Written by 11:43 am Zaujalo mě

Zdvižený prostředníček – zajímavá historie

Dostal jsem dotaz, zda nechci zase napsat některý ze svých článků věnujících se zajímavostem s nečekanou historií. No a tak jsem si dnes vybral gesto tak často používané, zdvižený prostředníček.

Je skutečně málo gest, které jsou natolik notoricky známé, jako např. OK, palec nahoru a dolů, že jim rozumí téměř všichni lidé po celém světě. K tomuto gestu, symbolu se řadí i zdvižený prostředníček. Spousta z nás si asi bude myslet, že se jedná o novodobé gesto, které zavedla např. nějaká rebelská hudební skupina. Nic však nemůže být vzdáleného od pravdy.

Toto gesto je totiž staré již více jak 2400 let, vzpomínám si na film Moje tlustá řecká svatba, kdy jej prokazatelně použil v Athénách filozof Diogenes. Vyjádřil tak názor na slova svého oponenta Demosthena. Již od začátku je tedy prostředníček chápán negativně a měl způsobit urážku druhé strany, tj. ponížení a posměch. Později vše převezmou Římané, kteří všemu dají i své jméno. Dnes tak populární „fuck off“ nesl název „digitus impudicus“, přeloženo: ukaž mu „neslušný prst“.

Zde můžeme dát s velkou nadsázkou za pravdu Darwinovi, protože můžeme považovat za prokázané, že toto gesto používají ve stejném významu i někteří primáti, kdy má skutečně odkazovat na mužský penis.

Závěrem

Někdy i taková banalita, můžeme mít docela krásný historický příběh. Takže nyní doufám, že jsem trochu poučil, pobavil, ale hlavně snad nenudil.

MK

Close