Written by 7:40 am Moda a styl

Sluneční brýle – kvalita vs. cena

Jak si vybírat sluneční brýle jako takové a jsou dražší skutečně lepší než ty levnější? Nedávno mě vyzvala kamarádka L.B., zda bych nechtěl napsat článek o slunečních brýlích. Její reakce byla vcelku podrážděná nad tím, že když si koupí kvalitní značkové sluneční brýle, tak to není zase tak velká částka, protože si přeci chrání své oči. Nu, tady je něco k tématu.

Na začátku bych chtěl dát L.B. za pravdu. Sluneční brýle jsou opravdu velice důležité. Chrání nám oči, tedy jeden z nejdůležitějších smyslů pro bezproblémové fungování ve společnosti. Má ale pravdu, že dražší znamená lepší?

UV filtr

Tady je třeba říci jednoduchou a jasnou pravdu. UV filtr je v dnešní době něco tak opravdu levného, že podle rozborů a měření jej de facto s naprostou jistotou naleznete i u brýlí za 39 korun. Můžete diskutovat nad tím, že ve značkových brýlích bude lepší, ale dovolil bych si to přirovnat k opalovacímu krému. Můžete mít ochranný faktor 50 nebo 20. Pravdou je, že i 20 je naprosto dostačující pro běžný život v ČR.

Je dobré investovat do značkových brýlí?

Brýle nejsou jenom praktická věc, ale také módní doplněk, který nosíte na absolutně nejviditelnějším místě, tj. na obličeji. Takže pokud nebudou vypadat vaše sluneční brýle zkrátka dobře, nebudete vypadat dobře vy.

Značkové brýle mají své výhody:

  • Jsou vyrobeny z kvalitnějších materiálů, déle vydrží
  • Mají lepší design
  • Lze je různě upravovat, aby vám na 100% seděly. To je asi největší rozdíl od neznačkových. Každá hlava je jiná a je třeba, aby vám především správně kryly oči a ne jen hezky vypadaly.
  • Následný servis je samozřejmostí
  • Mohou obsahovat různé technické vychytávky

To vše dostanete zkrátka za vyšší cenu, než je sto korun v hypermarketu. Rozhodnutí je na vás. To ale neznamená, že i v hypermarketu nemůžete koupit velice kvalitní např. cyklistické brýle.

Závěrem

Bylo by popravdě šíření poplašných zpráv, že levné brýle z hypermarketu jsou jako alkohol z likérky Drak. To je zkrátka nesmysl.

Můj názor je asi takový. U slunečních brýlí přemýšlím, co za cenu dostanu. Pokud mám zaplatit dva tisíce navíc jen za to, že budu mít na nožičce téměř neviditelnou značku, tak mě to popravdě moc neoslovuje. Ale pokud si mám připlatit tisíc korun za kvalitu, servis, design a perfektní seřízení na můj obličej, aby nejen skutečně dobře vypadaly, ale také mé oči skutečně kryly, nelituji jediné koruny. Postupem doby také vidím v kvalitních doplňcích velikou výzvu. Jsem velice konzervativní člověk, takže pokud si něco koupím, většinou to má nadčasový design a chci, aby mi to vydrželo léta. Tudíž i já nelituji vyšších částek za brýle, byť jejich spotřeba je u mě velká.

MK

Close