Written by 9:38 pm Zaujalo mě • 4 Comments

CNSC 2022 – jak probíhalo hodnocení vzorků

Jak již asi mnozí vědí, hodnocení vzorků probíhalo tento víkend mezi 11. – 13. listopadem 2022 v prostorech muzea jukeboxů Terra Technica v areálu Excalibur City v Hatích u Znojma.. Místo nebylo vybráno náhodně, nabídek jsme měli několik, ale myslím si, že jsme vybrali tu nejzajímavější. Proč? Ze zkušeností z minulého ročníku víme, že degustace je velice náročná věc a pokud nechceme hned porotce odkázat na odjezd domů, nejbližší vlak nebo autobus, je třeba jim zajistit ubytování, stravu, zábavu atd., ale také je dostat do takového místa, že vůbec nebudou mít úvahu o nějakém rychlém odcestování. A to se nám podařilo mírou vrchovatou.

Den první, pátek 11. listopadu 2022, sladění

Nejhorší termín, jaký jsem si mohl vymyslet, byl tento víkend, kdy máte svátek a budete mimo jak rodinu, tak přátele, se kterými tento den slavíte s železnou pravidelností několik let. Stalo se. Nestěžuji si. V pátek jsem vyrazil směr Hatě, cestou jsem ještě vyzvedl nějaké vzorky a tradáá na cestu. Příjezd již za tmy, ale nevadí. Rychle se mě ujímá hlavní šéfová restaurací a vysvětluje mi zajištění, zázemí. No a mě fakt spadla brada. Špičkově připravený bar, stoly, gastro lednice, restaurace, hotel, za to a tisíc maličkostí patří paní provozní obrovské díky a ještě větší pochvala. Dostávám karty od pokojů a pomalu se jdeme s postupně přijíždějícími degustátory seznámit a ubytovat.

Je čas večeře, takže se přemísťujeme do čistě nám vyhrazeného salónku, kde se potkáváme s dalším zástupcem areálu p. Šrubařem. Menu je sázka na jistotu, porce obrovské a i jediná žena, která sice nic nechce, se nechá nakonec umluvit na sladké a objednává si palačinky. Super, nikdo není ani o hladu, ani o žízni. Vše se nám pomalu rozjíždí.

Následuje návrat na pokoj, sraz v jídelně hotelu. Proč? Potřebujeme se sladit. A tak již jeden porotce za druhým otevírá své láhve, další a další vzorky, no snad jich je kolem třiceti. Některé naprosto famózní, některé záměrně s chybou, abychom se sladili a věděli, jak hodnotit. Končíme druhý den v jednu hodinu ráno, po cestě toho mám plné zuby a naštěstí i ostatní míří do svých postelí. Kdo chrápe, dostává samostatný pokoj, protože ráno bude skutečně náročné.

Den druhý, 12. listopadu 2022, degustace

Ráno trochu mlhavé, chladné, ale to nevadí. Pomalu se opět setkáváme, tentokrát u vkusné snídaně a debata se začíná otevírat. Po jídle je třeba tak trochu zavelet, protože by se nic neudělalo. Přecházíme asi tak sto metrů do kinosálu, který nám byl přestavený na degustační místnost. Každý má své místo, vše ladí a mě osobně těší tiché i hlasitější: wau. Překvapení určitě příjemné, protože prostory jsou skutečně na úrovni. V tu chvíli je potřeba opět zavelet a jde se na to. Jiné požadavky mají whiskaři, jiné pálenkáři, ale vše rychle plníme, dvě najaté brigádnice hází úsměvy na všechny strany a to přesně potřebujeme. Pohodu, klid, rozjezd. Už se to rozlévá, už to frčí. Jedeme téměř osm hodin v kuse, debata je hodně živá a já se bavím řadami. Je to stejné jako ve škole. Vepředu „šprti“, promiň Petře, p. Šlosar úhledně s galancí a vzadu kluci z SK téměř nohy na stole. No a co. Hlavní je přeci erudice a dobrá nálada a tu si rozhodně nenecháme zkazit. Sklenička následuje další a další, v průběhu se na nás přichází podívat p. majitel, další kolegové z Excalibur City, ale vše super.

Je šest večer, už doslova taháme nohy, je čas večeře. Takže opět steaky. A velikost? Dva porotci, ať se snažili, jak se snažili, nedali to. Takže pivečko, káva, najednou vytrávilo, a tak se začalo nosit sladké. Opět vše na úrovni, super.

Vracíme se zpět, je čas nachutnat likéry. Ze začátku se do toho nikomu nechce, ale nakonec rozdělíme porotu do tří skupin a už to opět frčí. Velmi příjemné překvapení je, že likéry se staly super zajímavým tématem a nikdo nelituje role porotce, naopak. Kdyby jich bylo dvakrát více, bylo by to ještě lepší. Někteří objevují nový svět a všechny nás to baví.

Máme vyhodnoceno, takže nové lístečky a jde se řešit šampion. Vyhodnocení trvá cca půl hodiny. Nebylo to zase tak složité, ale napínavé určitě. Poslední slovo má náš extra pečlivý předseda a rozdíl mezi prvním a druhým místem je pouhý jeden bod. Nakonec se vše obrací a vítězem je dosavadní prohrávající. Kdo? No to si zatím necháme jen pro sebe.

Opět nám doplňují lednici s pivem, nealko, sýry a další. Je konec. Přinášíme všechny soutěžní vzorky do kinosálu a až nyní porota ví, co skutečně hodnotila. Pro mnohé velké překvapení. No je čas začít skutečně pít. Někdo je sice úplně vyřízený, a tak jde spát, ale definitivní konec dělá až příslušník security, který mě, Václava Routa, který má před sebou piva již ve třech řadách, a Kamila definitivně ve tři ráno nahání do postelí.

Den třetí, 13. listopadu 2022, rozloučení

Je sedm hodin a fakt sakra těžko vstávám. Slíbil jsem si, že budu na snídani první, ale nedávám to. Do jídelny přicházím až v půl osmé a naštěstí i tak jsem z naší skupiny první. No, jak se to vezme. Václav Rout a jeho skupina již zmizeli snad v šest. Nicméně i přesto se s většinou opět setkáváme u snídaně, která je fááákt dlouhááá. Je deset dopoledne, areál se otvírá, kluci jdou nakoupit dárky pro rodiny a začínáme odjíždět domů.

Závěrem

Byť to zní skoro idylicky, krizové momenty byly. U whisky jsem si vynutil přechutnání dvou vzorků, abych měl i já naprostou jistotu v rámci hodnocení. Vše sedělo. Jeden vzorek pálenky porota odmítla pro naprostou nekvalitu zcela hodnotit. Někde zavládala vášnivá debata. Tak to ale bývá, ale hlavní je výsledek. Nevím, jak to hodnotí páni porotci, zatím jsem neslyšel jediné negativum. Každopádně se sejdeme na vyhlášení výsledků 3. prosince 2022.

Odpovědi na dotazy:

Můžete nám říci výsledky, nebo třeba naznačit?

Ne. Prostě ne.

Proč se nalévalo přímo z lahví a nedali se anonymní láhve na stůl?

Také nám to navrhoval kolega Šlosar, ale ihned jsem řekl rázné ne. Každý výrobce si bude odpovídat za svůj produkt od A až po Z. A já nebudu nést odpovědnost za čistou / špinavou láhev, špatný uzávěr, zvětrání, nevymytý trychtýř apod..

Jaký vzorek mi nejvíce chutnal?

Žádný. Nic jsem de facto nepil, dal jsem si asi degustační 3x do vzorečky, jinak nic. Nebyl jsem členem poroty a nijak jsem do soutěže nezasahoval. Nebylo by to profesionální. A být v porotě? Absolutní nesmysl.

Kdo byli členové poroty?

Tak to je možné vidět na fotkách, ale především kdokoli, kdo by byl jakkoli, byť vzdáleně, spojen s jakýmkoli lihovarem, palírnou, nemohl být v porotě. Organizátor, tedy já, jsem také naprosto nepřípustný. No a kdo se do poroty „probojoval“, musel mít bohaté zkušenosti, musel jej někdo další nezávislý doporučit  atd.. Další varianta byla již prověřený porotce. Na pálenky byli pozvání velezkušení bardi z Slovenského řádu rytířů pálenek, což je samo o sobě vysoká prestiž. Kluci měli často nachutnáno 20 000 + vzorků, takže o jejich erudici není pochyb.

Jak se vybírala porota?

Někoho jsem oslovil já, tam jsem věděl, že je jasná kvalita: Mirka Kverková, Václav Rout atd., někdo se nám přihlásil sám, tam jsem potřeboval nezávislé doporučení a pak jsme oslovili zkušené degustátory, kteří jedna sami alkohol vyrábí a slaví s ním úspěchy a pak mají nachutnáno 10 000 + vzorků. Většina však měla 20 000 +. Mnoho porotců jsme odmítli a vážíme si těch, které jsme oslovili, že řekli poctivě, necítíme se na to.

Co věděla porota o vzorcích?

Počet, rok výroby, obsah alkoholu. Víc nic. Tyto informace jsou ale zcela důležité, protože bez toho se poctivě hodnotit nedá.

Byly nějaké speciální požadavky od porotců?

Ano, v naší soutěži jsme například řešili i takovou drobnost jako je dámský parfém. Jedna brigádnice se navoněla více, no spíše standardně, ale prostě to bylo špatně, protože to ovlivňovalo speciálně jednoho porotce. A takže rychle umýt a dokud nebyl parfém zcela pryč, roznášel vzorky předseda koštu i já. Standard byl opravdu vysoký, protože nelze dát láhve na stůl, propisky a papír a říci, piškvorky začínají. Tak to prostě nefunguje.

Close