Written by 8:08 am Diskuse • 4 Comments

Jak číst prezidentskou volbu?

Tak předně bych rád řekl, že můj pohled není nějaké dogma, je to jen můj osobní pohled. Nemusí být špatný, nemusí být dobrý, je prostě jen můj.

Vox populi, vox dei. Ano, Petr Pavel je mým prezidentem. Jak říká kamarád L. Ž., první povinností úspěšného kandidáta je okamžitě po volbách zapomenout na vše, co slíbil, protože většina slibů je nereálných a nesmyslných. Petr Pavel toho, a to je myšleno opravdu jen v dobrém, neslíbil mnoho, vyjma vznosných frází téměř nic, což mu dává volnost v jeho působení. Odmítám tak jeho jakoukoli kritiku, což bych udělal a napsal i u A. Babiše. Nyní se dělá tlustá čára a nechť je náš nový prezident posuzován za to, co skutečně udělal. Kampaň skončila, zapomeňte, nyní přichází čas na reálné činy a ty by měli být hodnotícím kritériem našeho nového prezidenta. Pokud jej nyní chce někdo kritizovat, je to hlupák. P. prezident ještě není prezident de iure a ještě není za co jej kritizovat, byť již s nějakými telefonáty započal. I přesto však volba ukázala mnohé, z čeho bychom se měli poučit.

Ufňukané USA

Pamatujete si ještě ufňukané USA, že jim volby ovlivňovala RF. Pojďme si velmi kriticky říci, že právě tyto prezidentské volby byly zcela bezprecedentně narušovány okolními mocnostmi včetně EU v doslova skandálním měřítku. Předně bych chtěl zmínit RF, která do našich voleb zasahovala velmi neetickým, opravdu odporným způsobem ve prospěch A. Babiše. Na druhou stranu si ale musíme říci, že stejně do našich voleb zasahovaly i ostatní státy. Pokud USA fňukaly, co bychom měli říkat my? Volby ovlivňovali i poličtí trpaslíci a diplomatičtí diletanti. Mezi hlavní bych chtěl uvést prezidenta Ukrajiny. Volodymyr Zelenskyj podpořil Petra Pavla, kdy si vůbec neuvědomuje, že ČR není USA ani Francie, tj. máme parlamentní, nikoli prezidentský systém a termín dalších voleb je rok 2025, tedy velmi brzy. A. Babiš se může stát reálně premiérem, může sestavit vládu a v tuto chvíli si Volodymyr Zelenskyj zadělal do určité míry na problém, byť A. Babiš je v prvé řadě obchodník. Proč se nepodíval na veřejné průzkumy a raději nezůstal v klidu, nechápu. To vše ukazuje na politickou nevyzrálost. Dalším komickým úkazem byla Zuzana Čaputová, pro kterou platí to stejné. Jak chce případně v roce 2025 s p. Babišem jednat? Byla její návštěva ve štábu Petra Pavla politickým vítězstvím? Pro ni ano. Já sám, nyní budu velmi slušný, to považuji za první, totální zneužití našeho budoucího prezidenta. Skomírající popularita paní prezidentky budiž vylepšována naším budoucím prezidentem, který se veze na nebývalé vlně popularity. Jak se možná bude tvářit v roce 2025, nevím.

Andrej Babiš

Poražený kandidát? Ani náhodou! Jen hlupáci nepochopili historický kontext. Když byla ODS na dně, těsně nad 5%, a zvolila si do čela Petra Fialu, 85% národa jí předpovídala zánik. Všem jsem říkal, že ani náhodou. Petr Fiala udělá nejlépe, když nebude dělat nic a bude čekat na chyby protistrany. To se stalo. Petr Fiala se vlastně k vítězství proseděl. A stejně tak to může být i v případě A. Babiše. Dva a půl roku je doba dlouhá a čím méně bude o Babišovi slyšet, a čím více se bude krize táhnout, tato země může Babišovi spadnout do klína zcela bez práce. Kdo nic nedělá, nic nezkazí, kdo nic nezkazí, budiž pochválen. A. Babišovi budou stačit ke kampani tři čísla: HDP, inflace a státní deficit. Současné nadšení mě nechává klidným, protože neomezená síla moci přináší krizi. A to zde skutečně máme. Nevadí mi, že vláda má Parlament, i když je to věc unikátní a ne ideální. Vůbec mi nevadí Petr Pavel na Hradě. Co mi však vadí, je totální selhání p. Středuli a jeho odborů. Za kolik se dnes dají koupit odbory? 5 milionů? Tak nyní mě tato situace děsí. To vše mě neomylně vede k závěru, že se nyní bude mlaskat, až se neděle ctít nebude. Proto Babiš udělá nejlépe, když nebude dělat nic a bude se pouze soustředit na svoji rétoriku „pomáhám lidem“ a bude objíždět zemi. To bude bohatě stačit, aby jej to vyneslo do premiérského křesla. Kdo si tedy myslí, že má Babiš problém, je na omylu. Ono se lépe ulehá s 90ti miliardovým polštářem prohry, nežli na vlně vítězství zatížené inflací a ekonomickou krizí. To je prostě fakt.

Odlišný marketing

Andrej Babiš si prohrál volby mj. tím, že Marek Prchal prostě není voják a nepochopil mezinárodní situaci. Vzpomínám si na třetí díl mého oblíbeného Kmotra, kdy u jednoho stolu sedí synové Dona Corleona a baví se o válce. Mike přiznává, že vstoupil do armády a ostatní jej u stolu kritizují. Tato část filmu byla jasnou ukázkou zvůle moci, nerovností, opovrhováním lidmi. A. Babiš udělal tu samou chybu. Zpochybnil naše závazky, bezpečnost a ukázal skutečné antisociální cítění. Můj syn studuje v Bostonu, nikdy nepůjde do války. A ostatní mohou? Choval se úplně stejně jako Sony Corleone. To nemohlo zůstat bez reakce, a proto i mj. takto drtivě prohrál. Urazilo mě to? Ne, neurazilo. Mě to vytočilo na nejvyšší možnou míru.

Naproti tomu Petr Pavel si musí uvědomit, že jako prezident bude muset velmi obezřetně balancovat na Havlovské vlně, tj. podpoře showbyznysu apod.. Pokud jej dnes mj. podporovali známé osobnosti, musíme říci, že se také mohou stát jeho hrobem. Nejvíce komickou figurkou byla pí. Holubová, která vypadala jak sestra Jany Uriel Kratochvílové. Velice mě baví jejich inteligenční přesah, kdy podporuje Petra Pavla s jeho názory na ČLR, telefonát na Taiwan super, avšak každý den jí můžeme vidět v reklamě na prodej zahradní techniky, jejíž kvalita je taková, že i králíček Azurit by byl nominován na 12 Oskarů. Tohoto prodejce většinově vlastní Eurasia Development Group Limited, tj. čínská společnost, která musí a také spolupracuje s čínskou vládou. No i zde platí „Pecunia non olet“.  Jen mi přijde naprosto nemorální její veřejné vystupování. A to bude zcela zásadní úkol pro Petra Pavla. Udržet si veřejnou podporu od médií a zároveň si udržet soukromý odstup od těchto názorových dobrodruhů. Však Milion chvilek pro demokracii a jejich akce na Letné ukázal, jak tato skupina umí jen krásně hovořit, ale v reálném životě se chová více jak nemorálně. Ale: Vox populi, vox dei.

Co volba vyřešila

Vědomky, nebo nevědomky vyřešila obsah mého článku o nesmyslnosti komunistické minulosti, o pohrdání a falešné morálce. Oslabila tak, a ukázala morální dno všemožných politiků, kteří z vypočítavosti rychle zahodili své údajné mravní zásady ohledně komunismu. Tím také výrazně nahráli A. Babišovi do budoucna. Tyto často pseudopolitické strany s pseudokandidáty ztratily své hlavní téma. Je s podivem, že komunistický režim byl Václavem Havlem i po právní stránce uznán zločinným, StB atd. za zločinecké organizace. Toto stále právně platí. Pak si říkám, jak chcete prosazovat v širším měřítku falešnou morálku o lidských právech. Akceptuji, že jsou důležité, ale nejsou všemocné a všeříkající. Ale dokáži si představit, že to bude na stejné podstatě jako kritika Orbána a obratem návštěva a usmívání se v arabských zemích, které jsou prohlašovány za teroristické, kde ženy nemají téměř žádná práva, za homosexualitu se popravuje, ale tyto země mají ropu a plyn. Takže úsměv prosím. Tím nechci říkat to, ani ono. Jen říkám, že bychom se i my mohli naučit hlavní myšlenku pokroku ČLR: Je jedno, zda je kočka černá, nebo bílá, hlavně když umí chytat myši. Otáčej se korouhvičko, po tomto víkendu je naše úžasná země zcela jiná. A dokáži si představit, že právě volba nového prezidenta Petra Pavla dokáže zcela změnit v druhé vlně naši politickou scénu, stejně jako ANO zničilo KSČM, která ztratila svoji podstatu, když KSČM podpořila, tolerovala jejich vládu. Jak řekl kolega Vojtovi Filipovi: Vy jste jediná komunistická strana na světě, která podpořila vládu miliardářů, gratuluji. A další volby KSČM zaznamenala totální propad. Osobně očekávám silný propad dvou vládních stran, což pomůže opět ANO.

Když má Babiš špatné rádce

Marek Prchal je opravdu dobrý rádce, ale není všemožný a ještě mnoho se musí naučit, včetně A. Babiše, který prostě nepochopil, co již v USA všichni dávno ví a velmi často zde o tom píši. Na zahraniční politice se nedají volby vyhrát, ale dají se na ní stoprocentně prohrát. A nyní jsme to vlastně viděli online. Kdyby se A. Babiš oháněl domácími tématy a pohlídal si p. Středulu, mohu říci, že výsledek mohl být úplně jiný, v jeho prospěch. Ale ono se to p. Středulovi vrátí jako jako předsedovi KSČM. P. Středula je od čtyřicátých let v USA prvním odborovým předákem, kdo v době krize a brutálního snižování reálných mezd podpořil vládu. Stejně jako KSČM vládu miliardářů. Odbory tak dostali těžkou ránu, ze které se budou dlouho vzpamatovávat.  

Média

Každý, kdo pozorně sledoval tuto volbu, musel zcela ztratit iluzi o nezávislých a svobodných médiích. Opět bych chtěl poukázat na falešnou morálku v ovlivňování médií ve vlastnictví A. Babiše. Tato volba ukázala, že jeden kandidát je lynčován, že vlastní média, která ovlivňuje. No, když vlastním dům, také chci řídit, jak bude vypadat. Ale již si nikdo nedovolil říci, že stejně kritický metr je potřeba vzít na podporovatele všech kandidátů napříč. Psal seznam.cz pravdivě a vyváženě o všech kandidátech bez výjimky? No já mám nastaveno deset zpráv a před prvním kolem jsem měl až osm o A. Babišovi a všechny proti němu. Mám tedy právo se ptát, zda toto kandidát ví, a zda si myslí, že takto je to správné? Je v nesvobodě nějaký rozdíl? Není. Ale opět. Máte právo vlastnit médium. Máte právo jej ovlivňovat, protože jej prostě vlastníte. Máte právo podporovat kandidáta. Kandidát nemá ale právo hovořit o svobodě médií. A to se nyní, v neprospěch A. Babiše, dělo. Nikdo neměl odvahu říci, snad až jeden případ po volbách, vlastníci médií mají právo ovládat média v neprospěch jednoho kandidáta a to ve prospěch druhého kandidáta. Každý si může zpětně ukázat, kdo se choval více jak diktátorsky. A to si myslím, je pro naši demokracii také důležité. Není nic proti morálce vlastnit médium a přihlásit se k podpoře XY. Ale je nemorální říkat, že jste nezávislé, otevřené médium. Ne každý volič má IQ 140 a vy jej prostě manipulujete. Jaký je pak rozdíl mezi vámi a fake news třeba z RF? Žádný.  

Závěrem

Co říci? Národ velmi silně podpořil pana Petra Pavla. Je to náš prezident a měli bychom jej všichni podporovat. Nejde až tak o jeho osobu, ale o naši zem. Stejná slova bych napsal i na adresu A. Babiše. Není to kam vítr, tam plášť, ale je to základní respektování demokracie. Pokud se většinově rozhodlo, že bude prezidentem Petr Pavel, já to prostě akceptuji, protože jsem demokrat. Jen hlupák by házel prezidentovi klacky pod nohy. Naopak. Jsem ten, kdo i v této nelehké době doufá, že bude v prvé řadě prosazován český zájem a pohled. Co bych přál prezidentovi nejvíce? Odtrhnout se od showbyznysu, celebrit pochybného významu, zvolení si dobrého, úspěšného a především loajálního týmu lidí, kteří jej budou podporovat. Přál bych mu vědomí, že na domácí politice a ekonomice se vyhrává a prohrává budoucnost této země, tj. méně tlachání o věcech filozofických a více realizace věcí praktických. Doufám, že nepodlehne pochlebování politických trpaslíků a dobrodruhů.

MK

Close