Koupili jste si investiční láhev a nevíte jak jí správně skladovat? Tady je jednoduchý návod.
Co ovlivňuje skladování a kvalitu destilátu
Předem bychom si měli uvědomit, že whisky, cognac atd. není víno. Některé věci však mají společné. Jaké jsou nejhorší vlivy, kterým byste se měli vyhnout:
• Sluneční svit – neznám horšího prevíta, než je slunce. Je to stejné jako s barvou vašeho oblečení.
• Teplotní výkyvy – to navazuje i na již zmíněné slunce. Chvíli teplo, chvíli chlad. To zkrátka nedělá dobře.
• Špatný uzávěr – korek nebo šroubovací uzávěr, budeme se bavit níže.
• Prostor skladování – místo, kde máte spreje, barvy, brambory atd. není moc vhodné. Navážeme na předchozí bod špatný uzávěr.
• Typ nádoby – sud nebo láhev. V sudu probíhá neustálé zrání, kdežto v láhvi téměř žádné. Slovu téměř se budu věnovat v příštím samostatném článku.
Jaké jsou nejčastější uzávěry
• Šroubovací
• Korkový
• Silikonový
• Skleněný
Nyní se budeme zabývat dvěma uzávěry: korkový a šroubovací
Korek
Korkový uzávěr se v globálu používá méně nežli plechový, šroubovací. Já ho osobně u destilátů velmi nerad vidím a mám k tomu své důvody.
Vady
U vína se uvádí, že 10% korků je vadných, tzn. každé desáté víno je vlivem nekvalitního korku špatné. To je docela velké číslo. A nedělejte si přátelé iluze, že výrobci destilátů používají kvalitní korky. Ono můžete použít korek za 5,70 ale také za 2 koruny. A když vyrobíte za rok milion láhví, je zde cenový rozdíl 3,7 miliónu, za 10 let 37 milionů a za 20 let 72 milionů korun. A s touto částkou se prostě majiteli společnosti žije lépe, než když vám připlatí za kvalitnější korek. To je zkrátka ekonomika.
Nevýhody korku
Každý vinař to zná. Korek je náchylný na plíseň a pokud není neustále ve vlhkém prostředí, je to přeci jenom kůra stromu, velmi rád vysychá, zmenšuje svůj objem a začne propouštět vzduch. To má za následek oxidaci destilátu a jeho vypařování. Laik by řekl, že stačí prostě skladovat láhev na ležato a problém je vyřešený. Není. Korek je taková potvora, že se také velice rád rozpadá a přiznejme si, uvnitř láhve destilátu je celkem velmi agresivní prostředí. Opět vinaři to znají. Kdo skladuje desetiletí vína grand cru, občas musí korkový uzávěr prostřednictvím specializované firmy vyměnit.
Řešení první
Láhev skladujte ve vzpřímené poloze, tedy ve stoje. Ano, korek může časem propouštět vzduch a znehodnocovat vaši láhev. Jediné řešení, které vám mohou nabídnout, je vosk. Ano, zavoskovat hrdlo láhve a tím zcela obsah uzavřít. Dejte si pozor na poškození kolku (pozdější prodej). Zavoskované láhve, u kterých se obsah alkoholu nedotýká korku, jsou schopné vydržet i stovky let.
Řešení druhé
Pokud máte doma opravdu kvalitní vinotéku, zkuste si pohrát s teplotou a vlhkostí. Jde o velmi elegantní řešení, ale pořád s poměrně velkým rizikem rozpadu korku. Bohužel, taková je příroda a její zákonitosti.
Poznámka: Někdo může namítat, že na zámcích a hradech, v jejich sklepích, jsou láhve bez problémů schopné přežít opět stovky let. Ano, máte naprostou pravdu, pokud tam mají unikátní a vhodné mikroklima. To však v panelovém bytě nebo běžném domě nepředpokládám.
Šroubovací uzávěr
Nyní přicházíme do mnohem jistějších vod. Pokud je šroubovací uzávěr dobře vyrobený, správně nasazený atd., stačí postavit láhev někam do temna do komory a máte hotovo. Investiční láhve jsou baleny v pěkných obalech, takže je v nich jednoduše ponecháte, prostě jak říkám, žádná věda.
Jediné, co bych doporučil je, každé dva roky svoji láhev vytáhnout a zkontrolovat zda obsah neuniká. Pokud ne, šup s ní zpátky, pokud ano, opět jedinou radu, kterou pro vás mám, je vosk.
Závěrem
Pokud uzávěr začne propouštět vzduch, nečekává vás nic jiného, než že destilát začne oxidovat, odpařovat se a být ovlivňovaný cizorodými pachy (pokud máte v té samé místnosti brambory, ředidla, barvy atd.).
Na druhou stranu většina uzávěrů je dnes šroubovacích a u nich stačí jednou za dva roky svoji láhev zkontrolovat.
MK
Doplnění 07/2021
Dnes můžeme vidět nový trend, kdy dražší, investiční láhve začínají od šroubovacích uzávěrů ustupovat, ale s tím, že původní korek je nahrazen silikonovou výplní, která je mnohem jistější a stabilnější, případně opravdu drahé láhve mají uzávěr skleněný.
MK
Vdaka za clanok. Aky mate nazor na Parafilm?
Dobrý den, co se týče parafilmu, bylo to velmi časté téma, mnozí ho chválí, já říkám, že příroda je příroda. Vosk je velmi snadné sundat dolů a nenadělá takové škody. Ale to je můj názor. MK
Jaké škody nadělá parafilm??
Zdravím vás , skvělí článek , mám dotaz ohledně skladování dezertních vín konkrétně sauternes a tokajských vín a Madeiry a portského vína v jaké poloze se mají archivovat v leže nebo ve stojato ??nikde nemohu dohledat , děkuji
Dobrý den, víno musí ležet. Má nižší obsah alkoholu, takže není tak agresivní na korek. MK