Written by 12:15 pm Zaujalo mě

Hňup, fešák, macek atd..

Také takto oslovujete svého partnera? A skutečně znáte pravý význam těchto slov? K tomuto článku mě přivedl vlastně můj kamarád Tomáš K., když měl poznámku na pochvalu mého outfitu, jímž bylo slovo: Fešák. Mě to zalichotilo a on k tomu dodal: Také s tebou souhlasím. Fešák je vykastrovaný pes. A tak mě napadlo, více si zjistit, jak vlastně oslovujeme sami sebe a své nejbližší okolí. Několik případů (první slovo – název zvířete, druhé slovo – kastrát):

fena, kočka      fešanda

pes                   fešák

kocour              macek

býk                   vůl

beran                skopec

hřebec              valach

kanec                vepř

prasnice           svině

kozel                 hňup (nářečně cap)

kohout              kapoun

muž                   eunuch

Nyní několik zajímavostí:

Vepřové

Trocha starých pověstí českých. Bivoj ulovil kance a jedl tak kančí. Kanec není jen samec od divočáka, ale i od domácího prasete. Jenže to se kastruje, aby lépe přibíralo na váze, a proto hovoříme o vepři a tedy mase vepřovém. Oslovení: Ty jsi kanec, je vlastně vyjádření někoho kdo „může“, protože má čím.

Valach

Naší představou u tohoto názvu je silný, statný kůň. Jenže slovo valach vzniklo tak, že kůň musel být především krotký pro práci v lese a na poli. A aby se stal krotkým, tak se kastroval. Takovýto silný, statný, ale především krotký kůň je valach.

Kdo by si ale myslel, že kastrace je záležitostí pouze pracovních koní, mýlil by se. Nejlepší závodní koně historie byli často valachové. Např. nejslavnější závodní kůň, co kdy běhal, fenomenální Phar Lap, byl také valach. 

Vůl

Zpět ke starým pověstem českým. Přemysl oráč, zakladatel slavné dynastie, jak už ze jména vyplývá, oral pole se statnými voly. Nikoli býky. Takový vůl byl totiž mnohem bezpečnější pro svého majitele. Dnes se býci už tolik nekastrují, a proto i já jsem mohl ochutnat testes.

Eunuch

Pokud by si někdo myslel, že se takto trápí jen zvířátka, i lidé mají své kastráty – eunuchy. Tito lidé postupovali svoji kastraci velmi často nedobrovolně a ve společnosti byli využíváni jako důvěryhodné osoby. Jejich prací většinou bylo: kastrátní pěvci, náboženští specialisté, vojáci, členové královské gardy, vládní úředníci a strážci významných žen či sluhové v harémech.

Moudro na závěr:

Ententýky, dva špalíky… tohle rozpočítávadlo zná snad každý z nás již od útlého dětství. Jenže, co je to etntentýky, přesněji tedy ententýk.?

Toto slovo má svůj původ v němčině, kdy se kachna řekne: die Ente. Takže přihořívá… ententýk je vykastrovaný kačer. A rozpočítávadlo není nic jiného, než popis kastrace, která prováděla pomocí dvou špalíků.

MK

Close