě Váš výběr whisky na běžné pití za rozumnou cenu, řekněme do 1000,- K tomu GoldCocku, myslím že mají dobře našlápnuto, nedávno sem pil nový Blended a za mě velmi povedená whisky. Cením, že si vše včetně sladu vyrábejí sami a mají tak pod kontrolou (ve Skotsku si slad vyrábí snad jen Kilchoman a pak dlouho nikdo…)
Jelínek si pro GC slad sám nedělá. Sladinu jim dodává sladovna z Bruntálu.
Díky za opravu, máte pravdu, jedná se o český ječmen ze sladovny Bruntál 🙂
Pro mě je Ardbeg takovej skotskej Žufánek, jedna limitka za druhou, člověk to nestíhá sledovat, natož pak kupovat. Ta značka šla strašně dolů a dneska je člověk schopen na Alkobazaru koupit Ardbegy za nákupní ceny před cca dvěma až třema rokama zpět.
Dobrý večer, ale to drtivá většina palíren. Proto je ani nedoporučuji. Nemá to vůbec smysl. Tyhle whisky jsou / budou od roku 2021 – 2026 zcela mimo. Čest výjimkám. MK
Dobrý večer, nyní nám vzniká youtube kanál “Na pekle s MK”, kde budeme na podobné otázky odpovídat. MK
Dobrý den, to je skvělá zpráva. Na kdy plánujete spuštění kanálu
?
Dobré odpoledne, max duben. MK
Tu na slovensku majú Edradour 0,5L straight from the cask, ale 59,5% nie 60,1%. Neviete mi prosím poradiť, prečo to je len 59,5% ? Ďakujem
Dobrý den, jednoduchá otázka, jiný sud. Odpověď je již v názvu láhve. MK