Written by 10:35 am Zaujalo mě

PF 2022

Přátelé, pravidelní i občasní čtenáři. Dovolte mi vám popřát vše nejlepší do nového roku 2022. Nejčastějším přáním dneška již nebývá auto, dovolená a podobné nesmysly. Každý rozumný člověk si přeje především zdraví. Bez zdraví není ničeho.

Přeji vám vyrovnání duše s tělem. Už Sokrates říkal, že tělo je jen obalem duše. Jakmile onemocní duše, onemocní i tělo. Všechny z tisíce diagnóz, které známe, vznikají, když se poškodí lidská duše.

Doufám tak, že do vašeho života vstoupí co nejméně negativních pocitů, které vás vnitřně poškozují, ale díky bohu s nimi můžeme pracovat, pohlídat si je, abychom si tak právě to zdraví zachovali. ZÁVIST, NENÁVIST, KŘIVDA, ZLOBA, LÍTOST, STRACH, TRÁPENÍ SE PRO JINÉ. To jsou největší zabijáci současného světa.

Přeji vám co nejvíce lásky a porozumění ve vašem životě. Přeji vám, abyste milovali, ale nezapomněli milovat i sami sebe, protože láska k vám samotným, není ani pýcha, ani sobectví. Jak můžeme chtít po ostatních, aby nás milovali, když sami sebe nemáme rádi. To je neřešitelná rovnice.  

Neexistuje zdravá duše a nemocné tělo, tak jako neexistuje nemocná duše a zdravé tělo. Kdosi moudrý řekl: Ať myšlenka neopustí místnost, v které jsme. Když si uvědomíte, že máte tendence řešit věci zpětně, bavit se o tom, co bylo nebo utíkáte do budoucnosti a co bude, když… tak vždy utíkáme dopředu nebo dozadu, a jen proto, neboť nechceme být tady a teď. Když utíkáme nazpět, tak tam už nejsme, jsou to tedy jenom vzpomínky. Když utíkáme dopředu, tak tam také ještě nejsme. To je hypotéza. Ale když řeším TEĎ, tak jsem TADY. Když máme nepořádek v duši, tak nechceme řešit teď, neboť do toho bychom museli zahrnout sebe a uvědomit si svůj stav. Toto jsou kroky, kterými se člověk dostává k pravdě o sobě. Když se přinutíte tady a teď, zjistíte: jeden nevyřešený problém, druhý, třetí – a obecně to nazveme stres. Módní slovo, lidé se ho chytají, vytváří si antistresové programy, přičemž není možné zachraňovat člověka, pokud se on sám zachraňovat nechce. Nemluvíce o tom, že stres je také všechno zahrnující a nic neříkající slovo.

Závěrem

V tomto článku jsem použil některé texty a úryvky od mého přítele. Jeho moudrost, zkušenosti a pokora mě nepřestává udivovat každou minutu od doby, kdy mám tu neuvěřitelnou čest a radost mu naslouchat, učit se. Přeji vám tedy v roce 2022 méně virtuálna a více reálna. Přeji vám odvahu postavit se výzvám a neřešit nezměnitelné. Přeji vám přítomnost někoho, kdo vás má upřímně a od srdce rád, kdo vám daruje ten nejcennější poklad světa. Svůj čas, tj. svůj život. A prosím, nemějte strach vyslovit svá přání. Bez vůle zvítězit není vítězství.

MK

Close