Written by 11:41 am Zaujalo mě

Posun úrovně české gastronomie

Za těch téměř 41 let, co jsem na tomto světě, mohu částečně vzpomínat a porovnávat úroveň české gastronomie před deseti, ale i dvaceti lety. Stalo se tak, že jsem se nedávno probudil u TV, náhody neexistují, podívám se pořád zapnutý přístroj a hle, dávají Ano, šéfe 2009 z restaurace People. Jak se takto vzbudím, již se mi nějakou dobu nechce spát, tak jsem zhlédl tento díl, který byl pro mě asi nejvíce zajímavý tím, kdy se na konci objeví nejen Zdeněk Pohlreich, ale také v té době ne úplně známý Roman Vaněk, kdy jdou udělat zpětnou kontrolu.

Oba se posadí ke stolu a Roman Vaněk si objedná hamburger. Zde začíná ta velmi zajímavá část. Jak můžete podle fotek vidět, je opravdu zajímavé se dívat na dnes by se řeklo prefabrikované hranolky, kvalitu a úroveň bulky atd.. Druhou peckou zůstává chvála obou hodnotitelů, jak si pochutnávají, jak hodnotí tento pokrm jako naprostou pecku. Když se dnes podíváte na současnou úroveň gastronomie, asi by se oba pánové doslova ušklíbali. Tenkrát to bylo naprosto odpovídající. Jenže dnes? Domácí hranolky, speciální bulka, karamelizovaná cibulka, speciální hovězí, sýr atd.. Živit se dnes v gastronomii, to je úplně jiná úroveň.

Závěrem

Tak jak se neuvěřitelně zvedla úroveň gastronomie v jídle, tak se nyní i má soutěž o nejlepší československý destilát pokouší zvednout úroveň československých pálenek. Uvidíme, kam se posuneme za pět, deset let.

MK

Close