Written by 1:45 pm Rady a tipy • 2 Comments

Kavalan Solist Peaty Cask 50.8% DOPORUČUJI ideální investice leden 2023

Včera mě zlobilo připojení, takže bohužel zveřejňuji článek až nyní. Každopádně pro tento měsíc jsem vybral jednu ostrovní whisky, která mě zaujala svojí chutí a komplexností. Kavalan je již dlouho v hledáčku větších znalců whisky, a tak jsem i dnes já zvolil jejich rašelinovou variantu.

Vůně: ochucený, sladký tabák, kůže, dub, červený pepř, hnědý cukr, hořká čokoláda, káva, rašelina

Chuť: rašelina, spálené dřevo, tabák, opékané jablko, karamel, kakao, káva, opražené mandle a lehce zauzené tóny

Dokončení: příjemně dlouhé, plné kouře a sladkosti s ovocným nádechem

Proč mě právě tato láhev zaujala

Asi každý ví, že mám rád Laphroig, takže se objeví nějaká láhev v podobném stylu, musím jí vyzkoušet, byť je od UK ostrovní whisky velice odlišná. Kavalan dělá spousty zajímavých whisky, nicméně mě se zkrátka líbí kombinace nakouření, sudové síly a jisté dávky ovocných tónů. To vše ukazuje, že se nad celkovým vývojem této whisky někdo zamýšlel a nepustil do prodeje další tuctovku, byť se o nějaké opravdu minimalistické sérii hovořit nedá. Ale to je dobře, protože si jí může pořídit většina z čtenářů. U této whisky mě baví zvláště to nakouření, které je velmi příjemné, není agresivní, ale zase na druhou stranu, není nijak zanedbatelné, o což zde, když je to peaty, jde. Je tedy ale zásadní otázkou, zda stojí za ty peníze? No a na to si odpovíme v dalším odstavci.

Jak vidím její budoucnost

Jak bylo psáno výše, Kavalan produkuje poměrně velké množství svých whisky. Proč si tedy koupit právě tuto? Za mě je to vlastně jednoduché. Hodně podobných whisky, nyní řeknu kacířskou hloupost, ale jsou takové podbízivé, navoněné, sladké. To není případ této láhve, která nás vrací do jasných chlapských mantinelů. Pro mě je to tedy sázka na surovost, chlapskost, sílu, prostě je tam vše, co si od kvalitní whisky slibuji. Jasně, těch lahví je na trhu poměrně dostatek, ale já jsem naprosto přesvědčený, že její cena začne stoupat cca za 5 let, kdy bude hlad pro takto krásné, originální a netuctové whisky. A i za těchto podmínek jsem ochoten akceptovat její trochu vyšší cenu oproti konkurenci. Kavalan v přísně specifikovaných lahvích má svoji budoucnost. V tom, co je dnes v nabídce, působí jako příjemné zjevení. Není jakýkoli pochyb o tom, že její cena bude stoupat, věhlas Kavalan bude stoupat a mezi všemi těmi sladkými whisky bude tato rašelinová varianta hvězdou, byť tisíc lidí, tisíc chutí.

Závěrem

Jedeme ve vlnách. Dnes se pořád táhneme ještě v úspěchu Yamazaki 2014. Zároveň do trhu jasně začínají promlouvat ženy a nezkušení konzumenti. Chápu pak zaujetí pro jejich chutě. Ale tohle je pití, pro opravdové chlapy. Náš čas přijde. A až přijde, bude to raketa jako blázen. Já jsem prostě přesvědčený, že vše odstartuje jeden šikovný článek. A rašelinová whisky bude mít cenu zlata. Proto dnes Kavalan Solist Peaty Cask 50.8%.

MK

Close