Written by 12:30 pm Zaujalo mě

Návrat k prudérnosti? Zvykejte si.

Při pohledu na současný radikální islám se velmi často domníváme, že tyto země jsou jakousi osou zla, která se zcela vymyká našemu chápání. Možná vás nyní překvapím, nicméně Irán, Afghánistán, to nebyly vždy takto fanatické země vůči ženám, přičemž západní svět se mění podobně, avšak ne tak radikálně. Od silného erotična přecházíme ke konzervatismu, až lehké prudérnosti. Nyní se můžeme podívat na porovnání těchto světů.

Írán

Možná se vám to zdá neuvěřitelné, ale minisukně, opálené nohy, sexy šaty, divoké účesy, to vše byl ještě Írán před islámskou revolucí roku 1979, kdy byl svržen prozápadní směr Mohammada Rezi šáha Pahlvího, který vládl Íránu téměř čtyřicet let. Tento muž podporoval privatizaci, vzdělávání, emancipaci žen atd..

Následkem politických události a společenských změn odjíždí Šáh z Íránu do Egypta, kde následujícího roku umírá. Opačným směrem se vrací duchovní vůdce Chomejní, jenž prosazuje islamizaci země.

Bylo by skutečnou chybou myslet si, že Írán vždy byl nějakou zaostalou, nekulturní zemí, tedy z úhlu našeho pohledu. Naopak o současné situaci můžeme hovořit z hlediska přítomnosti jako prozatím o krátkém období změn. Jak se žilo v Íránu ještě nedávno, si můžete prohlédnout v přiložených fotografiích. Jak se vám líbí?

Afgánistán

V minulém článku. Afghánistán před talibanem jsem psal:

Afghánistán nebyl vždy takový, jak jej známe nyní. Podívejte se na několik fotografií, které ukazují, jak se žilo před Talibánem, kdy se země za vlády krále Zahira Šáha těšila období stability a pokoušela se o modernizaci, která byla zastavena ultrakonzervativními předáky kmenů a duchovními a to v roce 1973, kdy Záhirův švagr Muhammad Dáúd Chán na základě krvavého puče vyhlásil republiku.

Ani tato země tedy vždy nebyla tou ultrakonzervativní líhní světového terorismu, jak jí mnozí chápou dnes. Afghánistán je velmi krásná země, která prozatím skrývá obrovské bohatství. Jak se bude v budoucnosti vyvíjet, uvidíme.

Západní svět

Je až velice komické, pokud poukazujeme na ostatní, ale nejsme schopni, spíše ochotni, podívat se např. čtyřicet, padesát let nazpět sami na sebe. Pokud bychom to udělali, zjistili bychom, že se naše společnost od již zmíněných zemí např. v módě mnoho nelišila. Naše matky nosili minišaty, a otcové zařízlé jeansové kraťasy do zadku. Fredy Mercury zpíval v kombinéze, kde bylo vidět vše a vše včetně chlupatých hrudníků bylo vidět i v módních katalozích.

Generace Hippies byla vším jen ne sexuálně prudérní. To, co jsme si mohli dovolit v minulosti, by dnes bylo považováno doslova za nechutné, sexistické a např. v USA mnohde za hranou zákona. Jaká je tedy naše dnešní společnost? Když budu mírný, tak určitě konzervativní. I u nás lze pozorovat návrat k zahalování a popravdě, přiznejme si, hon na čarodějnice Me too není zase tak odlišný od protestů žen v burkách. Samozřejmě běžné vzorce chování např. ve Francii jsou něčím naprosto nepřijatelným v USA, viz kauza Clinton. Jak by asi dopadla v Paříži?

Ale ať se na to podíváme jakýmkoli pohledem, i naše společnost dnes doslova vyžaduje, posazuje konzervativní, možná až prudérní cestu. Nechci říkat, že je to špatně, ale určitě je dobře, když sami sobě nastavíme zrcadlo, kdy výroky typu: Za našich maminek, babiček, to bylo jiné, může být naprostým ústřelem nevzdělanosti. Koneckonců, spousta z nás si pamatuje tělocviky za „socíku“. Dokážete si představit dnešní děvčata v něčem podobném?

Závěrem

Lidstvo prochází mnoha obdobími, hovořit můžeme o starém Římu, Řecku, o historii Japonska, kde i u samurajů byla intimní část života i dnes jen něčím těžko uvěřitelným. Nejhorší na světě tedy zůstává nevzdělanost a neochota vidět věci, které se kolem nás dějí, děli a neustále bazírovat na maloměšťácké prudérnosti a nereálném, nezdravě idealizovaném světě.

Mimo jiné, kdo si pozorně prohlédne níže přiložené fotografie, ten pán na barevné fotografii druhý zprava a na černobílé první zprava, je Usama Bin Ladin (Osama bin Laden).

MK

Close