Velice se omlouvám za zpoždění článku, byť nechtíc. Trochu mě dohnalo životní tempo, ale to nevadí, ani jsem nevěděl, kolik se toho dá vyřídit na kapačkách. Docela dost. Pak ještě nákup 250 ks příborů, skleniček, mj, nenávidím Ikeu. Když něco inzeruji jako dostupné, pak tam přijedu a prodavačka mi sdělí, jééé, tohle již ale měsíc nemáme. Tak jí ukáži jejich www, kde je vše dostupné, ihned k odběru, a ona, no ale my to měsíc nemáme. Takže děkuji za ztrátu hodiny života. Nicméně vše se tak nějak podařilo, ale večer prostě ty síly chyběly. Tak píši dnes ráno, jako prioritu č. 1.
Tento měsíc opět doporučuji láhev, která si myslím, že má svoji investiční hodnotu, byť si rovnou musíme ještě jednou připomenout podmínky tohoto článku. Jedná se o tipy do 5000,-, láhev musí být většinově k sehnání v ČR nebo snadno ze zahraničí a to v minimálním množství alespoň 20 ks. Také rovnou říkám, že trh s investičními whisky se změnil, kdy se na rychlém přeprodávání whisky dali vydělat vyšší tisíce měsíčně. To nyní není. Je jen málo whisky, které koupíte např. za 3000,- a na konci měsíce je prodáte za 7000,-. To je ale pro mě lepší, protože já rád přistupuji ke sbírce s dlouhodobou perspektivou a tím, že buduji skutečně sbírku.
Aroma: citrusy, vanilka, lehká slanost, lesní plody – jahoda, borůvka, lipový květ, tráva
Chuť: čokoláda, lékořice, karamel, přezrálé višně, pepř, limetka, trochu
Dokončení: příjemná sladkost, ale ovlivněná vyšším obsahem alkoholu, višně, mořská řasa.
Proč mě právě tato láhev zaujala
Odpověď na nadpis odstavce je již samotném názvu láhve. Unpeated, Cask Strength a 15y, i když to je jediná škoda, protože kdyby tam bylo 20y, bylo by to fakt pecka. Ale i přesto se jedná o unikátní láhev z „továrny“ Caol Ila za docela fajn cenu pod 4000,-, i když v zahraničí je o cca 20 – 25% levnější. Takovéto láhve mají pro mě kouzlo, protože i když si myslíme, že budou další a další, naopak zachycují trendovost současné doby, která se za dalších pět let nemusí opakovat. Za těch dvacet let, co se v segmentu pohybuji, jsem viděl nesčetně „moderních“ trendů, které vzrůstaly, zanikaly a toto je jeden z nich. Plnit láhve v sudové síle. Osobně si myslím, že to nebude trvat dlouho. Není to výhodné v rámci cenové politiky, daně, ale také je novým směrem sladkost a pomatenost všech, kteří na alkohol útočí jako metlu lidstva. Vždyť i 40% obsahu alkoholu ve whisky bylo pouze politické rozhodnutí, nikoli senzorické. A tak si myslím, že tyto extra „dřevorubecké“ whisky budou v budoucnu žádané a ceněné.
Jak vidím její budoucnost
Asi jako u všech postupně doporučovaných whisky v tomto roce. Na své dny slávy si bude muset láhev počkat, ale zde není otázka, zda přijdou, ale kdy. Když se podíváte, do čeho se investovalo před třemi lety a do čeho nyní, musím říci, že současná doba mi přijde v mnohém lepší. Investujeme do poctivých, osobitých lahví, byť za trochu vyšší cenu. Na druhou stranu, při dnešní inflaci, pohoda. Ať je to tak nebo tak, minimální držení této láhve doporučuji na 5 let, ideální mých oblíbených 20. Já jsem naprosto osobně přesvědčený, že již v druhé polovině příštího roku zaznamenáme pozvolný, ale trvalý růst ceny. A o to nám jde. To je zdravá investice.
Závěrem
Ještě jednou se omlouvám za zpoždění, ale takový je někdy i život. Každopádně snad je odměnou pro věrné čtenáře zajímavý tip, který určitě potěší nejen jako investice, tak i jako zajímavý dárek třeba k nadcházejícím vánocům.
MK
Jedno z hlavních kriterií je Hype značky (viz.např.dlouhodobě MACALAN) a druhé kolik bylo naplněno kusů (nejlépe jen v tisících a dál nebudou) a jak dobrý je obsah (např.hodnocení whiskybase) – to jsou základní stavební prvky růstu cen na aukcích /ty určují ceny v aftermarketu/
Ano jedno zde nevidím…takže je to spíš střílení naslepo. (co bude za 20let, kdy nebudou Cask Strength tolik na trhu…)
https://whiskyauctioneer.com/auction-search?text=Caol%20Ila%2015%20Year%20Old%20Unpeated%20Cask%20Strength
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/116915/caol-ila-15-year-old
Dobrý den, ano vašemu úhlu pohledu rozumím. Ale já se skutečně rád dívám na to, jak bude, nebo by mohl vypadat trh za 5, 10 let. Někdy je lepší nabídnout myšlenku, příběh jiných. Na CNSC 2022 jsme se po ukončení akce sešli a dále popíjeli. Václav Rout živě popisoval události, když Brora byla “běžná” whisky, kterou v klubu rozlévali za naprosto směšné ceny. Láhev běžná v řádu tisíců korun. A dnes? Já prostě těm lahvím v sudové síle věřím. Věřím jim jako investici, kdy se bude i mj. whisky svět měnit do sladka. MK
Ano jako obecnou myšlenku(strategii), tak to beru. To je právě tak na těch 20let (tzn.hodně daleko) a hodně nejisté….u bežných lahví s velkou produkcí. (ale tak to zadání co tam máte do 4tis a dobrá dostupnost obecně skoro protimluv na investici v jakémkoliv odvetí)
Dobrý den, ono to často není o tom, kolik se lahví vydá, ale kolik se skutečně pije. Nyní to hodně zveličím. Co je lepší? 70 000 lahví, kde se 65 000 vypije, nebo 7 000 lahví, kde se 2 000 vypije. Na konci je stejný počet, ale já bych si koupil tu první. Není to jen a jen o počtu. Ale to je to investování. MK
jak odhadovat objem piti, snad jedine dle score vs.cena (viz.např.ten na WB – nekde kolem 90bodu)
Tak já si myslím, že aktuální cenu ovlivňuje hodně jejich dostupný počet v danou chvíli. Pokud lahev není dostupná v rámci retailu ani u soukromých inzerentů na WB a jedná se o známou a dobře hodnocenou lahev, tak logicky cena vzrůstá a je asi celkem jedno jestli jich bylo na začátku milion a nebo pár kusů. Dalšími faktory jsou pak zmíněná dostupnost a značka. Když to zase vztáhnu na Macallan, tak přímo ten třeba posílá lahve jen do vybraných zemí, kterých není zase tolik. Někdo si pak založí více účtů, koupí více lahví, ty hned flipne na aukci a tam si je koupí kupříkladu bohatý Asiat za cenu několikrát přesahující původní RRP. A přitom ani nejde o limitky v tom pravém slova smyslu (jenom se to napíše na lahve), když se jich jenom na aukcích točí měsíčně stovky, neřkuli tisíce a ty lahve moc neubývají, protože je většině držitelům líto je vypít. A rozhodně se ani nedá říct, že by jejich cena klesla třeba k hodnotě RRP, i když se téměř nepijí. To samé platilo donedávna třeba i pro Ardbeg.
Dobrý den, co se týká ceny této lahve, tak se dle indexů zatím jedná o sleepera (a to u všech ročníků plnění), ale třeba v budoucnosti její cena poroste. Tomu nahrává poměrně malý počet plnění a zjevně přerušená nebo ukončená produkce této řady. Na druhou stranu se nejedná dle hodnocení o nějak výjimečnou whisky.
Každopádně souhlasím s tím, že obecně cena lahví whisky v sudové síle, zdá se, bude asi vzrůstat více než u ředěné whisky. Nicméně, třeba u zmiňovaného The Macallan se na tento faktor moc nekouká – kupuje a obchoduje se intenzivně téměř vše, hlavně limitky i „limitky.
Paradox minulých a současných cen lahví Brora je sice pěkný příběh a ideální varianta vývoje v budoucnosti pro současné investora, ale pravděpodobnost, že by tato situace nastala i v případě Caol Ila se limitně blíží nule. Brora je zaniklá (byť znovuotevřená) palírna v kombinaci s faktem, že produkovala opravdu výjimečnou whisky. Tím, že se jednalo o tak skvělou whisky, tak začala z trhu postupně mizet, a to u ní pochopitelně způsobilo významný nárůst cen. Podobný scénář se odehrál i v případě palíren Port Ellen a Rosebank. Tato situace ale u Caol Ila pravděpodobně v nějakém brzkém horizontu nenastane, tím spíš ne, když jí vlastní korporát Diageo, který právě značky Brora a Port Ellen koupil a obnovil/obnoví jejich produkci. Bude moc zajímavé sledovat, zda se tato nová produkce vyrovná té staré a jak zamává trhem investičních whisky.
Každopádně bych Vám ale chtěl poděkovat za zajímavé investiční tipy, na základě nichž jsem si pár lahví opatřil a musím říci, že až na výjimky jejich ceny rostou nebo alespoň neklesají, což je bohužel nový celkový trend u whisky, který se objevil od začátku léta a zatím se stále nenarovnává.
Dobré poledne, velice děkuji za komentář. Ono v podstatě v tomto případě nejde o to, zda bude / nebude palírna zavřená. Moje myšlenka a názor, mohu se mýlit, je odhad, jak budou vypadat whisky v následujících letech a jaký bude trend. Já si myslím, že půjdou do sladka a budou se přizpůsobovat ženám a méně znalým uživatelům. Také přijdou nějaké další státní daňové kroky. A proto si myslím, že se v budoucnu bude od těch whisky v sudové síle ustupovat, což mě vede k názoru, že právě tyto láhve budou echt whiskaři vyhledávané. Také bych chtěl upozornit např. na bourbony Blanton´s. Ne vždy je nutné hledat nějaký velký smysl. Často stačí jeden dobrý marketing, náhoda, pochvala vlivné osoby a rázem jsme úplně někde jinde. V gastru jsou stejným příkladem např. lanýže. Někdy příliš hledáme smysl, velký třesk, ale stačí jeden článek někoho, kdo řekne, že tyhle naslazené patoky se nedají pít, ale tyhle sudové síly, to je fakt pecka. A rázem vám cena letí nahoru v desítkách, stovkách procent. Tak na to byly i japonské whisky, nyní bourbony atd.. Vše dobré a ještě jednou děkuji. MK
Dobrý den, ano určitě máte pravdu. To že sladké whisky půjdou do módy vidíme třeba na úspěchu Glenmorangie A Tale of Cake. Jen jsem vlastně chtěl přidat svůj názor, že podobná situace jako s Brorou asi jen tak nenastane. Každopádně, jak jsem psal, co se týká sudovek, tak si rovněž myslím, že tímto způsobem se bude situace v čase vyvíjet. Možná v tom sehrají roli i nějací influenceři, jak píšete. Děkuji a ať se Vám daří. Také už se těším na výsledky CNSC 2022.
Ja myslim, ze to neni skvely kauf. Ne, ze by to byla spatna whisky, ale za cenu cca 4k, jak pisete, je to predrazeny, kdyz ja Caol Ilu 17 CS Unpeated koupil u nas cca 3 mesice zpet za necele 2k.
Dobrý deň. Čo si myslíte o tejto fľaške? Spĺňa asi všetko čo ste spomenul v článku. Ja v tom nevidím nejaký potenciál, ale zaujímal by ma názor aj ostatných. Ďakujem.
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/219523/glen-scotia-12-year-old