Written by 11:34 am Rady a tipy

Oban Bay Reserve Game Of Thrones Night’s Watch DOPORUČUJI ideální investice duben 2022

Každý člověk se musí občas podívat pravdě do očí a říci si, že jedna z mála věcí, které by si měl za každou cenu udržet, je nezávislost a pravdivost. Proto i já se musím v měsíci dubnu podívat do očí a říci si, ne, projel jsem snad všechny eshopy v ČR a nevidím tam nějakou opravdu zajímavou láhev, za kterou bych se chtěl postavit. Tak to prostě je. Proto dnešní tip bude jiný a napíši vám o whisky, která mi za určitých okolností dává smysl, ale zda to bude zajímavý tip, se vší otevřeností, nevím.

O této láhvi jsem nějak přemýšlel jako tipu měsíce, ale prostě není to ono. Myslím si, že laťka byla nastavena výše a není důvod jí dávat dolů. Pro ty, kdo ale nějaký tip očekávají je tu následující. Láhev je již delší dobu na trhu, myslím, že od roku 2018. Design je pro mě zajímavý, byť naprosto nepraktický. Rád prostě vidím obsah, barva je pro mě důležitá, ale také rád vidím, kolik je upito. Na etiketě můžete nalézt poměr milý text:

Hear my words and bear witness to my vow. Night gathers, and now my watch begins. It shall not end until my death. I shall take no wife, hold no lands, father no children. I shall wear no crowns and win no glory. I shall live and die at my post. I am the sword in the darkness. I am the watcher on the walls. I am the shield that guards the realms of men. I pledge my life and honor to the Night’s Watch, for this night and all the nights to come.

Vůně: kandované citrusy, britská citrusová marmeláda, slad, meloun, lékořice a lehké tóny kouře, sušeného ovoce, nevíce asi višeň a švestka.

Chuť: opět kandované citrusy, sušené ovoce, jemný olej na jazyku, bylinné tóny a koření s trochou melounu, lékořice, kouře, kakaa a máslových sušených jablek až možná 50% čokoláda.

Dokončení: sušené ovoce, sladké zakončení, výsledný chuťový jazyk průměrně dlouhý.

Proč mě právě tato láhev zaujala

Night’s Watch není nějaká super whisky, ale je to fakt poctivý průměr a rozhodně mě neurazila. Cena je ještě přijatelná, máme tu nějaký zajímavější design, spojení, odkaz na nějaký seriál, asi nenadchne, neurazí. Vždy, když vidím podobný nesmysl, říkám si, kdo tomu ještě věří. Na druhou stranu si musíme přiznat, že určitá skupina na to slyší a zvláště v zahraničí jsou tyto věci výhledově žádané. Jak platí mé oblíbené, je to jen byznys, nic osobního.  

Jak vidím její budoucnost

No to je správná otázka, protože od doby svého uvedení na trh její hodnota, byť velice pomalu, ale neustále dolar po dolaru roste. No a když říkám, dolar po dolaru, tak doslova. Jenže když se podívám na její pořizovací cenu, pak i ten dolar je pěkných 15%. A co je rozhodně zajímavé, roste prakticky pořád. Pokud by tento trend měl pokračovat, pak to zase vůbec není špatná volba. A mj. je to i zajímavý tip pro sběratele začátečníky. Žádný velký peníz, žádné divoké cenové výkyvy, máte tu láhev, která je prostě slušná a pořád vám její cena vstoupá, tak kdo přišel na tyto stránky nedávno, nemusí to být zase taková hloupost pořídit si tuto whisky. Osobně si nemyslím, že to bude nějaký skvělý obchod, ale to podstatné, na co sázím, je paradoxně nostalgie. Dnes je tu nějaký seriál, který je strašně populární, za chvíli lidé odvrátí zrak a budou se dívat na něco jiného. Jenže za takových dvacet let, ano mé oblíbené číslo u whisky, se z podobných kultovních seriálů stává zajímavá záležitost. Podobně je na tom např. Harry Potter. Pak za určitých okolností a při nepřeplněném trhu, může být Night’s Watch celkem slušnou variantou na výdělek.

Závěrem

Upřímně musím říci, že můj závěr je úplně jiný, nežli jsem si myslel na začátku psaní tohoto článku. Night’s Watch byla skutečně z nouze cnost, ale jak si postupně uvědomuji, když bych vsadil na nějaké propojení se seriálem, kvalitou destilátu, designem, a pokud se k tomu dodá, že lidé tuto whisky budou spíše pít, nelži skladovat, mohlo by to i v budoucnu fungovat.

MK

Close