Written by 7:45 pm Rady a tipy • One Comment

Arran 21y DOPORUČUJI ideální investice říjen 2022

Dnešní tip je rozhodnutím možného. Na jednu stranu je to potěšující, kolik lidí čte tento blog, těší se a čeká na tip, ale na druhou stranu je to neustálý boj mezi tím, co si běžný spotřebitel může zakoupit, především pak na českém trhu. Asi i vy mi dáte za pravdu, že se nabídka téměř nehýbe a pokud něco vybrat, musí to být určitý, velkorysý kompromis.

Aroma: opálený chléb, med, sušené jablko, meruňka, vlašské ořechy, karamel, dub, lipový květ

Chuť: med, meruňka, pomelo, lipový květ, pepř, dub, kandovaný zázvor, opravdu jemná skořice

Dokončení: citrusy, především grep, vanilka, sušené oregano, rozinky, karamel

Proč mě právě tato láhev zaujala

Arrany sleduji dlouho, možná víc nežli bych chtěl. Za tu dobu se z naprostých ležáků stávají, a to i po změně image, docela zajímavou whisky a to nejen tím marketingem, ale také obsahem, který není vůbec špatný. Tuto whisky jsem vybral proto, že mi zcela zapadá do mého kontextu sbírání, kdy si myslím, že již bylo dost inauguračních 3y whisky za deset tisíc, do měsíce za dvacet atd.. Již tenkrát jsem předpovídal krach těchto pseudoinvestic, a tak se také stalo. Trh se nám pomalu vyčistil, což má pro mě za následek, že se dají kupovat celkem slušné 18y a 21y whisky v rozumné ceně, byť i s tím, co to bylo např. před pěti lety, je to šílené. Na druhou stranu destiláty jsou věc zbytná, asi pravděpodobně budou zatíženy další a další daní, takže nějaký radikální pokles ceny bych nečekal. Již delší dobu se místo 3y, 6y nesmyslů orientuji na 18y, 21y, 25y, 30y. Tyto láhve v posledních letech paradoxně mnoho nerostly, ale já si myslím, že naopak svět za několik let objeví jejich kouzlo a bude si jich velmi cenit, což by mělo citelně zahýbat s jejich cenou.

Jak vidím její budoucnost

Nemyslím si, že když si tuto láhev zakoupíte nyní, příští rok si budete mnout ruce, jak jste úžasně vydělali. To ani náhodou. Proč si jí já kupuji do sbírky, je právě poslední myšlenka z předchozího odstavce, že jsem hluboce přesvědčený, že tyto 21y láhve budou za pět let velice žádané. Stejně tak jsem v minulosti propagoval koupi Old Pulteney 21y, která byla neuvěřitelným ležákem. V srpnu 2017 jsem jí kupoval za 3400,- a vůbec se její cena nehýbala. Tradiční kritici si na mě poměrně slušně smysly, že to byl opičí obchod. A dnes? To není vychloubání, ale fakt, že nikdo neví, co bude, ale je fakt, že kvalita se časem ukáže a vydělá. Proto dnes sázím na podobný styl investování, kdy mi právě Arran 21y do celého konceptu zapadá. A vůbec se nebojím, že by mi ta láhev neudělala za dvacet let stovky procent.

Závěrem

Nedíváme se na to, co je nyní, investujeme. Alkohol, což říkám od vzniku tohoto blogu, je věc dlouhodobá, tj. ideálně na dvacet a více let. Pokud dnes máte doma ležák, usmívejte se. Nebude tomu tak vždy. Trh je zaplaven nesmysly a Arran 21y je dobrá whisky, která se dokonce poměrně ve velkém pije. To vše je pro investování benefitní.

A na úplný závěr mi vás dovolte pozvat na whisky essence, kde se mnou bude 3. 11. 2022 rozhovor. Můžete se ptát, já budu odpovídat, takže mě Jiří již nebude grilovat písemně, ale téměř „osobně“. Nn, očekávám zajímavý a korektní rozhovor. S úsměvem a nadhledem sobě vlastním…

MK

Close