Written by 8:19 am Zaujalo mě

Vajíčka a co o nich nevíte

Blíží se nám velikonoce a při vzpomínce na svůj křest, bych nyní rád vydal článek o zajímavostech vajec. Jsou symbolem zrození, probouzení přírody, všeho nového.

  • Slepice, která je nejpočetnějším ptákem na zemi, snese v závislosti na plemeni zhruba 200 až 325 vajec ročně. Tvorba jednoho vejce jí zabere v průměru 22-26 hodin.
  • Snáší vejce i bez kohouta, ale pak se z nich kuřata nevylíhnou.
  • Čím je slepice starší, tím je vejce větší, ale zase skořápka tenčí.
  • Při hnízdění otočí vejce až 50x.
  • Slepice druhu Araucania se též nazývá velikonoční, protože je schopná snášet barvená vejce. Nemá ocas, chová se v Chile a barva vajec může být modrá, zelená, růžová, hnědá.
  • Vejce obsahuje téměř dokonalou směs esenciálních aminokyselin pro budování tkání. Lepší je již pouze mateřské mléko. I při uvaření natvrdo obsahuje vitaminy A, E, B5, B12, B2 a vitamin D, dále fosfor, selen, kyselinu listovou, vápník i zinek.
  • Žloutek přirozeně obsahuje vitamín D, což není u potravin zcela běžné. Dále tento vitamín obsahují některé ryby a třeba mléko.
  • Nejen mrkev, ale i vejce pomohou k dobrému zraku. Vajíčka totiž obsahují lutein a zeaxantin, antioxidanty užitečné pro oči. Zajišťují obnovení sítnice a omezují riziko vzniku šedého zákalu či makulární degenerace. Navíc se ve vejcích nachází již zmíněný vitamin A, který oči chrání před slepotou.
  • Vejce je často nazýváno superpotravinou, která vás zasytí na dlouho, i když má asi jen 77 kalorií.
  • Vařené a syrové vejce poznáte tak, že jej roztočíte. To vařené se bude krásně točit.
  • Skořápka má na povrchu tenkou bílkovinovou ochranou vrstvu, aby se do ní nedostali cizí mikroorganismy. V USA se vejce myjí a tak musí být skladována pouze v chladu, naopak v ČR k tomuto nedochází a tak vejce přežije bez úhony i 15 stupňů celsia.
  • Nejčastěji se setkáváme s velikostí vejce M, takové by mělo vážit 53 – 63 gramů, z čehož dvě třetiny váhy připadají na bílek, zbylá třetina tvoří žloutek.
  • Trvanlivost vejce je 28 dní.
  • Na jedné skořápce je přes 17 000 pórů. Přes tyto póry je vejce schopno pojmout vnější pachy. Takže pokud je skladováno např. mezi sýry, bude chutnat podobně.
  • Za různé barvy vajec je odpovědné barvivo, které se vylučuje ze žláz ve stěně dělohy. Protoporfyrin IX je odpovědný za červené a hnědé zabarvení a také za její větší pevnost, naopak biliverdin IX barví vejce do modra nebo zelena, čímž chrání více před volnými radikály. Zbarvení celkově má efekt ochrany před ultrafialovým zářením.
  • Barva žloutku je proměnlivá. Výrobci mají dokonce vzorkovník barev. Jaký žloutek si vyberete, takové budou dávat krmivo.
  • Z tepelně upravených vajec je paradoxně větší užitek pro naše zdraví. Pokud je konzumujeme syrová, využijeme asi jen polovinu jejich bílkovin.
  • Dříve se konzumace vajec nedoporučovala kvůli vysokým dávkám cholesterolu, ale tato teze už je dávno překonaná. Je dokázáno, že vajíčka ve skutečnosti nezvyšují krevní cholesterol. Tělo si ho totiž dokáže pomocí jater vyprodukovat spoustu samo. Pokud posnídáte vejce, játra svou produkci cholesterolu prostě omezí. Naopak, vejce zvyšují “dobrý” HDL cholesterol, který potřebujeme pro kardiovaskulární zdraví.
  • Největším světovým producentem vajec je Čína, která ročně vyrobí 160 bilionů vajec. Snad to nenapíši špatně: 160 000 000 000 000.
  • Nejmenší vajíčka snáší kolibříci. Ale úplně to nejmenší snesl kanárek, měřilo 7 mm.
  • Největší vejce snáší pštros, ale vzhledem k poměru těla to jsou „pouhá“ 2% jeho váhy, na rozdíl od toho kiwi snáší vejce o hmotnosti 20% vlastní váhy.
  • Nejtěžší slepičí vejce vážilo 454 g a snesla jej borkyně v roce 1956 v New Jersey.
  • Největší vejce bylo pštrosí, konkrétně ze Švédska, která vážilo 2,589 kg.
  • Světový rekord v pojídání vajec drží Američanka Sonya Thomas z Virgine. Tato rozená Korejka dokázala za 6:45 minuty spořádat 65 vajec. To nedokázal ani „Frajer Luke“.
  • Největší porci míchaných vajec na světě vařilo přes 20 kuchařů na Mauriciu z 35 tisíc vajec, 430 kg másla, 246 litrů mléka, 10 kil soli a 2 kil mletého pepře. Z 2 466 kilové porce míchaných vajec se najedlo téměř 8 tisíc lidí.

Závěrem

Jak vidíte, příroda je úžasná. Užijte si překrásné velikonoční svátky plné českých tradic. Zapomeňte na chvíli na svět kolem nás a věnujte se sami sobě. Vše dobré.

MK

Close