Written by 12:11 pm Rady a tipy

Archiv: Barové pábení 10-11/2019

Gran Duque d´Alba Grand Solera Sherry

Již od malička jsem tuto láhev vídal na regálech a vždy mi přišla tak trochu kýčovitá. Něco jako když si ve vínu koupíte „klášterní tajemství“. Nicméně, když jsem se o ni začal zajímat trochu více, padlo jasné rozhodnutí, pojďme do toho.

Pro někoho se může zdát komplikovaný již název. Aby ne. Destilát nese jméno španělského šlechtice Fernanda Álvareze de Toledo y Pimente, 3. vévody z Alby, který se pro své konání v Nizozemí a Portugalsku stal symbolem pro krutost. Tudíž nevím, zda to je v těchto zemích dobrý marketingový tah, ale to mi nepřísluší soudit.

Co se týče destilátu jako takového, tak je to typicky chlapský, středně komplikovaný, relativně náročný. O této láhvi se např. píše: Podle časopisu Wine Enthusiast patří mezi čtyři nejlepší španělské brandy v této kategorii. K tomu se vyjádřím později. Každopádně destilace probíhá z odrůd vín Palomino a Airen při 65 stupních, aby následně destilát odpočíval v soudcích z amerického dubu, kde předtím zrálo sherry Oloroso. Potom vstupují do tradičního systému criaderas y soleras v 10. criaderas a postupně sestupují níže, dokud se nedostanou do soudku solera. Délka stárnutí destilátu se pohybuje mezi 10-12 lety.

Když láhev otevřete, jak jsem již psal, zjistíte, že se jedná o úplně jiný šálek kávy. Při vůni poznáte lehké švestky, ořechy, starou kůži, za mě možná i vůni starého nábytkového dřeva, tabák a blíže mnou neidentifikované bylinky. Víno můžete cítit jen velice okrajově. Při ochutnání nalézáme z mého pohledu silné kožené vjemy, doprovázené lehkou vanilkou, švestkami, dřevem a okrajovým karamelem. Jedná se o komplikovaný, leč zajímavý nápoj. Dokážu si naprosto živě představit spojení chutí a vůní Gran Duque d´Alba Grand Solera Sherry a dlouhého kouření sherry tabáku v dýmce. K jídlu bych tam vrazil naprostý protiklad tenkých plátků silně uzeného lososa, kterého bych již ničím nedoplňoval. Jak říkal Pepek Zilvar z chudobince v Bylo nás pět: Chleba mě nadýmá. Když píši tato slova, doslova cítím v svých ústech tu pestrou paletu vůní a chutí. Wau, to je pecka. V tomto případě bych se vůbec nebál dát tuto láhev jako konkurenci mnohem dražším whiskám.

Papidoux XO Calvados AOC

V ČR se pod slovem calvados skrývá leccos. Seberou se jablka, klidně kolem silnice, přiveze se to do pálenice a hle, máme krásný, český kalvados. Jenže stejně jako junior není uherák, rychlopalba z luk a strání není calvados.

Calvados je ryze francouzská, lokální záležitost, stejně jako např. cognac, kdy se na výrobu používá v různé kombinaci mnoho druhů jablek. Důležitou podmínkou je také minimální doba zrání v sudech, která je u VS dva roky, VSOP čtyři roky a u XO nejméně šest let.

Pití calvadosu je také odlišné od ostatních doporučovaných pálenek, protože z mého úhlu pohledu se jedná o klasický digestiv, tedy nápoj, který se používá pro podporu trávení po jídle. Calvados můžete také pít mezi jídly jako ve Francii, kdy jablečný destilát slouží i jakási dezinfekce dutiny ústní, která zbaví toho, co již bylo a připraví tělo na to, což teprve bude. V minulosti jsem to mnoho nechápal, až mě v Itálii naučili dlouhému a příjemnému stolování, kdy samozřejmě calvados nahrazuje uprostřed čirá, na konci zlatá grapa. Ano, někdo nyní bude namítat, že calvados lze použít i jako aperitiv, ale tam bych volil jinou variantu. Ale, jak říkám, může být, byť to není můj šálek kávy.

A nyní když se zamyslíme nad tím, co nás vše příští měsíc čeká, domnívám se, že je právě nyní ten pravý čas podívat se po něčem zajímavém, co nám pomůže pro mnohé toto období obžerství překonat. A tak jsem si objednal Papidoux XO Calvados AOC, kde můžete v nose cítit zralá jablka, sladké koření, pražené mandle, lehký med a možná i vlašský ořech. V chuti dále můžeme najít vyjma zmíněného i zajímavou skořici, aby vše bylo dokončeno příjemný, středně dlouhým závěrem plným jablek, rozinek a lehkého medu, kdy jako poslední záchvěv cítím vlašský ořech.

Závěrem

Obě láhve vidím na krásné domácí popíjení, byť té druhé, za poslední léta přibila velmi silná domácí, česká konkurence. Brandy se dnes znovu vrací do módy, je to velmi příjemné, zajímavé pití, které zvláště cenově nastavuje tvář whisky a rumu.

MK

Close