Written by 8:37 am Diskuse • 4 Comments

Proč jsou mladí lidé klíčem k úspěchu?

V historii najdete spoustu příkladů, kdy mladí lidé byli schopni změnit dějiny svým radikálním myšlením a smyslem pro akci „nyní, teď a tady“. A my si v krátkosti dáme tři jednoduché příklady, proč tomu tak je a proč se velká část dnešních politiků snaží zalíbit zvláště mladým lidem.

Hitlerova mládež

Již dávno Joseph Goebbels věděl, že nacistický režim potřebuje pro svoje trvání především mládí, tj. dvacet let. Ministr propagandy nebyl žádný hlupák a bylo mu úplně jedno, zda je autorem myšlenky třeba i Žid, hlavně když funguje. Proto vznikla Hitlerova mládež a my se s jejím odkazem potýkáme dodnes. Došlo k naprosté převýchově, změně myšlení jedné generace a ani po téměř sto letech neumíme jejich životní postoje změnit, kdy naopak oni je šíří dále a dále. Proto je důležité znát generační cykly. Na konci války tito ještě kluci byli velmi obávanými bojovníky bez jakéhokoli slitování.

Den D

Pokud byste chtěli odsoudit nacistické kroky a myšlení, buďte v klidu. Blíží se 6. červen 1944 a spojenci se plánují vylodit v Normandii. Každý z generálů však ví, že morálka je velmi důležitá a také ví, že vylodění může být totální masakr. Situace je velice napjatá. A jak jí vyřešit? Ona neměla úplně jasné řešení, ale měla jednu důležitou pomoc. Bylo nařízeno, že hlavní proud těchto jednotek má být složen z velice mladých vojáků, ideálně pod dvacet let. Proč? Důvod byl jednoduchý. Hloupé a radikální mládí. Kdybyste do těchto jednotek dali zkušené, protřelé, starší harcovníky, věděli by, že jdou téměř na jistou smrt a morálka by šla ke dnu. A právě proto bylo využito, zneužito, jak chcete, mládí.  A to je i důvod, proč je dodnes tolik veteránů ještě naživu. Tehdy jim bylo většinově 17-19 let.

1989

Je mi vlastně v podstatě jedno, co si o sametové revoluci myslíte, kdo chce přemýšlet, pustí si pořad 168, reportáž Disidenti junioři a zvolí si čas 31:00. A pouštějte si to tak dlouho, než na to přijdete. No nic. Nicméně zde je jedna zajímavá část a to jsou opět mladí lidé a jejich proměny, např. Igor Chaun, jeden ze studentských vůdců sametové revoluce. Je vlastně z psychologického hlediska úžasné pozorovat, jak se z typického radikálního studenta stává dezolát. A není sám. Správnou otázkou je, jak by jednali ti studentští vůdci atd. dnes?

Závěrem

Vždy, když vidíte revoluci, nějaký obrovský akt nepokojů, jsou tam mladí lidé. Milion chvilek pro demokracii, Gréta, Majdan, irácké svržení sochy Sadáma nyní Bělehrad. Skvěle mladou generaci popisuje Jordan Peterson. Do 25 let je živil stát, nemají zkušenosti, nic nedokázali, ale chtějí měnit svět místo toho, aby začali měnit sebe. A právě pokud máte často nereálné, nesmyslné, hloupé názory, cíle atd., snažíte se oslovit mladou generaci. Proč? Protože ta starší má zkušenosti, rozhled, přehled a nepůjde vám radikálně na ruku měnit svět. Ideálním příkladem bylo hnutí hippies. Radikální mládí, co se ve třiceti těšilo, až jim tatínek najde práci a stanou se konzervativní, zlatou generací kapitalismu a konzumu. To je realita. Takže až zase někdy uvidíte myšlenky a kampaně zaměřené výhradně na mladou generaci, zeptejte se sami sebe, proč?

A na úplný závěr mi dovolte napsat jednu myšlenku, až tak jsem byl docela rozumný i paradoxně jako mladý. Asi v devatenácti letech jsem se přel s učitelkou, co je to propaganda. Ona mi básnila o EU. Já jsem se na ní znechuceně, jako mladý kluk, díval, ale pak jsem jí řekl jednoduchou myšlenku. Paní učitelko, vezměte si jakýkoli článek o EU a změňte slova evropský a na pokrokový, zpátečnický, proletářský, buržoazní atd.. Zjistíte, že to jsou stejné keci. A dnes říkám, pusťte si večerní zprávy, něco o válce na Ukrajině a pusťte si z archivu komunistické zprávy o jakékoli válce. Stejné keci, stejná propaganda, stejné novinářské dno. Zrovna včera mě pobavila věta: agresivně imperiální politika Vladimíra Putina. A podobné přívlastky bych tam mohl přehazovat vidlemi. Bylo to úplně stejné, co do mě hustili komunisté. Agresivně imperiální politika Ronalda Regana…. Je to zpravodajství? Ne, tohle je čistá propaganda a vymývání mozků. Vše dobré.

MK

Close