Written by 12:52 pm Rady a tipy • 6 Comments

Torres 20 Hors d age recenze

Další láhví, na kterou bych rád napsal recenzi, je velmi zajímavá Torres 20y, jež si můžete pořídit za cenu kolem Kč 1200,-. Láhev mě zaujala nejen svým designem, délkou staření i více jak 20 let, ale také mojí zkušeností s její starší sestrou Torres Brandy JAIMEI 30y.

Když jsem psal v lednu 2018 tip na 30y variantu, musím říci, že jsem v dnešní optice zažil nejedno překvapení v několika směrech. Když jsem jí vzal do ruky, nevím, kde je ten skvělý návrh architekta Tanaky, ale dnes mi nepřijde ani tak dalece zajímavý vzhled, tak i samotná kvalita skla, kterou hodnotím jako podprůměrnou, až s jakousi pachutí. Na druhou stranu nicméně přiznávám, že obsah stál za každou korunu, kterou jsem za ní utratil.  Za cenu Kč 1545,- to byla opravdu skvělá koupě. Dnes se její cena pohybuje cca 2500,- což je zhodnocení  cca 60%, což jsem nečekal ani v nejdivočejších snech a ani jsem s ním nepočítal. Mám tu několik lahví, takže na důchod super.

Dnes recenzovaná 20y má také na fotce zajímavý design. Upřímně na fotce vypadá daleko lépe než v realitě, protože dobrou myšlenku nevratně kazí již zmiňovaná kvalita skla, která je prostě tristní. Pěkný skleněný uzávěr to prostě nemůže vytrhnout.

Co se týče samotné degustace, nebyl jsem překvapen, ale byl jsem ohromen. Poměr cena výkon je prostě vynikající. Již při prvním ochutnání cítíte zajímavou kombinaci koření, vanilky, sušeného ovoce, skořice, ořechů, kdy je vše zabaleno do příjemné sametové svěžesti. Ten, kdo má rád přijatelnou sladkost, ovocitost a jemnost si bezpochyby přijde na své. Když vše porovnám s pořizovací cenou, je pro mě Torres 20y vynikající záležitost do baru, která nejen dobře ve vitríně vypadá, ale mnohem lépe chutná. To, že jsem napsal kritiku na sklo, to si musíte každý ohodnotit sám. Pro někoho je to OK, ale já jsem prostě na tuto oblast prevít. Tak to prostě je.

Na doladění ještě několik málo faktů. Torres 20 Hors d´Age se vyrábí z hroznů Parellada a Ugni blanc. Po dvojité destilaci začíná proces stárnutí v dubových sudech Limousin. Doba staření v sudu je minimálně 20y.

Ocenění

INTERNATIONAL SPIRITS CHALLENGE Gold Medal – UK 2016

INTERNATIONAL WINE AND SPIRIT COMPETITION Gold medal – UK 2017

SAN FRANCISCO WORLD SPIRITS COMPETITION Gold Medal – US 2017

SPIRITS SELECTION Gold Medal – BE  2017

WORLD BRANDY AWARDS Gold Medal – UK 2016

SAN FRANCISCO WORLD SPIRITS COMPETITION Gold medal – US 2015

WORLD BRANDY AWARDS 2015 Gold medal – UK 2015

INTERNATIONAL SPIRITUOSEN WETTBEWERB Gold Medal – DE 2013

INTERNATIONAL WINE AND SPIRIT COMPETITION Gold medal – UK  2007

INTERNATIONAL WINE AND SPIRIT COMPETITION Special Award – UK  2006

Závěrem

Asi bych nechtěl říkat, že Torres 20y je vynikajícím „cognacem“ chudých, ono tomu tak prostě není. Je to více nežli dobrá brandy za překvapivou cenu. Pokud bych jej však chtěl srovnávat s produkty z cognac, mnoho, mnoho z nich z mého úhlu pohledu ani zdaleka nedosahují kvality tohoto produktu. A dnes mohou říci, raději Torres nežli Ararat.

MK

Close