Written by 10:28 am Rady a tipy

Luxusní vánoční menu, které zvládne každý

Vánoce se nezadržitelně blíží a jelikož jsem si vědom, že doba je těžká, dnes bude článek o tom, jak si doma připravit opravdu skvělé menu za cenu více nežli příznivou.

Champagne

Asi nejjednodušší bude volba vína. Já si osobně myslím, že champagne je champagne. Nemusíte kupovat zrovna Krug, ale i naše hypermarkety nabízí často dobré láhve za akční ceny. Před vánoci narazíte na zajímavé nabídky jak v Hyperalbertu, Tescu, MaS, nebo Globusu. Ano, nabídka ze specializovaných obchodů je lepší, ale to záleží na každém, jaký postup zvolí. Každopádně akce na tento sortiment budou, jako každý rok, a tak bych si nějakou tu stovku připlatil. Jednou za rok, to zase není taková částka. Když jsem poměrně ve velkém kupoval láhve champagne, ptali se mě přátelé proč, tolik lahví. A já jsem standardně odpovídal, přijde doba bídy a já budu mít nasysleno. Mám. Ale také neodolám dobré nabídce roku 2022.

Kaviár

Dalším luxusním zbožím, které si můžeme dovolit, jsou ty fantastické drobné kuličky, které nám evokují doby na carském dvoru. Champagne a kaviár jde k sobě perfektně dohromady. Asi bych nekupoval něco akčního třeba v tom Kauflandu, ale spíše bych se podíval do nějakého specializovaného obchodu, kam si můžete zajet. Já jsem tedy, abych byl upřímný, využil jak nabídky kaviáru levného v řádech vyšších desítek korun, tak mnohem dražšího, který jsem pořídil v obchodu s podobnými specialitami, kde snad ještě dodnes mají akci na kaviár z divokého lososa za 199,-. Tento rok se budou podávat tři druhu různých kvalit i cenových relací, aby byl znát ten rozdíl. A to se mi zdá jako přijatelné. Takže bude i jeseter.

Dovolím si malý recept. Kupte kvalitní pečivo, ze kterého vykrájejte kolečka, jež následně na sucho opečte. Z plátku marinovaného lososa vytvořte písmeno O, tj. prostě obejmete kolečko z pečiva a dovnitř vpravíte ušlehanou zakysanou smetanu s avokádem a 40% šlehačkou. Navrch nanesete přiměřené množství kaviáru.

Marinovaného lososa si uděláte za doslova pár korun. Obchodní řetězce se předhání s nabídkou kolem 300,- za kg. To určitě není špatná cena, jen si k rybě přivoňte. Čerstvý losos nevoní po rybině, ale vodním melounu. Kdo nikdy lososa nemarinoval, jednoduchý návod nalezne v mém článku Gravlax – marinovaný losos. Jen nyní nepoužívám potravinářskou folii, která protéká, ale téměř dokonale naporcuji rybu do skleněné krabičky a šup s ní do lednice.

Losový tatarák

Pokud již máte lososa doma, pěkný filet váží zhruba 1,3 kg, určitě si kousek nechte na tatarák. Co k tomu potřebujete?

•             lososa bez kůže a kostí

•             nasekaný kopr

•             šalotku

•             olivový olej

•             citronovou šťávu

•             dijonskou hořčici

•             mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Lososa nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte se zbylými přísadami, nechte 5 minut odpočinout, případně dotáhněte solí a citronem podle vlastní chuti. Podávejte vychlazené s opečeným toustovým chlebem, pár lístky polníčku a dílky citronu. Já se přiznám, že ještě přidávám kapari, v konečném důsledku to záleží na vašich chutích.

Jeseter

Další fantastická surovina, kterou prostě musíte ochutnat. Tato ryba nemá téměř kosti, kůže musí určitě dolů a pozor, když jí porcujete, musíte být trpělivý, tedy pokud si domů přineste živého jesetera. Po klepnutí a vykuchání následuje kroucení a ztuhlost, které může trvat až 3 hodiny. Takže dostatek času je určitě na místě.

•             filet jesetera

•             pancetta nebo anglická slanina

•             dušená zelenina

•             šalvěj

•             olivový olej

•             sůl

Plátky slaniny posypeme na jemno nasekanou šalvějí, tu seženete v každém lepším obchodě, filet ryby osolíme a do slaniny zabalíme jako roládu. Všichni to známe z vepřové panenky. Takto zabaleného jesetera vaříme v páře 12 minut. Poté roládu zprudka orestujeme na olivovém oleji do zlatova. Necháme pár minutek v troubě na 220°C, aby se maso důkladně prohřálo. Osušíme a necháme odpočinout. Roládu servírujeme nakrájenou na plátky s dušenou zeleninou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Máme ale vánoce, takže bohužel za mě to vítězí můj VIP bramborový salát.

Závěrem

Byť se na první pohled může zdát, že se jedná o něco extra drahého, můžete mi věřit, nepřekročíte účet jako v běžné restauraci pro čtyřčlennou rodinu.

Nechci tady působit nabubřele, ale toto je cena, kterou není možná špatné dát. Přijdou mi to lépe investované peníze než do mnohých nesmyslů, na které se bude jen a jen prášit. Nemusíte dělat celé menu, ale když si vyberete jeden ze tří tipů, určitě tím potěšíte vaši partnerku a to je jedna z nejlepších investic.

MK

Close