Written by 11:16 am Rady a tipy

Archiv: Barové pábení 02/2020

Dnešní měsíc jsem vybral bezpochyby zajímavou whisky a lehce se ještě vrátil k minulému pábení, kdy jsem ochutnával pomerančové cognac likéry. Jak to dopadlo, více v článku.

Glenlivet 12 Y.O. First Fill Exclusive Edition

Předem bych chtěl říci, že snad nemusím více Glenlivet představovat a již název by neměl nikoho nechat na pochybách, o co tady vlastně jde. Na světě najdeme mraky fanoušků, kteří právě na Glenlivet nenechají dopustit. A vůbec se jím nedivím.

Předně bych chtěl říci, že tato láhev za mě rozhodně není investiční. To ale neznamená, že není v něčem unikátní a zajímavá. Co se týče Glenlivetu, tak já na něm dlouhodobě oceňuji dobrý poměr v kvalitě a ceně, která je vlastně konstantní.

Na začátek bych chtěl říci, že bych u 12y whisky tohoto typu očekával trošičku sytější barvu, ale to rozhodně není problém, protože si dokáži představit velikost sudu, ve kterém destilát zrál, byť je to first fill. Při ochutnání se mi potvrdila právě jemnost zabarvení, kdy v nose cítíte rafinované květinové nádechy a v chuti vanilku, máslo, mladé jablko, hrušku, jemně orestovaný banán, aby vše bylo zakončeno jemně pikantními ořechy a dubem.

Glenlivet 12 Y.O. First Fill Exclusive Edition je pro mě velmi dobrá láhev za cenu kolem tisíci korun. Určitě jsem nebyl zklamaný, protože jsem dostal přesně to, co jsem očekával. Nebyl jsem nenasytný Čech, co chtěl v této láhvi najít Glenffidich 30y. Tak to je. Naopak jsem v ní našel dobře vyváženou, osobitou whisky, která mě určitě potěšila. Mnohé i dražší láhve, by se od Glenlivet 12 Y.O. First Fill Exclusive Edition mohli učit skromnosti. Zvláště ty úžasné 4y pecky za trojnásobnou cenu, které jsou jedno velké nafouknuté nic.

Cílem této rubriky není doporučovat láhve za tisíce korun. Cílem této rubriky je najít něco, co si i běžný člověk může běžně koupit a běžně pít, aniž by byl zklamaný. Kdo z nás pije běžně 30y whisky? Já tedy ne. Mám jich několik otevřených, ale musí být na nálada, chuť a především čas. A pak máte normální večery, kdy prostě přijdete z práce a chce si dát relax. Glenlivet 12 Y.O. First Fill Exclusive Edition je skvělá volba.

Clément Créole Shrubb Liquer D´Orange

Přiznám se, že jsem neměl srovnání s ochuceným rumem a to především v pomerančové kombinaci, která mi chutná asi nejvíce, a tak jsem nemohl odolat porovnání s předchozím pábením, kdy jsem upozorňoval na velmi zajímavé láhve ABK6 Cinnamon Orange Cognac Liqueur a Grand Marnier Louis Alexandre.

Pokud se jedná o nějakou oficiální charakteristiku, tak si můžete přečíst, že Clément Créole Shrubb Liquer D´Orange je ochucený zemědělský rum z Martiniku. Pálí se z cukrové třtiny a poté se do něj přidává hořká pomerančová kůra a kreolské koření. Zraje v dubových sudech a poté se doslazuje sirupem z cukrové třtiny. Pro ty co milují ochucené a sladké rumy je toto výborná volba. Ovocná chuť, tmavá čokoláda a cukrová třtina v dokonalé souhře.

Tento rumový likér jsem ochutnal včera večer u televize, když už jsem chtěl relaxovat. Popravdě jsem očekával leccos, ale tohle ne. Tak předně pomeranč je velmi silně cítit a to tak, že přebíjí rum. Další silný vjem byla sladkost. Je mnohem a mnohem sladší nežli cognac konkurence. Někdo by si řekl, fuj, to musí být hnusné, ale není. Je to jiné. Je to stejné, jako když si dáte Legendario a třeba Millonario. Na sladký rumový likér musíte mít prostě náladu. Můj pocit v ústech byl jako po ochutnání opravdu luxusní rumové bonboniéry. Nemusí to být váš šálek kávy a já to plně respektuji. Pokud by se mě ale někdo ptal, zda své volby lituji, říkám ne. A proč? Myslím si, a dejme si ruku na srdce, že i muž občas má rád někdy nějakou slaďárnu. Kdo si to nepřizná, ok, já ano. Na druhou stranu musím říci, že tohle je přesně naprosto perfektní tečka za večerem, dobrým jídlem, kdy chcete pohostit celý stůl, kde jsou muži i ženy. Pro ženy, je tento likér naprosto famózní. 

Můj závěrečný pocit z této z této láhve je takový, že vynikající ke kávě, k silně čokoládovému dezertu, jako dokonalá tečka za celým večerem. Alkohol to není jen chlapské posezení u krbu. Představte si, že by všechny ženy, všechny dny na světě byly stejné. To by mě nebavilo. A proto říkám, takhle láhev je absolutní pecka k silné a poctivé kávě a bruselskému čokoládovému dortu. Být dobrým hostitelem, to není nabízet jednu vynikající věc. Být dobrým hostitelem je mít od každého něco. A já vím, že tento rumový, pomerančový likér má u mě trvalé místo. Jsem nadšený i přes jeho nedostatky, především v sladkosti.

Závěrem

Glenlivet je naprostá klasika, ale tohle má svoji osobitost, takže za mě o stupínek výše. Clément Créole Shrubb Liquer D´Orange je zase pro někoho, kdo chce mít doma špičkový rumový likér, který je plný vůní a sladkosti. Kdo má zase rád více tvrdosti, pak bych využil Grand Marnier Louis Alexandre, který mě určitě potěšil. ABK6 Cinnamon Orange Cognac Liqueur je něco mezi oběma.

No a nyní je to jen na vás. Ať si ale vyberete jak si vyberete, určitě to bude dobrá volba.

MK

Close