Uf. Jsme připraveni. A jaká bude letos soutěž o nejlepší destilát a likér? Zase lepší nežli předešlý rok a troufám si říci, že byl nastaven velmi vysoký standard. A pořád ještě nejsme u konce. Motto letošního ročníku je jasné:
„ Soutěž jako umělecké dílo“.
Změny v roce 2023
Soutěž nechápeme jako akci jednoho výrobce nebo prodejce, jehož cílem je monopolizace prodeje na českém trhu, což je pro komunitu výrobců zvláště nevýhodné. Naším cílem a strategií je široká podpora na veřejnosti i spolupráce se všemi eshopy, prodejci, hotely, restauracemi ideálně bez dalších prostředníků. Chceme tak účastníkům zprostředkovat přímý prodej. Proto se slavnostního večera v tuto chvílí zúčastní:
- Zástupci min. 6 eshopů prodávajících destiláty a likéry, kteří s pálenkami začínají nebo se rozhodují rozšířit svůj sortiment jako např. Bestdrink, Ráj pálenek apod.
- Zástupci hotelů a restaurací, kteří jsou sdruženi v hospodářském klubu Prahy 1
- Prezidenti a více prezidenti zahraničních obchodních komor
- Zástupce česko – čínské ekonomické spolupráce p. Li Yi Sen, který nabízí účast českým výrobcům na gastro veletrhu na ostrově Hainan za velmi, ale opravdu velmi výhodných podmínek. Hainan je bezcelní a bezdaňovou zónou.
- atd..
CNSC 2023 otevírá i zahraniční sekci, kde již v tomto ročníku budou přítomni zástupci cca 6 evropských států (doufáme, že vše přijde včas). To však nijak neovlivňuje českou sekci, která je a vždy bude pro soutěž nadále naprosto prioritní. Naopak výsledky soutěže budou prezentovány i v zahraničí, což pomůže propagaci českých výrobců. Je nám velkou ctí, že i zahraniční výrobci vnímají naši soutěž jako prestižní událost, jíž se chtějí zúčastnit a kde má medaile svoji váhu.
Bulharský velvyslanec J.E. p. Dantcho Dobrinov Mitchev a víceprezident česko bulharské obchodní komory, zároveň ambasador CNSC pro oblast Bulharská republika Petar P. Stancher Ph.D..
Co se nemění
Jsme neobyčejně pyšní na to, že se tradičně nemění předseda poroty p. Michal Šedík, stejně jako hlavní pilíře porotců, které se nám až na jednu indispozici podařilo udržet. Bohužel Mirka Kverková má rodinnou oslavu, ale kdo ví. Naopak další porotci přibyli a z dalších vybíráme. Také se nám podařilo udržet všechny partnery akce a opět další přivést.
Slavnostní večer
Pokud jsme si dali do letošního motta „Soutěž jako umělecké dílo“, velmi rychle vysvětlíme proč. Když jsme v roce 2021 začínali ve Slovenském domě v době covidové, bylo potřeba soutěž pozvednout. Proto se druhý ročník již odehrával v Refektáři sv. Jiljí, kde byl o poznání lepší catering i doprovodný program. A my pořád nejsme spokojení.
Třetí ročník se odehraje v nejkrásnějších prostorech Strahovského kláštera, kde nám bude k dispozici jak letní, tak zimní refektář. Slavnostní večer bude zahájen privátní prohlídkou všech prostor Strahovského kláštera včetně těch neveřejných s překrásným výhledem na osvícený Pražský hrad a Malou stranu, kam se dosud podívalo jen několik desítek osob. Celá prohlídka bude zakončena v klášterní kapli, kde je pro vás připraven barokní koncert. Na varhany bude hrát mistr Vladimír Roubal a zpívat bude klášterní gregoriánský sbor, který jen pro tuto akci přicestuje z Rakouska.
Vladimír Roubal nahrává pro Český rozhlas a Českou televizi (B. A. Wiedermann, R. Rejšek, M. Reger, F. Mendelssohn-Bartholdy, improvizace), japonský rozhlas a televizi, dále pro německý, holandský a americký rozhlas. Zkomponoval hudbu k několika filmům např. k filmu Jaromíra Polišenského In nomine patris.
Vyniká svojí schopností improvizace. Je jeden z nejuznávanějších varhanních improvizátorů v Evropě, ale i ve světě. Koncertuje v různých koutech České republiky, ve světě koncertoval například v Německu, Rakousku, Maďarsku, Nizozemsku, Itálii, Španělsku, Francii, Polsku, Rumunsku, Moldávii a USA. Ke konci roku 1999 absolvoval koncertní turné po Japonsku, tam vystupoval ve městech Nagoja, Jokohama a Tokio.
Po vyhlášení výsledků se bude k tradiční ochutnávce destilátů a likérů podávat speciálně vyladěné menu majitelem a hlavním šéfkuchařem Restaurantu Na Pekle panem Danielem Strunou, dle receptů jeho prababičky, která vařila na rakouskouherském dvoře pro předposledního a posledního císaře. K poslechu bude již tradičně hrát jazzová hudba.
Za pořadatele tak doufáme, že si celý večer účastníci a návštěvníci užijí a všichni budou naplněny nejen špičkovými destiláty, likéry a unikátním jídlem, ale také překrásným kulturním zážitkem.
Závěrem
Za vším stojí hrozně moc práce, spousta nadšení, přátelství, krásných a veselých zážitků. Doufáme tak, že se i letošní ročník povede a posune nás dále. Naším přístupem je jasná otevřenost. Máme jasně viditelné podmínky, partnery, nic neskrýváme, jsme jasně čitelní. Jen takový projekt má pro nás smysl, jen tomu my věříme a lze mu věřit.
MK
Martine, super. Vypadá to fakt skvěle. Je možné sehnat vstupenky? Díval jsem se i na druhou soutěž, ale tam není vůbec nic. Je to, jak říkáte. Vše je o důvěře a otevřenosti. Za mě jste jediná soutěž. Držím vám palce. Tomáš
Dobré odpoledne Tomáši, několik vstupenek bude určitě k distribuci (30???), avšak až budeme znát konečný počet účastníků. Ti mají samozřejmě přednost. Děkuji za pochopení. MK
Jaká soutěž? Pálenka roku? Podmínky z roku 2022, co jsou úplně mimo, přihláška neexistuje, porota neznámá, atd.. V soutěži bude jen ten, koho pořadatel určí. Nikdo jiný se přihlásit nemůže. Co kdyby vyhrál ten, kdo vyhrát nemá. Kdyby takto vypadal eshop, kdo by si tam něco koupil. Fakt ne!!! Kristýna
Já bych s tou chválou trochu šetřil, protože oficiální prezentace (webové stránky) vypadají pořád mizerně. Mě vysloveně mlátí do očí už ta třetím rokem používaná ruská trikolóra namísto české, a ještě ve vysloveně otřesném formátu. A to jste na to byl upozorněn už první rok, že je to špatně…
Dobrý večer, trikolora, ano máte pravdu, to šlo upravit snadno. Jpg je od začátku trvalý jpg, což není dobré, ale celkově jsme zrovna dnes diskutovali o nových velice moderních www, takže pokud se nic nestane, vyhlášení výsledků již v novém. Celý projekt krok po kroku na další stupeň. MK
Souhlasím s vámi, webové stránky jsou nic moc, ale tak si oba projekty obraťte. Co by tu a na FB bylo hejtů, kdyby p. Krupička měl stejnou prezentaci jako Lihovárek. Soutěžící lihovary nic, porota Jakub Gottwald, výsledky 13. října ve večerních hodinách. Na mě to působí, že si majitel Lihovárku udělal sám pro sebe soutěž pálenek, které prodává a celé si to zcela neveřejně řídí, jak se mu to hodí. Kamarád by se klidně přihlásil. Není jak. Ale kupující vidí jen to ocenění a dál se neptá. Každý si může udělat obrázek sám.
Dobrý večer, já bych to viděl tak, že pojďme každý dělat, co nás baví, co nám dává smysl a dělá radost i ostatním. Práce nás musí bavit a přinášet ideálně i něco pozitivního společnosti. To za mě, takže já se chci soustředit jen na tu radost. Ostatní nekomentuji, nekritizuji. Děkuji za pochopení. MK
Pane Krupičko, už dlouho zde slibujete, že nafotíte údajně nekvalitní sklo na brandy Torres. Dočkáme se někdy? Výmluv už bylo dost … děkuji
Dobrý den, velice se omlouvám, ale vyfotit tuto láhev je jet cca 130 km do skladu a zpět, vše přerovnat, udělat foto atd., když je tato láhev dostupná v běžné prodejní síti. Takže vám tam zajdu a to foto udělám. MK
Dobrý den, děkuji. Jen pro pořádek, fotky jste tady sliboval už v březnu 2023…
Dobrý den, chápu, ale vedu nyní 12 projektů. 90% článků píši po 23h. Jindy není čas. Děkuji za pochopení. MK