Written by 8:38 am Zaujalo mě • 2 Comments

Příběh žárlivosti vrátil Moutai 1976 do své domoviny

Včera se mým prostřednictvím uzavřel překrásný příběh jedné láhve moutai, který ukazuje na praktickém příkladu, byť s náhodným průběhem, že investování do alkoholu je výhodné, zajímavé, ale musí se dělat pořádně a také musíte mít trochu štěstí.

Vše začalo v polovině sedmdesátých let, kdy jedna mladá studentka dostala od svého partnera zapalovač, pro který však neměla aktivní uplatnění, dokonce snad byl i bez plynu. Tento zapalovač se však líbil jejímu profesorovi na Karlově univerzitě, kde paní studovala, a tak mu jej darovala. To se zase nelíbilo jejímu žárlivému partnerovi, který jí přikázal, aby si zapalovač vyžádala zpět. Pan profesor však zmíněný zapalovač nevrátil, ale dal náhradou studentce dárek od jiné studentky, který sám obdržel, a to láhev moutai. Tato láhev byla vzpomínkou té studentky ze Šanghaje, a touto lahví si chtěla naklonit pana profesora.

Jenže ona studentka s lahví místo zapalovače doma nepochodila a vzhledem ke špatné atmosféře jí nechtěla ani pít. Nebyla by z toho radost. A tak moutai bylo zabaleno a putovalo na dlouhé roky do sklepa. V roce 2020 si však tato paní PhDr. P. A. četla můj blog o investování do alkoholu a oslovila mě s touto lahví a možností zprostředkovat její prodej. Nějakou dobu jsme byli v kontaktu, ale nepodařilo se. Až nyní v roce 2023 mě oslovil vášnivý příznivec moutai s tím, že by bylo zajímavé propojit CNSC a čínské výrobce. Souhlasil jsem a vyprávěl mu tento příběh. Pan Lu okamžitě reagoval, že láhev koupí nehledě na cenu. Během 24 hodin seděla PhDr. P. A. v ikonické kavárně Obecního domu s panem Lu a vyprávěla tento příběh. Láhev stála na stole. Oproti ručně psanému příběhu a potvrzení byla tato láhev vykoupena za vyšší desítky tisíc. Zhodnocení? Obrovské!

Závěrem

Není zlato vše, co se třpytí a je nutné znát produkt a potencionálního kupce. Na světě není mnoho takových lahví a pokud se objeví, draží je i prestižní dům Sotheby´s. Je to překrásný příběh jedné láhve, co nebyla z důvodu žárlivosti vypita a ještě tento měsíc bude vystavena v čínské Šanghaji ve velice prestižním muzeu, kde bude zveřejněn i příběh včetně dobové fotografie mladé studentky PhDr. P. A.. I takto tento blog pomáhá, dělá radost a podílí se na překrásných a neuvěřitelných příbězích. Správná otázka zní, jakou hodnotu by měl dnes onen zapalovač. Jak říká moudro zenového mistra, uvidíme. A nyní jsme viděli.

Paní PhDr. P. A. mi ještě ten den poslala na mail poděkování a omluvu, že jsem byl trochu stranou a ona byla hlavním středem pozornosti. A já s veškerou pokorou říkám, píši, naopak já děkuji, že jsem mohl být součástí malého, ale překrásného příběhu, který se včera stal na dlouhá léta nesmrtelným. Naopak já děkuji za příležitost a možnost být u zrodu krásného příběhu a radosti. Já jsem byl odměněn. A i takové příběhy přináší tento blog a život. Vše dobré.

MK

Close