Written by 2:13 pm Rady a tipy

Dictador parrafo 1998

V lednu bych rád začal 12ti dílný seriál na téma „Rum Dictador“. Uvidíme, třeba budeme pokračovat i do roku 2024. Kdo ví. Proč zrovna značka Dictador? No, abych předešel mnoha zbytečným komentářům, tak jednoduše proto, že v tom mám osobní i přátelské pouto. Rumy Dictador již piji nějaký ten rok a musím říci, že mám rád ty jejich různé řady. Klasické pití a i dlouhé vychutnávání večerů při samotě, kdy člověk má prostě chuť být jen se svými myšlenkami. No a za druhé mám i lidsky rád Tomáše, který tuto značku zastupuje. Známe se již nějaký ten rok a sedli jsme si především právě lidsky. Je to kluk, který mě nikdy nevyšplouchl, co slíbil, to splnil. Když jsem přemýšlel o nějakém podobném psaní, řekl hned, jdeme do toho. Je mi tedy jasné, na našem trhu jsou snad již stovky značek, že jsem si mohl vybrat někoho jiného, ale já jsem zvolil prostě tuto variantu. Možná budu psát i o jiných rumech, i to může být, ale nyní prostě Dictador.

Proč název Dictador

Velmi často lidé přezdívají tomuto rumu „diktátor“, tedy jej počešťují, ale nejsou zase tak daleko od pravdy, protože jméno tomuto rumu dal jistý Severo Arango y Ferro, který na konci 18. století dorazil do Cartagena de Indias v Nueva Granada, aby zlepšil výběr daní pro španělského krále v jeho amerických koloniích. Jeho povaha a přístup k prosazovaní svých nařízení mu vynesla právě toto označení: Dictador, česky diktátor.

Design lahví

Není to sice úplně nejekonomičtější tvar láhve, co se týče logistiky, ale co se týče estetického prožitku, nelze mu nic upřít. Robustní láhev se zužuje v táhlé hrdlo, které je zakončeno masivním uzávěrem, tedy u vyšších řad. Barevné ladění se mi také libí, byť ty základní řady jsou takové moc prvoplánovité. Na druhou stranu, když takovou láhev máte baru, zákazník hned vidí, co je v nabídce a barman nemá problém po takové lahvi sáhnout.

Dictador parrafo 1998 recenze

Hned na začátku musím říci, že je zde mírné zklamání nad designem etikety této řady. Ono zde není vlastně úplně nic špatně, ale také tam není nějaký wau efekt. Zavoskování hrdla mi přijde zajímavé a efektní, byť později na nalévání nepraktické. Stáří láhve je 24y, obsah akoholu 43%. Jako počet lahví se uvádí 880 kusů, tak se budu držet oficiálního údaje.

Rum lze považovat do určité míry ve složitosti za lehčí pití. A to tato láhev plně splňuje. Ve vůni můžete nalézt vše, co výrobce uvádí, tj. zaprášený starý dubový nábytek, čerstvý zázvor, bílé květy a nádech tropického ovoce. Trochu limetkové kůry a citrónová tráva. Za mě je určitě dobré uvést sladkost, která je u rumů velkým tématem. Já jí hodnotím naprosto v pořádku, není to whisky, rum by prostě nějakou sladkost, a to i vzhledem ke vstupní surovině, mít měl a nelze to tak chápat jako vadu. V chuti opět můžeme nalézt zralý banán, hřebíček, sladký čaj, cedr a včelí pyl dodávají vynikající a dobře vyvážené patro. Nádech červeného chilli mu dodává délku a charakter. Co mě zaujalo a chybí tu, je pepř, jeho lehká štiplavost, která se jeví jako benefitní. V závěru bychom měli najít dubové koření, poté opečený marshmallow a bohatý ovocný dort.

Parrafo je velmi povedený rum, který hledá svoji rovnováhu mezi sladkostí a kořením. Určitě bych nechtěl říci, že je to produkt pro běžné pití. To ani náhodou. Je to středně náročný produkt, který se hodí jako opravdu sakra zajímavá varianta, když si chcete dát něco středně luxusního v pěkném baru. Cena asi nebude úplně nízká, ale tak to v životě chodí. Na druhou stranu si tuto láhev můžete poměrně snadno zakoupit v jednom z mnoha obchodů. Asi nikoho nepřekvapí, že já nakupuji zde, ale konečná volba je jen a jen na vás.

Závěrem

Rum Dictador parrafo 1998 považuji za velmi zdařilou láhev. Cena plně odpovídá tomu, co uvnitř najdete. Nečekejte nějaký super investiční rum, to bych si rozhodně netroufl říci, ale pro někoho, kdo se narodil v roce 1998, to může být naprosto skvělá láhev kterou si koupit a otevřít ke svým 25. narozeninám. Případně si jí můžete nechat na narozeniny kulaté, protože neočekávám, že její cena nebude klesat. Naopak. Nebude to sice z důvodu hodnoty jako takové, ale daněmi a dalšími věcmi kolem, nicméně já jsem na rozjezd naprosto spokojený.

Když mně bylo 25, to jsem si mohl o podobné láhvi nechat zdát. Nebylo tu pořádně ani klasické Diplomatico. Ještě před 10 lety řada barů měla Diplomatico za luxusní zboží, dnes je to zcela běžná láhev. Dictator ve svém parrafo 1998 přináší opravdu zajímavý zážitek. Již nyní se těším na vyšší řady.

MK

Close