Mohu se zúčastnit, i když nemám vlastní slivovici?
Ano, v rámci projektu neřešíme, zda máte vlastní slivovici a bez nutné degustace budeme akceptovat slivovice od účastníků CNSC, u kterých víme, že vzorky splnili bodové ohodnocení: Bozízovská pálenice, Sudlička, Lžín, Spišská, Anton Kaapl, Riper, Skanzen, Marsen, Svízela, Ponešice, Karl LIQ, Radlík.
Pokud dodáte láhve od těchto výrobců s neporušeným uzávěrem a kolkem, podmínky účasti jsou splněny.
Je tento projekt dobrou investicí?
To záleží, jak na to pohlížíte. My na konci očekáváme několik světových i českých rekordů, tj. největší sud slivovice a nejstarší slivovice na světě minimálně. Tato prvenství získá projekt na začátku nebo v průběhu. Mít takovou láhev je prostě investice. Její zajímavost však určuje počet podílu. Pokud dodáte jeden litr, zhodnocení bude odpovídat jednomu litru. Pokud někdo dodá sto litrů, tak přirozeně, to si klidně dovolím říci, zadělal svým potomkům na sakra zajímavou investici, která se hodně vyplatí.
Jak se bude slivovice stáčet do lahví?
Na to vám nejsem schopen odpovědět, protože to bude na našich potomcích. Možná průmyslově, možná, což bych byl rád, to půjde všechno pěkně ručně. Co bude za sto let, nevím. Ale já bych přál projektu maximum ruční práce.
Kde plánujete vzít tolik slivovice?
Do projektu jsou a budou zapojeni všichni degustátoři CNSC, kdy objíždí během roku celkem i možná desítky koštů. Myslíme si, že to s přehledem dáme.
Plánujete i jiný druh destilátů?
Pojďme se ctí udělat slivovici a pak se uvidí. Snad tento projekt nenarazí na „šmejdy“, co budou chtít jako vždy udělat lacinou kopii, která jen a jen bude poškozovat systém. To by mi fakt vadilo. My do toho jdeme srdcem.
MK
Ještě by mě zajímalo, kdy se spustí sběr slivovice? 🙂
Dobrý den, z naší strany asi není na co čekat. Myslím, že od 17. června 2024 jsme plně připraveni. MK
A ještě jeden dotaz. Chápu, že jde spíše o hrubý odhad a realitu asi nikdo dopředu netuší, ale dá se dopředu říci, jak velká přibližně bude andělská daň a podobně? Tedy kolik se očekává, že bude ve finále z 1l slivovice stočného moku a o jaké přibližně síle? Vím, že mě se to týká nebude, ale tak pro zajímavost se zeptat musím:)
Dobrý den, neexistuje špatná otázka, ale popravdě nevím. Jediný, kdo snad zná odpověď je Metaxa a Remy Martin. Nějaké sudy se objevily i v jiných cognac domech. Pokud bych si já chtěl stanovit nejhorší přijatelný scénář, tak v sudu bude cca 60% obsahu a přibližná síla 38-42%. MK