Written by 6:48 am Rady a tipy • 2 Comments

Nikka Yoichi 10y 2023 DOPORUČUJI ideální investice duben 2023

Vím, že jsem v minulosti říkal, že japonské whisky již ne, ale znáte to, nikdy neříkej nikdy. Tak i dnes jdu proti svým slovům a říkám, že dubnový tip je předražená sázka na jistotu. Ano, předražená. Pochybuji, že tuto láhev koupíte za stejnou cenu i v zahraničí, tam jsem jí viděl za cca 3200,- až 3500,-, ale tento tip je především o nákupech z ČR, byť to není dogma.

Ponecháno v originále:

“We are honored for the Yoichi Distillery to receive this designation from Japan’s Agency for Cultural Affairs,” says Emiko Kaji, Nikka Whisky Global Marketing and Sales General Manager. “This designation helps ensure we will pass on the history of Japanese whisky to future generations. To celebrate this special honor, we welcomed the return of Nikka Whisky aged statements and released the Yoichi Single Malt 10-Year-Old, a new expression created by the current blenders.”

Aroma: mírný kouř, med, máslové sušenky, banán, vanilka, dub, jemná sladkost, pomerančová kůra, tráva

Chuť: dub, banán, vanilkový puding, pepř, jablko, krémovitost, minerální prvky, lehký tabák

Dokončení: dub, citrusové plody, vanilka, lehká sladkost, delší závěr

Proč mě právě tato láhev zaujala

Je to po delší době, kdy se setkáváme u Nikky s nějakým věkovým prohlášením, což je vždy dobré. Byla tu série 2022 a nyní tu máme na českém trhu 2023. A já si prostě myslím, že je to správné řešení, které rozhodně přidá na zajímavosti této láhve. V minulosti jsme mohli vidět u různých „kodovaných“ lahví, že ten marketing šel opačným směrem, což byl v čase a místě zajímavý krok. Nyní se ale vracíme zpět k původní myšlence, že by zkrátka zákazník měl vědět, co přesně si kupuje. A i já jsem zastánce tohoto názoru, že již různých tajnůstkářských praktik bylo dost. Hra na upřímnost. To je za mě fajn. Také mě baví, že bylo vydáno pouze 9000 lahví, což si myslím, je na dnešní dobu velmi nízké číslo a mnoho těchto lahví bude ve velmi krátké době vypito. Japonské whisky se pořád vezou na vlně popularity, byť to není ani zlomek toho co např. před sedmi lety. To mi však nevadí v tom, si říci, že má pro mě tato láhev smysl, zvláště, když jí mohu doplnit mezi své další japonské kamarády.

Jak vidím její budoucnost

Již bylo psáno hned v začátku, fakt mě štve ta cena. Kdyby to bylo třeba 2800,- asi bych to kousal lépe, ale tohle mě fakt štve, kdy porovnám např. svůj oblíbený Laphroaig 10y a Nikku 10y, upřímně bych zvolil Laphroaig. Ale to není předmětem. Předmětem je, zda to je nebo není dobrá investice. I přes všechny tyto “ale”, si pořád myslím, že je dobré do této láhve investovat, protože je trh mj. zahlcen nesmyslnými japonskými whisky a tahle má alespoň svoji kvalitu, tradici, příběh a marketing. Na své zhodnocení si člověk bude muset počkat, ale jak říkám, je to vlastně sázka na jistotu, protože si myslím, že whisky trh zase v budoucnosti začne pod nějakým trendem blbnout a tohle se prostě ve sbírce nikdy neztratí.

Závěrem

Cena této láhve je nyní na trhu 4 030,- a určitě bych za ní nedával více. Jak jsem psal, již tak je to až příliš. Každopádně jak aukce z minulosti ukazují, a před pár dny jsem se o tom bavil s kolegou, nebude to na zbohatnutí, ale třeba si za to za dvacet let pořídíš týdenní zájezd. A to není za 4000,- špatné, ne?

MK

Close