Written by 10:15 am Rady a tipy • 2 Comments

Výběr gentlemana 05/2023

Nyní bych velice rád zavedl poměrně jednoduchou rubriku toho, co si lze zajímavého pořídit v daném měsíci. Omezení je vlastně pouze mé vlastní, tj. o věcech přemýšlím tak, aby měli nadčasový charakter, případně nějakou zajímavou přidanou hodnotu. Tak uvidíme.

Hodinky

Mühle-Glashütte Teutonia II Kleine Sekunde (případně verze Blau)

Tyto hodinky jsou zajímavé jak svoji historií výrobce, který má svůj rod zdokumentován cca 700 let nazpět a je spjatý s českým územím, ale také samotnou kvalitou a designem. V poslední době mi přijde taková zvláštní doba, kdy se řada designů snaží napodobovat Rolex, případně máte na ruce tak velký stroj s tolika funkcemi, až je to, alespoň pro mě, spíše komické. Já mám problém s tím, že nemám mohutné zápěstí, a tak by každé větší hodinky na mě vypadaly velice komicky. Ale i kdybych jej měl, z hloubi duše upřednostňuji naprostý minimalismus. Na těchto hodinkách naleznu vše, co potřebuji. Čas, datum, sekundovku. A to mi stačí.

V tomto případě se jedná o automatické hodinky v ocelovém pouzdru s koženým řemínkem. Rezerva nátahu je 38 h a voděodolnost 10 ATM. Hodinky celkově působí kompaktním dojmem. Já osobně dávám přednost stříbrno bílé variantě, ale i varianta Blau je super, ale spíš si myslím, že se zde ubírá na praktičnosti a přidává na designu.

Víno

1864 Castillo de Olite Crianza D.O. Navarra

Velmi mnoho lidí dnes kupuje francouzská, jihoamerická, jihoafrická vína atd.. Španělská vína mají mezi lidmi takový punc masovky, což mnoho zákazníků odrazuje. A já musím říci, že za posledních deset let se mi stále více líbí vína a brandy právě z této oblasti. Jednou z takových zajímavých lahví v poměru výkon vs. cena je právě 1864 Castillo de Olite Crianza D.O. Navarra. Co bych určitě hned vyzdvihl jsou věci viditelné na první pohled, tj. mohutná láhev, konzervativní etiketa, snadno přehledné informace o vínu a obsah alkoholu 14%. Když ochutnáte obsah cítíte zajímavou kombinaci cedrového dřeva, hořké čokolády, přezrálých třešní, sušených švestek a to vše zabalené do jemně příjemného kořeněného závěru. Pokud si víno však zakoupíte nyní, za mě, což je problém většiny vín, co kupuji, nevydalo ze sebe to nejlepší. Já bych jej osobně ještě nechal někde ve sklepě další cca 4 roky ležet. A to by pak byla opravdová lahůdka.

Destiláty

Bunnahabhain Eirigh Na Greine

Znalcům whisky asi není nutné představovat tuto láhev. Whisky  Bunnahabhain jsou delší dobu velmi příjemnou záležitostí, a tak jsem velice rád, že mohu doporučit tuto láhev pro běžné popíjení. Samotný design je fajn, i když vůbec nejsem příznivcem tmavých lahví. Také se mi líbí cena, pozor!, za litrovou láhev pod 1400,-. To je za mě naprostá pecka. Obsah alkoholu 46,3% určitě této whisky pomohl podtrhnout všechny její přednosti, kdy ve vůni lze nalézt především zajímavý vliv vína, výrobce udává Merlot, nevím, nemohu posoudit, ale věřím. Dále zde nacházíme příjemné tóny rozinek, ořechů, vanilky, lehké slanosti, hořké čokolády a pepř. Chuť podtrhuje opět víno, sladkost rozinek a zajímavá slanost. Závěr je příjemně dlouhý. Láhev o obsahu jeden litr je opravdu příjemně mohutná a dobře vypadá. Takže za mě do baru jasná volba.

Káva

Cibetková káva Kopi Luwak 8 g

Je vlastně úplně jedno od koho si Luwak koupíte, ale jednou za život by to měl člověk ochutnat. Já mám doma ještě nějakých 150g, takže pohoda, ale kdyby ne, a nikdy jsem tu kávu neochutnal, určitě bych zkusil nějakou degustační dávku. Problém tohoto balení, a je to jen můj pohled, je jednak právě sklenice, kdy si nejsem plně jist, zda není nejdůležitější aroma pryč a dále pak bych osobně tam chtěl o 2g více. To je ale jen můj názor. Každopádně určitě stojí za to, ochutnat svoji první kávu tohoto typu, hezky si jí doma rozemelte, přivoňte, připravte a užijte si krásné sladkokyselé chutě. A pokud nejste vysloveně kafař, tak prosím nenadávejte, že to za ty peníze nestálo. Sám nejsem přesvědčený, zda je to taková pecka, ale žijeme jenom jednou a člověk by to zkusit měl.

Doutníčky

Villiger Virginia 5er

Ano, tak v tomto směru je to u mě takové pozérství. Měl jsem strašně rád pana radu Vacátka a celou tu prvorepublikovou kulturu, ke které prostě neodmyslitelně patří „viržinka“, což je alpská specialita známá jíž více jak 140 let. Jedná se fermentovaný tabák se zajímavě štiplavou chutí. Délka doutníčku je 180 mm a průměr 9 mm. V krabičce naleznete 5 ks. Pokud nyní za mě  něco dýchá doslova elegancí, tak je to Villiger Virginia.

Parfém

Bleu de Chanel

Když jsem začal psát toto doporučení, vzpomněl jsem si na film Pepa, scéna u karet. Tedy Pepo, proč ty také nemáš santalové dřívečko, tak nějak to tam bylo. Tento parfém se mi velice líbí, je takový nevtíravý, luxusní, zajímavý. Líbí se mi na něm jeho svěžest, která se hodí zvláště nyní, když se otepluje, a právě pak vliv santalového dřeva, které mám velice rád.

Šperky

Manžetové knoflíčky ze žlutého zlata s diamanty Diamond Eminence

U chlapa je to velice těžké, sám nejsem příznivcem nějaký velkých prstenů, náušnice již vůbec ne, ale tyto manžetové knoflíčky mě prostě zaujaly. Design je vlastně kýčovitě jednoduchý, ale na první pohled víte, že máte nějaký výjimečný doplněk, který z vás udělá opravdového módního fajnšmekra. A pak, v této době beru investování do šperků jako zajímavou příležitost k uchování peněz. Takže za mě vše ok.

Nůž

Gyuto chef 200 mm suncraft VG – 10 Black damascus

Pro damaškové nože jsem měl vždy slabost. Problém je, že trh zaplavuje značné množství nekvalitní oceli z Číny nebo Pákistánu a pak to kazí celkový dojem. Tento nůž se mi líbí jak designově, má krásnou strukturu 67 vrstev, ale také svým tvarem a vlastnostmi použitého materiálu, který nekoroduje. Rukověť z Pakawoodu pak závěrem plně doplňuje celkový asijský styl a vzhled. Zatím se mi nestalo, že by nůž vykazoval nějaké známky koroze, byť výrobce říká: Částečky přichycené na povrchu čepele z agresivních látek mohou začít korodovat a vytvářet na povrchu nože skvrny, které vypadají jako rez. Nicméně nerezaví ostří nože, ale částečky na ostří přichycené. Je lepší se starat o svůj nůž a po používání ho umýt a natřít olejem.

Závěrem

Uf, tak první článek tohoto typu za mnou. Uvidíme, jak bude přijat a kam se případně vyvine. Ale nějak mi prostě dává smysl poukázat na zajímavé produkty napříč životem požitkáře. Tak vše dobré.

MK

Close