Written by 6:56 am Moda a styl

Jak poznat pravou kůži od syntetické

Že to nepoznáte? Buďte v klidu. Dnes to opravdu není jednoduché, i když si to mnozí lidé myslí. Ano, jsou jasné případy, kdy je zcela nepochybné, že se jedná o pravou nebo syntetickou kůži. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že dnes kůže prochází velmi širokou škálou nejrůznějších povrchových úprav a také jak uvidíte, není kůže jako kůže. Někdy i syntetická kůže může být stejně kvalitní, jako pravá. Ne proto, že by se pravé vyrovnala, ale proto, že pravá je tak šizená a ztenčovaná, že už je to vlastně jedno.

V čem je pravá kůže lepší

Kvalita

Trvanlivost

Štítky a razítka

Pokud máte na výrobku štítek umělá kůže, věřil bych mu, protože pokud výrobce může, velmi rád se honosí opačným: pravá kůže. Pokud vidíte razítko nebo štítek pravá kůže, je třeba zpozornit.

Okraje

Je to jako s plastickými operacemi. Co je až moc krásné, není pravé. Svoji pozornost věnujte okrajům, které když budou vzorové, případně „pěnové“, nebo působící plasticky, nejedná se o pravou kůži, protože ta je hrubější a nepravidelná. Výrobci používající pravou kůži, tyto okraje velmi často přiznávají, ale popravdě, napodobit se dá vše. Nicméně pokud se přiznaný okraj třepí, je to zcela bezpochyby kůže syntetická. Buďte tedy pozorní.

Póry

Připomíná mi to přirozený a člověkem vysazovaný les. Jdete si na houby a vidíte vysázené stromy pěkně v řadě. A tak je to i u kůže. Pravidelnost tvaru i místa se rovná umělotina.

Dotek

V tomto bodu záleží, jakou povrchovou úpravu kůže má. Pokud opět působí přespříliš dokonale, hladce, plasticky, je třeba zpozornit. Ideální je, když je kůže přírodní, hrubá.

Vůně

Pravá kůže má svoji velmi specifickou vůni, zvláště jedná-li se o surovou kůži a nemusí se vůbec jednat o nějaký velký výrobek, aby vás to praštilo přes nos. Stačí mít opravdu poctivé, nové, kožené boty. Moje první cesta autem v nových botách je velmi aromatický zážitek.

Pokud ale kůže prochází nějakou povrchovou úpravou, nemusí být vůně intenzivní. Na druhou stranu si musíme přiznat neustálý boj mezi producenty pravé a výrobci umělé kůže. Dnes jsou umělé kůže tak dobře uměle navoněny, že je velmi těžké čistě podle vůně rozeznat syntetickou od pravé. Upozorňuji, že taková vůně na výrobku může vydržet i mnoho měsíců.

Ohebnost

Velmi těžký parametr. Podle ohebnosti lze od sebe kůže rozeznat, avšak protože se dnes pravá kůže velmi úspěšně tenčí, jsou tyto vlastnosti téměř identické. Původní tuhost kůže je velmi snadno pryč. S tímto se setkáváme velmi často u opasků a peněženek. Pokud však výrobek leží delší dobu na obchodu, pozorně se podívejte, může mít praskliny. Tohle vám pravá kůže neudělá.

Oheň

Umělá kůže obsahuje polyuretan a to poměrně ve velkém množství. A ten jako každá umělotina velice rád hoří, taví se, škvaří. Pokud vezmete obyčejný zapalovač, stačí chvilku působit plamenem na výrobek a hned budete vědět, zda se po otření materiál změnil, či nikoli. Pokud zkoušku ohněm provádí prodejce, nelze plamenem přejet sem a tam, takové to šup šup. Je to stejné, každý z nás si to někdy zkusil, jako když jste zkoušeli držet ruku nad svíčkou. Asi sami víte, kdy vás plamen začal pálit a kdy jste byli v pohodě.

Pokud tuto zkoušku provedete na testovacím výrobku, nebo například na dně tašky, kufru, nic vlastně nebude vidět. Po zkoušce stačí setřít pouze vlhkým hadříkem.

Voda

Pokud nanesete na pravou kůži malé množství vody, ta jí absorbuje. Syntetika nikoli. Opět záleží na povrchové úpravě výrobku.

Závěrem

Mějte oči otevřené a přemýšlejte hlavou. Pokud vám někdo nabízí kožený kufr, tašku za 1000,- nebude to asi logicky pravá kůže. Vše má své výrobní náklady. Příště se budeme zabývat tím, jak poznat kvalitní pravou kůži.  

MK

Close