Written by 11:33 am Zaujalo mě • 4 Comments

Drahá whisky v letadle? Fakt již stojí tolik?

Asi mnozí z vás četli článek na novinkách: „Zabalil si do kufru drahou whisky. Po příletu našel třetinu lahve vypitou“. To jsem si musel přečíst. Co to bylo za láhev, která měla být tak extrémně drahá? Když jsem si článek otevřel, byl to můj tip z října 2020 Glenmorangie A Tale of Cake. Musel jsem se tomu smát. To si dělá legraci, vždyť ta láhev stojí 3000,- to je běžná cena, jakápak drahá? Jdu v textu níže, kde vidím následující:

„Měl jsem lahev drahé skotské v zapsaném zavazadle. Po příletu jsem ho otevřel a zjistil jsem, že je třetina pryč. Nic nevyteklo. Když jsem lahev balil, byl na ní kolek, který se otevřením porušil. Vaši zaměstnanci jsou zloději,“ napsal muž. Podle serveru Independent se tato konkrétní whisky prodává za 449,95 liber, tedy více než 12 tisíc korun.

No, nyní jsem byl překvapený ještě více. Tolik, co je to za nesmysl, je snad prvního dubna? Ne, není. Tak jsem si otevřel portál heuréka, kde na mě začínají létat částky jako 5600,- nebo 9000,-. Chytám se za hlavu. Sice to není zmiňovaných 12 000,-, mnozí se asi diví, že kolik se prodávají podobné láhve dráže v zahraničí, ČR fakt někdy není předražená, ale pořád je to raketa. V mém případě by to znamenalo zhodnocení o stovky procent. V případě UK o 250% ročně.

Závěrem

Nemyslím si ani nyní, že ta láhev má takovou hodnotu. Na druhou stranu, když dávám tipy na nějaké láhve, je zajímavé ukazovat, jak z často nejvíce podceňovaných whisky jsou najednou ti nejzajímavější skokani. Proto pořád říkám, akceptuji váš názor, že můj tip můžete chápat jako nesmyslný, ale já si za ním stojím. Nyní to přeženu, ale 12 000,- v UK? Fakt má takovou cenu. Pak to byl super tip, nemyslíte? Nebude to tak horké, ale zase to ukazuje, že svoji budoucnost má. A i tento článek potvrzuje můj rozhovor na Whisky essence. Koupím, založím, mám radost, ale to zhodnocení / nezhodnocení zase tak neprožívám. Vše pro budoucí generace.

MK

Close