Written by 8:48 am Rady a tipy • 11 Comments

Caol Ila 15y Cask Strength DOPORUČUJI ideální investice listopad 2022

Velice se omlouvám za zpoždění článku, byť nechtíc. Trochu mě dohnalo životní tempo, ale to nevadí, ani jsem nevěděl, kolik se toho dá vyřídit na kapačkách. Docela dost. Pak ještě nákup 250 ks příborů, skleniček, mj, nenávidím Ikeu. Když něco inzeruji jako dostupné, pak tam přijedu a prodavačka mi sdělí, jééé, tohle již ale měsíc nemáme. Tak jí ukáži jejich www, kde je vše dostupné, ihned k odběru, a ona, no ale my to měsíc nemáme. Takže děkuji za ztrátu hodiny života. Nicméně vše se tak nějak podařilo, ale večer prostě ty síly chyběly. Tak píši dnes ráno, jako prioritu č. 1.

Tento měsíc opět doporučuji láhev, která si myslím, že má svoji investiční hodnotu, byť si rovnou musíme ještě jednou připomenout podmínky tohoto článku. Jedná se o tipy do 5000,-, láhev musí být většinově k sehnání v ČR nebo snadno ze zahraničí a to v minimálním množství alespoň 20 ks. Také rovnou říkám, že trh s investičními whisky se změnil, kdy se na rychlém přeprodávání whisky dali vydělat vyšší tisíce měsíčně. To nyní není. Je jen málo whisky, které koupíte např. za 3000,- a na konci měsíce je prodáte za 7000,-. To je ale pro mě lepší, protože já rád přistupuji ke sbírce s dlouhodobou perspektivou a tím, že buduji skutečně sbírku.

Aroma: citrusy, vanilka, lehká slanost, lesní plody – jahoda, borůvka, lipový květ, tráva

Chuť: čokoláda, lékořice, karamel, přezrálé višně, pepř, limetka, trochu

Dokončení: příjemná sladkost, ale ovlivněná vyšším obsahem alkoholu, višně, mořská řasa.

Proč mě právě tato láhev zaujala

Odpověď na nadpis odstavce je již samotném názvu láhve. Unpeated, Cask Strength a 15y, i když to je jediná škoda, protože kdyby tam bylo 20y, bylo by to fakt pecka. Ale i přesto se jedná o unikátní láhev z „továrny“ Caol Ila za docela fajn cenu pod 4000,-, i když v zahraničí je o cca 20 – 25% levnější. Takovéto láhve mají pro mě kouzlo, protože i když si myslíme, že budou další a další, naopak zachycují trendovost současné doby, která se za dalších pět let nemusí opakovat. Za těch dvacet let, co se v segmentu pohybuji, jsem viděl nesčetně „moderních“ trendů, které vzrůstaly, zanikaly a toto je jeden z nich. Plnit láhve v sudové síle. Osobně si myslím, že to nebude trvat dlouho. Není to výhodné v rámci cenové politiky, daně, ale také je novým směrem sladkost a pomatenost všech, kteří na alkohol útočí jako metlu lidstva. Vždyť i 40% obsahu alkoholu ve whisky bylo pouze politické rozhodnutí, nikoli senzorické. A tak si myslím, že tyto extra „dřevorubecké“ whisky budou v budoucnu žádané a ceněné.

Jak vidím její budoucnost

Asi jako u všech postupně doporučovaných whisky v tomto roce. Na své dny slávy si bude muset láhev počkat, ale zde není otázka, zda přijdou, ale kdy. Když se podíváte, do čeho se investovalo před třemi lety a do čeho nyní, musím říci, že současná doba mi přijde v mnohém lepší. Investujeme do poctivých, osobitých lahví, byť za trochu vyšší cenu. Na druhou stranu, při dnešní inflaci, pohoda. Ať je to tak nebo tak, minimální držení této láhve doporučuji na 5 let, ideální mých oblíbených 20. Já jsem naprosto osobně přesvědčený, že již v druhé polovině příštího roku zaznamenáme pozvolný, ale trvalý růst ceny. A o to nám jde. To je zdravá investice.

Závěrem

Ještě jednou se omlouvám za zpoždění, ale takový je někdy i život. Každopádně snad je odměnou pro věrné čtenáře zajímavý tip, který určitě potěší nejen jako investice, tak i jako zajímavý dárek třeba k nadcházejícím vánocům.

MK

Close