Written by 2:26 pm Diskuse • 2 Comments

Co můžeme očekávat v roce 2022 – vyhodnocení

Takto to nějak začínalo. A dnes to takto nějak dopadlo. Dnes jsem poslal svým přátelům nějaké vyhlídky na příštího půl roku. Tak jsem sám natěšený, zda se stane nebo nikoli. Nyní ale zpět k článku.

Jsem neobyčejně potěšen, že moji poslední analýzu v rámci situace RF – UK, zařadil do svého článku a analýzy jeden z nejváženějších odborníků a analytiků v ČR. Pokusím se tak se vší skromností předjímat, co čeká naše občany v roce 2022. Musím se podivovat oproti všem těm, kteří v dnešní době neustále analyzují události minulé, protože nemají odvahu, vizi, pokusit se říci dnešním lidem pravdu, co je čeká ve zbytku tohoto roku a jak se na tento rok připravit. Rovnou říkám, že se nechci pouštět do hlubšího textu, ale jen velice povrchně sdělit, co může nastat a co by to mohlo znamenat.

Covid – 19 je mrtvý

Jednoduché tvrzení. Dva kohouti na jednom poli nemohou najít harmonii a silnější vyhrává. Postupem roku se opatření budou rušit s kristiánovskou myšlenkou: Zavřete oči, odcházím. A také zapomeňte.

Reakce:

Kdo z nás ví něco o covidu? Nikdo. A to je ale škoda, protože do centrály EU měl dorazit dokument hovořící o testovací fázi vakcín a měla být vyhodnocena jejich účinnost. Zatím nemám přímo v ruce, ale pokud se mohu odkázat na německé europoslance, mělo jít docela o slušný podvod.

Ceny pohonných hmot

Pro rok 2022 a 1. polovinu roku 2023 se budou pohonné hmoty pohybovat kolem částky 44,- Kč (plus, mínus), pokud vláda neudělá nějaký výrazný zásah, což nepředpokládám, protože i MF si uvědomuje, že konečné zdanění se pohybuje ve výši 60%. Je tedy třeba naplnit stání rozpočet. RF odkupem zpět získala dalších až 35% kontroly nad těžbou vlastní ropy a plynu. Zatímco před konfliktem kontrolovala něco kolem 50%, dnes se odhaduje, že kontroluje 85% podílu na trhu. Z tohoto vyplývá, že nebude výrazný tlak na obchodování s EU, protože i při nižších objemech bude příjem do státní pokladny zachován. Také musíme vzít v potaz nová naleziště, která již anexí Krymu získala na úkor společnosti Shell.

Reakce:

Za kolik se dnes pohybují pohonné hmoty? Stalo se.

Růst mezd

Pro rok 2022 nelze očekávat nějaké skokové navýšení a to již jen kvůli ztrátám Covid – 19, ale také ke stažení se z ruského trhu, které není podle mého názoru vedeno nějakou sounáležitostí, ale čistým pragmatismem, kdy vyrábět za dolary, eura atd., ale prodávat za rubly je ekonomickou sebevraždou. Pokud by se naopak platilo v RF zahraniční měnou, situace by byla jiná. Taková situace zde ale není. Pokud bude následovat nějaký růst mezd pro rok 2022, bude to zhruba ve výši 5%. Platba ve stejné měně zůstane zachována jen u toho, co je pro RF nezbytné. Stažení západních společností z trhu může naopak posílit místní ekonomiku a vztah RF – ČLR.

Reakce:

Platy se drží na stejné úrovni jako na začátku roku, čest výjimkám. Stalo se.

Cena potravin

Pokud dnes máme problém s cenou pohonných hmot, bude hlavním tématem konce roku 2022 cena potravin, která bude skokově vzrůstat o 15-20%. UK je obilnicí Evropy a český trh není schopen, jak jsem si potvrdil, takto pružně reagovat na novou situaci. Důležité je uvědomit si, že UK byla obilnicí nejen pro EU, ale i pro arabské a severoafrické státy. Pokud si myslíte, že to nejhorší právě prožíváme, bohužel, to nejhorší nás teprve čeká. Kdo bude prozíravý, tak nejdéle v září nakoupí oleje, těstoviny, rajčatové pyré, mouky, máslo atd.. Ušetříte doslova tisíce. Nespasí vás to, ale prožijete relativně klidné Vánoce.

Reakce:

Podle článku na Idnes ze dne 21. 10. 2022: „Průzkum: Přežijeme zdražování? Bude to těžké, ale zvládneme to, říkají Češi“ je průměrné zdražení 21%. Stalo se.

Stavitelství

Kdo plánuje nyní stavět, je to téměř ekonomická sebevražda. Válka netrvá a nebude trvat věčně, proto je třeba se zamyslet nad tím, co bude po ní. No jednoduše to bude obnova UK. To požene nahoru nejen ceny materiálů, mezd a energií. UK se stane jedním velkým staveništěm a to z půjček EU. Nárůst mezd však lze očekávat až pro rok 2023, spíše tak pro jeho druhou polovinu.

Reakce:

Dle zpráv bank ohledně hypoték, realitních makléřů a sreality.cz, stalo se.

Oblečení, elektronika

Jako věc zbytná nebudou tyto obě části nějak výrazně zdražovat. Naopak u oblečení lze očekávat pokles. Osobně očekávám stagnaci trhu, který bude max. oživen pravidelnými, jednorázovými akcemi.

Reakce:

Cena oblečení, zdražování o 20%. Ceny elektroniky, zdražování o 5%. Rozhodnutí nechám na vás.

Ceny alkoholu

Se zkušeností z předchozích válek neočekávám zvýšené ceny v oblasti této komodity. Naopak. Ceny budou stagnovat. Levný alkohol je potřeba, aby národ zapomněl, drahý nemá sílu pohnout trhem. Pro rok 2022 zůstanou ceny stejné, v roce 2023, a to opět především v druhé polovině, dojde k oživení trhu. Vůbec bych se nedivil, kdyby v září až prosinci 2022 cena investičního alkoholu i mírně začala klesat. To neznamená, že je špatnou volbou pro investici. On to v budoucnu všechno dožene mírou vrchovatou, protože při očekávané reálné inflaci kolem 15%, v koutku duše si myslím 17% na konci roku, pokud bude odvaha to přiznat, je to velmi dobrá volba po volné, zbytné peníze. Tvrdý úder naopak dostanou pseudoinvestice a nejeden „investor“ bude v depresích.

Reakce:

Zdražení v řádech jednotek procent. Stalo se.

Cena nemovitostí

Trh si musíme rozdělit na dvě části. Pozemky, ať již v jakékoli podobě svoji hodnotu neztratí, naopak lze očekávat 10% navýšení již tak vysoké ceny. U bytů lze očekávat v roce 2022 stagnaci cen, kdy v roce 2023 očekávám naopak mírný pokles. Velkou neznámou jsou ceny stavebních materiálů a vůbec reálný počet verbovatelných dělníků, kdy konkurence se strojírenským průmyslem bude obrovská. To bude jedinou záchranou pro realitní trh v oblasti bytů. Zda to bude stačit oproti inflaci a opatřením ČNB, netroufám si říci, ale spíše bych očekával pokles cen. Jinou variantou bude, že nově postavené byty společnosti raději vloží do nových společností za účelem hromadného pronájmu.

Reakce:

Pozemky o něco rostou, byty se zlevňují. Stalo se.

Závěrem

Pokud dnes někdo říká, jak ruská ekonomika krvácí, musíme si pak také přiznat, jak krvácí ta naše a přiznat si, kdo bude reálným vítězem této doby. Budou jimi především USA, Norsko, VB, Německo, ČLR, IT. Nevidím nyní velký smysl investovat do zlata, i když jej sám v určité rozumné míře držím. Skvělou komoditou budou nyní pozemky, ne již tak byty, které se ukáží jako vhodnou investicí až cca za 5 let. Pokles životní úrovně bude znatelný pro všechny vrstvy společnosti a bude velmi silnou ranou pro střední třídu. Lze tak očekávat levné letenky a zahraniční pobyty, ke kterým bude česká konkurence slabá. Naopak se bude dařit cykloturistice, vínu, vodáctví, tj. lokálním projektům. Zkrátka vítězové budou ti, kdo nabízí alternativní dopravu, levný zážitek, vlastní kuchyni.

Reakce:

Češi hromadně vyjeli do zahraničí, hotely na horách hlásí zkracování zájezdů, kupují se především pouze se snídaní a ubytování, kde si můžete sami uvařit. Zlato uměle stagnuje. Stalo se.

Vím, že končit by se nemělo negativně, proto bychom měli říci i B. V druhé polovině roku 2023 očekávám silný nárůst průmyslové výroby, která bude hnacím motorem české ekonomiky, kdy brzdou bude nalezení dostatečného počtu pracovníků, po kterých bude obrovský hlad a tento fakt bude jednak brzdou v dalším rozvoji a růstu, naopak bude pozitivně působit na růst mezd. Musíme si tedy klausovsky říci, tento rok a polovinu příštího si musíme utáhnout opasky, ale pak již bude lépe, protože ekonomiku potáhne obnova Ukrajiny ve všech směrech. A je vlastně jediný stát, který bude poraženým. Ano, Černého Petra v tuto chvíli drží Ukrajina. Nyní se totiž bojuje o zrno a bankovní účet, který to zaplatí. Co se však ví, kdo a jak to splatí.

Reakce:

Článek z 1. listopadu 2022: „Je to příležitost. Ukrajina slíbila českým firmám dobré podmínky při obnově země, řekl Fiala po návratu z Kyjeva“. Snad se stane.

Nyní očekávám možná i vzrušené reakce, ale prosím, článek není o politice. Pragmatismus. Reálné zvážení situace, o tom to je.

MK

Close