Written by 2:12 pm Rady a tipy

Šumivé víno a koktejly na poslední den v roce

Blíží se nám poslední den roku a spousta z vás už má dost těch laciných diskoték, neosobních restaurací, případně průměrných barů. Proto jsem si pro vás připravil svůj nový článek, jak já tento rok budu oslavovat Silvestra a co při tom budu pít.

Moji letošní vizí je celá škála nejrůznějších míchaných nápojů, které mají jedno společné: šumivé víno. Doufám, že moji čtenáři již značně pokročili a není třeba vysvětlovat rozdíly mezi šumivými víny navzájem a mezi šumivým a perlivým. Dnešní koktejly trochu popírají vše, co jsem říkal, ale ne úplně. Nebudu vám tu psát nějaké nesmysly, že vezmete Moet a začnete míchat dokonalý nápoj, ze kterého každému spadne brada. Ani náhodou. Osobně doporučuji použít lepší sekt, cavu nebo prosecco. Já určitě nebudu vycházet z champagne. To je za mě špatně. Osobně bych doporučoval dnes tak módní prosecco nebo úžasně aromatické sekty z Provence. Poměr cena vs. výkon fantastické.

Dnes se tedy budeme bavit o míchaných nápojích z šumivého vína. Tyto kombinace mají několik zajímavých výhod. Jsou levné, sakra dobře vypadají a zvládne je namíchat i naprostý lajk. Co vlastně chtít více? No a tady máte nabídku některých z nich, které bych vám doporučil.

ROSSINI, BELLINI

Už tu není žádný komunizmus. Žádné fronty, žádné podpultové zboží, žádné výmluvy prosím. Tyto nápoje jsou tak strašně jednoduché, že je zvládne úplně každý. Jedná se vlastně o kombinaci prosecca s broskvovým pyré – Bellini, případně jahodovým pyré Rossini. Moji věrní čtenáři ví, co si o kombinaci Rossini myslím, ale OK. Od toho tu nyní nejsme.

Recept:

•             10 cl Prosecca

•             5 cl ovocného pyré (jahody nebo broskve)

•             1 plátek vybraného ovoce

Ovocné pyré nalijte do sklenky na bílé víno nebo do fétny, přidejte Prosecco a lehce promíchejte. Podávejte ozdobené plátkem ovoce. Jak vidíte, nic těžkého. Hlavně to míchání s rozumem. Raději déle, ale dobře.

MIMOSA

Tento míchaný nápoj slaví sto let své existence. Byť je oblíbený především v USA, pochází z Paříže z hotelu Ritz.

Recept:

•             10 cl Prosecca

•             10 cl pomerančového džusu (může být i čerstvě vymačkaná šťáva)

•             1 plátek pomeranče

Nalijte do flétny, promíchejte, ozdobte. Je to pořád stejné a pořád úplně v pohodě. Pro koho je tato kombinace „měkká“, může si jí doladit lžičkou opravdu kvalitní vodky. Pak ale pozor na počet vypitých sklenek.

GIARDINO neboli PROSECCO MOJITO

U tohoto koktejlu je více ingrediencí, takže klid a rovnou využijte litrový džbánek. Žádný problém, věřte mi, za chvíli bude pryč.

Recept:

•             50 cl Prosecca

•             2 limetky

•             1 hrst mátových lístků

•             1 lžíce hnědého cukru

•             10 plátků salátové okurky

•             Led

Nyní postupujeme velmi podobně jako u mojita. Šťávu z limetek rozmíchejte ve džbánku s cukrem, přidejte nasekané lístky máty, plátky okury a led. Zalijte proseccem, promíchejte a podávejte rovnou pěkně vychlazené. To je základ. Ozdobu nám dělá okurka, takže prosím kůru limetek nedávat. Děkuji.

Po italsku s LIMONCELLEM

Tak tato kombinace je fakt super rychlá a pokud jste šikovní a umíte jednou rukou nalévat více a druhou méně, pak je tohle nápoj přesně pro vás.

Recept:

•             20 ml citronového likéru Limoncello

•             80 ml vychlazeného Prosecca

Jednoduchá matematika, právě jste vykouzlili 100 ml super požitku.

TINTORETTO

Tato kombinace je vlastně takové Bellini, ale jahoda je nahrazena granátovým jablkem, tedy konkrétně džusem z něho.

Recept:

•             10 cl prosecca

•             5 cl džus z granátového jablka

Nejdříve nalijte džus, následně prosecco. Kdo chce být trochu Láďa Hruška, dá tam toho džusu méně, což znamená, že vykouzlí růžovou barvu a může to vydávat, jako jsem ve svém článku o návštěvě Moravy psal, za zamilované prosecco. Nebo si něco vymyslete: Zamilované…. něco.

BARRACUDA

Máte pocit, že to vše zatím bylo jen pro slečinky. Ok, tak přitvrdíme.

Recept:

•             4,5 cl rumu (asi nejvíce využijete poměr cena výkon Captain Morgan Spiced Gold)

•             1,5 cl Galliano (případně jiný bylinný likér)

•             6 cl ananasový džus

•             trochu limetkové šťávy,

•             6 cl prosecca na dolití

Nyní změníme sklenici, nebo míchaný nápoj rozlijeme do více sklenic, takže použijte třeba Margarita glass a v uvedeném pořadí mícháme.

MARTINI ROYALE

Tohle je tak trochu zajímavý marketingový tah. Firemní název, firemní suroviny. Ale proč ne.

Recept: 

•             5 cl Martini Prosecco

•             5 cl Martini Rosato

•             Led

•             plátek pomeranče na ozdobu

Opět dodržte pořadí, ozdobte a pijte s mírou.

61461393 – glass of iced cocktail on gray background

BLACK VELVET

Wau, tak tohle je fakt šílená kombinace piva a vína. No ale proč to nezkusit. Kdo ví, třeba to bude někomu velice chutnat.

Recept:

•             2 cl sektu

•             2 cl pivo Guiness

Do vychlazené skleničky nalijeme sekt a na hladinu dolijeme Guiness. Původ tohoto nápoje je téměř až prastarý, protože jej vymyslel barman v Brook´s Clubu v Londýně roku 1861. V tomto roce zemřel princ Albert, Anglie truchlila, lidé chodili v černém a všude viselo černé sukno. Barman usoudil, že by i sekt měl truchlit, a proto ho zkombinoval s černým pivem. No možná už chápu, jak mohl někdo vymyslet šmoulý pudink.

Můj osobní tip na závěr

MARTINŮV SPECIÁL

Nevím, zda to někdo takto kombinuje, ale asi ano. Nic geniálního to vlastně není. Mojí specialitou pro rok 2022 bude lokální prosecco, Crodino a malá lžička fantastického ginu. Vše zdobeno plátkem pomeranče lehce posypaného přírodním mauricijským cukrem melasovým.

Recept:

•             4 cl prosecco

•             1,5 cl Crodino

•             lžička ginu

•             plátek pomeranče

•             přírodní mauricijský cukr melasový (lze běžně sehnat do 40,- a je i fantastický na pečení)

Závěrem

Těch receptů, které bych zde mohl psát, jsou desítky a desítky. Je to vlastně jen o vaší fantazii. Když procházím tento rok obchody, musím říci, šumivého vína je dost a dost a za velmi příznivé ceny. Využijte toho, buďte kreativní, buďte nejlepší.

MK

Close