Written by 5:16 pm Rady a tipy • 4 Comments

Texas Legation Bourbon No2 DOPORUČUJI ideální investice prosinec 2022

V téměř posledním dni tohoto roku 2022 jsem se rozhodl pro bourbon z jednoho mých velmi oblíbených států USA, mj. pro největší českou populaci zde, a tj. z Texasu. Bourbon neoplývá nějakým extrémním stářím, naopak je docela mladý, ale důvody, proč jsem si jej pořídil, zdůvodním níže.

Vůně: vanilka, čerstvě upečený chléb, ořechy, dub, jemná citrusová kůra, banán, lehký karamel

Chuť: dub, vanilka, banán, créme brulée, ořechy

Dokončení: jemnost, karamel, dub, orestované ořechy, med, svěžest květů

Proč mě tato láhev zaujala

Jak si již z nadpisu můžete všimnout, jedná se o druhé vydání, které čítá počet 5000 kusů. To první, někde se píše 1000, někde 2000 kusů, je velmi obtížné sehnat, v ČR naprosto nemožné, protože byla prodávána pouze v USA a UK. Proč? No ono to má svůj velice kouzelný příběh odporu Texasu vůči USA, tak trochu hodně nadneseně je zde pořád cítit válku severu proti jihu atd. atd.. Je to velmi krásný příběh včetně zaplacení více jak sto let starého dluhu. Jako autor článku vás také musím trochu občas napínat a podnítit čtenáře k hledání. Každopádně se jedná o velmi povedený bourbon, s krásným příběhem, který je vydáván v malém množství. Líbí se mi ten příběh, majitelé palírny, kteří jsou v USA poměrně slavní v showbyznysu, ale i přesto chtějí dělat super věc, pěkné a chutné pití. Mě přijde docela fajn, že si jej mohu v ČR koupit za velmi sympatickou cenu kolem 1500,-, což je pro mě částka více jak přijatelná.

Jak vidím její budoucnost

I přesto, že se nejedná o marketingem nafouknutou pecku, můžeme poměrně přesně předpovědět její budoucnost. První pokus, palírna byla založena v roce 2013, byl lahvován v roce 2016 a dnes se tyto láhve prodávají na aukcích za cca 90 – 100 liber, což je při počáteční ceně 55 dolarů více jak dvojnásobek. Když si kliknete na první aukci v googlu, vyjede vám z roku 2020, prodej 85 liber. A to si myslím, že je velmi dobrý začátek, pokud chcete jako já, se pomalu začít bourbonům více investičně věnovat. Když jsem nyní viděl ty ceny za bourbony Blanton´s, lezli mi oči s důlku. Má láhev, kterou jsem kupoval za necelých 2000,-, nyní vidím za téměř 15000,-. A pro mě do nedávna obyčejný gold se dnes prodává i přes 8000,-. Osobně si zkrátka myslím, že se asi začnu tomuto druhu alkoholu věnovat přeci jenom více. Je ještě tolik trhem nezkažený a mám možnost si pořídit za zajímavou cenu zajímavé láhve. Dnes předpovídám postavení bourbonům jako whisky v roce 2017. Proto se nebojím doporučit i takto „běžnou“ láhev, když vím, jak se první vydání velmi potichu zhodnotilo. A palírna pořád roste a sílí. Je to zkrátka sázka na budoucí prosperitu.

Závěrem

Jak se tak dostávám k závěru, jsem vlastně rád, že doporučuji právě bourbon. Tento blog jde zase svojí cestou, a již dnes se bavím, jak mnozí budou říkat, psát, my už jsme si to mysleli dávno, jen jsme to neříkali nahlas. K tomu se asi nemá cenu vyjadřovat. Ukázaná platí. Takže opět pokračujeme ve „starém“ zajetém. Tento blog jde vlastní cestou ostatním navzdory. A na úplný konec tohoto článku a možná i roku 2022, mi dovolte rozloučit se vzkazem pro hejtry, posměváčky a škarohlídy. Dovolte končit pohádkou, která bude vzkazem pro všechny ty, kteří se v ní poznají. Je to překrásná část z pohádky Ratatouille:

„Následující den vyšla jeho recenze: Práce kritika je v mnoha směrech snadná. Sami riskujeme málo, avšak přesto pohlížíme z patra na ty, kteří nám předkládají k posouzení svou práci a s ní i své životy. Náš úspěch však bují na negativní kritice, která se dobře píše a dobře čte. Avšak hořkou pravdou zůstává, že i ten nejobyčejnější kus žvance v sobě skrývá více smyslu, nežli kritika, jež jej odsuzuje. Avšak přijdou i chvíle, kdy i kritik opravdu riskuje, a to tehdy, objeví-li něco nového a rozhodne se to obhájit. Svět často vzhlíží na nové talenty a nové výtvory nepřívětivě. Vše nové potřebuje přátele. Včera večer jsem zažil něco nového. Výjimečný pokrm z velmi nečekaného zdroje…“

Tento blog tu bude, CNSC tu bude i ráj pálenek tu bude. Děkuji všem za podporu a přízeň. Děkuji každému jednotlivému, pravidelnému i náhodnému čtenáři. Děkuji všem, kdo na tento blog chodíte a držíte neuvěřitelně vysokou úroveň a to především morální. Budu se na vás všechny těšit i v roce 2023.

MK

Close