Written by 9:04 am Rady a tipy

Archiv: Barové pábení 01/2020

Když už jsem tento měsíc propagoval cognac, tak jsem se rozhodl v tomto směru pokračovat i v pábení. Ono totiž není cognac jako cognac. Již jsem měl tu možnost ochutnat snad všechno možné. Běžný, lepší, špičkový, čirý apod.. Jenže, co je zajímavé, Evropou a cognac cluby se nyní šíří lehká móda, což je ochucený cognac. Pravda, není to nic nového pod sluncem, ale přeci jenom, není to také zcela běžné v distribuční síti a spousta lidí ani neví, co si po některými názvy představit. Proto jsem se rozhodl být nyní malým plamínkem ve tmě poznání.

Grand Marnier Louis Alexandre

Otázky spíše filozofické. Kolik stojí dobrá láhev 15y rumu nebo whisky? Kolik stojí dobrá láhev XO cognacu?  Já miluji vaření, a tak jsem často od nejlepších kuchařů slýchával a v receptech četl: Přidáme Grand Marnier, použijeme Grand Marnier, Grand Marnier tomu dá tu správnou chuť a vůni. Ale, co to pro mě bylo za láhev? Nějaký navoněný, splašený likér, který stojí docela raketu? Proč bych jej měl dávat například do bruselského čokoládového dortu? Hloupost. Chodil jsem okolo této láhve roky a často jsem kýval hlavou. Jenže, pak jsem si řekl, neumřeš hloupý. No hloupý možná ano, ale určitě ne nezkušený. Tak jsem si tedy ten slavný Grand Marnier koupil.

Jak vidíte, v rámci degustace jsem dnes zvolil prestižní Louis Alexandre, což je jméno zakladatele. No, ono je to složitější. Historie totiž sahá až do roku 1827, kdy je praotcem jistý Jean-Baptiste Lapostolle, který zakládá pálenici v Neauphe-le-Chateau, aby se později jeho vnučka provdala za jistého Louise-Alexandra Marniera, potomka vinařů, který od roku 1880 začíná vyrábět nápoj pod názvem Curacao Marnier. Tento příběh má pokračování ve spojení s další významnou osobností jakým byl známý hoteliér César Ritz, který, když tento nápoj ochutnal, zvolal: Grand Marnier. A tak je tomu vlastně u této kombinace cognaců a nahořklých karibských pomerančů dodnes.

Pojďme ale k obsahu a proč o něm píši. Ano, přišel jsem na chuť cognacovým likérům. Mám rád cognac jako takový, ale likér je na takové to pohodové popíjení v přítomnosti krásných dam a je to naprosto něco úžasného k opravdu dobré kávě a silně čokoládovému dortu, tedy pokud je zcela non alkohol, protože jinak se vše zcela bije. Ale krásná žena, silné espresso, čokoládová pralinka a Grand Marnier, ach jo, úžasná kombinace.

A co můžete v láhvi najít? No popravdě lze Grand Marnier v jistých částech porovnat s rumem Santos Dumont XO, kdy v chuti i vůni nalézáme kandovaný pomeranč, citrusy, dřevo, fermentovaný čaj, ale za mě i trochu máty, medu a lékořice. Ta kombinace chutí a vůni ale nijak nezakrývá, že se v základu jedná o velmi slušný 12-15y cognac. A to se dostáváme na začátek. Za kolik koupíte dobrý 15y cognac, aby chutnal oběma pohlavím, nebo jak říkají v USA, všem 104 pohlavím. Za mě opravdu výborné, kdy základní řadu lze pořídit již v běžné distribuční síti kolem šesti stovek.

Upřímně říkám, že s ním asi vařit nebudu, na to mám jiný alkohol, ale pro kombinaci k odpolední kávě, naprosto famózní. Snad mi dovolte ještě tři drobné zajímavosti:

•             Když Grand Marnier ochutnal Franc Josef, okamžitě si objednal 12 sudů.

•             Grand Marnier je součásti výstavy o Titanicu, kde se láhev pila, prodávala a také našla v jeho troskách.

•             Společnost je dodnes vlastněna rodinou Marnier Lapostolle. Jejím současným prezidentem je Jacques Marnier Lapostolle. 

ABK6 Cinnamon Orange Cognac Liqueur

Dalším zajímavým likérem je kombinace nejen cognacu a pomeranče, ale také skořice. Porovnávat Grand Marnier a ABK6 bych asi nechtěl, tak snad jen obsahem alkoholu, když ABK6 má 35% oproti konkurenčním 40%.

ABK6 Orange & Cinnamon je dílem Christiana Guérina, kdy původ hroznů je pouze z vlastních vinic na panství Francis Abecassis. U této láhve jsem experimentoval daleko více, protože mě bavilo objevování chutí a vůní, ale hlavně celková proměna likéru, kdy jsem si nalil skleničku a ochutnal jsem ihned, za dvacet minut, za hodinu, za šest hodin a pak malý zbytek druhý den. Je to zajímavá metoda. Zvláště druhý den můžete cítit neuvěřitelnou sílu skořice, která je v prvních doušcích v harmonii, ale postupně vše ostatní naprosto přebije až zcela dominuje. Je úžasné objevovat, jak se vlastně sklenička postupně proměňuje a po každém napití vám připraví nový a unikátní zážitek.

Pokud bych měl vyzvednout skutečně silnou stránku ABK6, tak je to perfektní načasování konzumace právě v tyto chladnější dny, kdy partnerka peče cukroví, občas jí něco z láhve ukápne do těsta, občas něco do skleničky, abyste na konci byli ve fantastické náladě, kdy v říjnu teprve v plné kráse zjistíte následky svého popíjení.

Láhev má zajímavý design, obsah i styl. Možná by nakonec mohla někoho zajímat i bronzová medaile ze San Francisca v rámci WSC 2019.

Závěrem

Je mi jasné, že kdo je zapřisáhlým vyznavačem např. Laphroaig, toho možná tyto likéry neuchvátí. Ale nikdo z nás není stejný. Co by to bylo za svět, kdyby byly všechny ženy přes kopírák. Víte, svět cognacových likérů mi byl dlouho uzavřen a dnes vím, byla to chyba. Ať je budete pít, míchat s nimi drinky, nebo vařit, vždy budou excelovat. A proč si takovou láhev třeba pořídit? Nezapomeňte na moudro Louis Girardota. Nejlepším přítelem muže je champagne. Je blízký ženám a ty jsou pak bližší mužům. A o cognacových likérech to platí stejně. Možná v rychlejší verzi. Kdo by chtěl více mužskou verzi, existují i hruškové cognac likéry, ale mě ten pomeranč chutná nějak více.

MK

Close