Written by 12:34 pm Lifestyle

Fotografie – proměny času, kterým dnes mladí neuvěří

Klece pro miminka

V první polovině 20. století byly tyto tzv. zdravotní klece v USA a UK velice populární. Zajímavostí bylo, že jste je mohli najít opravdu hodně vysoko. A důvod? Byli určeny k tomu, aby dětem umožnili užívat si čerstvého vzduchu a sluníčka. Nicméně, popularita dětských klecí klesla v polovině minulého století, pravděpodobně kvůli obavám o bezpečnost a vysokým úrovním znečištění způsobeným nárůstem automobilové dopravy. Divné.

Létání na jihozápad USA v 70. letech 20. století

Dnes řeší letecké společnosti, zda mohou říkat dámy a pánové, letuška je sprosté slovo, protože již i muži mohou nosit sukně a být jaksi nebinární. Dříve se mj. zakazovalo manželství, těhotenství atd.. V 70. letech byly letušky Southwest Airlines nuceny nosit extrémně krátké kalhoty a go-go boty jako součást uniformy, což by dnes bylo naprosto nepřípustné. Naopak v této době letecká společnost také podávala nápoje se názvy jako „Lektvar lásky“ a „Passion Punch“.

První videoherní turnaj pořádaný Atari

Videohry ušly dlouhou cestu od uvedení první spotřebitelské videohry Computer Space na počátku 70. let 20. století. Z toho, co bylo dříve specializovaným koníčkem, se nyní stalo vysoce ziskové odvětví s odhadovanými ročními příjmy výrazně přes 100 miliard dolarů. Americký vývojář videoher Atari, Inc. uspořádal v roce 1980 vůbec první velký turnaj ve videohrách Space Invaders Championship. Turnaj přilákal přes 10 000 registrovaných účastníků z celých Spojených států, což pomohlo prosadit hraní do hlavního proudu.

Hospoda Log Lodge

Pokud jsme tu měli sexy holky v letadlech, nyní naopak tu máme 40. léta 20. Století, kdy byl Dallas v šoku z náhlého výstřelku „spoře oděné“ pánské obsluhy. Tito muži oblečení v šortkách a kovbojských botách byli vyfotografováni, jak obsluhují auto žen při projížďce v Dallasu v Texasu v Log Lodge Tavern.

Vestavěný přehrávač záznamů

Dnešní mladí již ani neví, co je to CD nebo DVD, takže toto je skutečný pravěk. „Highway Hi-Fi“ od Columbia Records byl nezbytným doplňkem každého sebeúctyhodného majitele vozu a celebrity nemohly stát stranou. Hráč Manchester City Mike Summerbee předvádí své Volvo P1800 z roku 1967 s vestavěným gramofonem.

Občerstvení uprostřed letu

Když dnes letíte, je často let podoben utrpení, zvláště, vlastní zkušenost, když si vedle vás sedne nasteroidovaný svalovec, který se prostě do sedačky nemůže vejít. Na konci 60. let 20. století Scandinavian Airlines nabízely službu „smørrebrød“ ve své ekonomické třídě. Scandinavian Airlines ve svých reklamách uvedly: “V našich letadlech nenajdete gumové nestravitelné věci zabalené v celofánu.” Cestujícím se tento nápad líbil a konkurenti ho přirozeně nenáviděli. Hlavní konkurenti, jako jsou americké aerolinky, Trans World Airlines a Pan Am, se proti novým reklamám ohradili a uvedli, že poskytly Scandinavian Airlines nespravedlivou výhodu.

Bez bezpečnostního zábradlí

Mnozí z nás si nedokážou ani představit, jak jsem my, Husákovi děti, dokázaly přežít do dospělosti. Chápu všechny ty obavy, sám je mám, ale není to již vše vyhroceno do extrému? Bezpečnostní standardy v 60. letech, upřímně řečeno, nebyly nijak vysoké. Uvedená fotografie ukazuje, jak uvolněná byla pravidla a předpisy, pokud jde o standardizovaná bezpečnostní opatření. Tato máma právě používá svou paži, aby udržela svou dceru v sedě, zatímco stoupá na úbočí hory. Žádné bezpečnostní pásy nebo kolejnice v dohledu. No podobné bezpečnostní opatření, opět osobní zkušenost, můžete najít ještě dnes na různých pouťových atrakcích. Šílené.

Nejneuvěřitelnější okamžiky medicíny

Není to žádné rychle vydělat peníze za nesmysl zvaný covid, ale příběh, který mám opravdu rád. Je v tom velice silná emoce. V roce 1922 šli vědci na univerzitě v Torontu na nemocniční oddělení s dětmi, které byly v kómatu a umíraly na diabetickou ketoacidózu. Vědci šli od postele k posteli a píchali dětem nový čištěný extrakt – inzulín. Když začali píchat injekci poslednímu dítěti v kómatu, první dítě, kterému byla aplikována injekce, se začalo probouzet. Jedno po druhém se všechny děti probudily z diabetického kómatu. Místnost smrti a šera se stala místem radosti a naděje. Takto se ještě dělala medicína pro lidi.

Princetonská tradice

Na přelomu 19. a 20. století bylo každoroční tradicí pro studenty prvního a druhého ročníku Princetonské univerzity koulovat se. Tato slavná fotografie ukazuje tři studenty s pohmožděnými a otlučenými tvářemi po boji v roce 1893. Důvod, proč to vypadalo, jako by tito tři studenti právě opustili boxerský ring byly sněhové koule. Opravdu jsem zavzpomínal na své dětství, kdy ledovky létaly velice přesně.

Pablo Escobar a Bílý dům, 1981

Fotka, která vás ve stínu všech událostí prostě musí pobavit. Pablo Escobar je v doprovodu svého syna před Bílým domem, tj. sídlem tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana. Více asi není co dodat.

Dámský skotský horolezecký klub, Skotsko, 1908

Ladies Scottish Climbing Club vytvořily Jane Inglis Clark, její dcera Mabel Clark a Lucy Smith v Perthshire v roce 1908. V současné době má kolem 120 aktivních členů. Ladies Scottish Climbing Club je nejstarší aktivní lezecký klub výhradně pro ženy. Když se podíváte na jejich oblečení, byly to pravdu velice odvážné holky. Klobouk dolů.

Cigaretku prosím

Další fotografií je z dnešního pohledu naprostý úlet. Ukazuje pacienta v USA, který si od sestřiček mohl zakoupit cigarety. Jak vidíte dnešní svět, naprosto nemyslitelné.

Alexandra Fjodorovna Hesenská

Vždy, když jsem viděl fotku ženy posledního ruského cara, připadla mi jeho žena naprosto nevýrazná a nechápal jsem, jak na její krásu mohl někdo pět takovou chválu. Když jsem ale vidět tuto fotku, musím uznat, říkejte si, co chcete, byla to překrásná carevna.

LinkedIn minulosti

Tady vidíte, že kreativita není otázkou pouze dnešní doby. Změnili se pouze způsoby, avšak styl a smysl zůstává stejný. Fotka pochází ze 30. let minulého století.

Disneyland Paříž

Když vidíte tuto fotku, říkáte si, jaká kýčovitě pohádková země to je? A ona je to Paříž ještě před svoji „modernizací“. Je to tak krásný kýč, abych se tají dech. A dnes? Svět se mění. Bohužel.

Bostonský maraton

O čem pojednává tato fotka? O ženě, která chce běžet svůj závod, ale jaksi někteří muži jsou zásadně proti. Když dnes vidíte tuto stejnou událost, pochopíte, jak se opět svět neuvěřitelně změnil. V tomto případě k lepšímu. Nejsme Irán.

Dnešní pokrok

A pokud jsme si dali většinou černobílé fotografie, dnes tu máme jednu čistě barevnou, abychom si ukázali, jak za velmi krátkou dobu, se může proměnit pohádková klasika v naprosto totální nesmysl. Tak co, líbí se vám nová víla?

Závěrem

Tento článek má jedno hlavní téma. Nic není neustále stejné. Svět je v pohybu je minimálně velmi zajímavé dívat se a studovat minulost. Velmi často v ní totiž naleznete klíč řešení problémů na budoucí situace. Zároveň tak možná pochopíte můj nadhled v rámci mého pravidelného článku: Zprávy, které mě zaujali. Vše řešit s chladnou hlavou, protože velmi často to tak bývá, že všechno je jinak a nejlepší cesta vpřed, je nejčastěji cesta vzad.

MK

Close