Written by 6:50 am Diskuse

Nová rubrika „must-have“

Krásné čtvrteční dopoledne. Dnešním článkem naváži na velmi krásná slova prince Charlese, který s oblibou říká, podporuji projekty s nadčasovou hodnotou. A o tom vlastně bude nová rubrika. Jistě kolem sebe, stejně jako já, máte celou řadu různých lidí s různým zaměřením. Kdo sbírá známky, dříve nebo později bude mít nějakou pěknou sbírku, protože jak je psáno v Bibli, tlučte a bude vám otevřeno. Stejně tak to mají lidé, kteří sbírají starožitnosti všeho druhu, sportovci. Když budete zapálený cyklista, jistě dříve nebo později budete mít nadstandardní jízdní kolo. Ve své podstatě to není nic překvapujícího.

Dětské krůčky

Já vlastně zjistil, že život, mé potřeby, jsou jedna velká skládačka. Nikdy jsem se netajil tím, co mi obrátilo život naruby. Byla to jedna cesta do Itálie s cílem zakoupit si krásnou košili a něco si užít. Na konci to byly ručně šité boty, kašmírový oblek, spousta vína, whisky, plesy, koncerty vážné hudby, cestování, sportovní vůz. To vše ale bylo vykoupeno upozaděním jiných věcí, které pro mě již neměli takovou prioritu. Ideální příklad: návštěva pražské diskotéky vs. André Rieu. Stejná cena, jiný zážitek.

Proto jsem si pro následující roky stanovil celou řadu krásných, reálných cílů. Chci toho hodně ochutnat, budu cestovat, koupím si nějaké dobré víno, udělám někomu radost a zorganizuji jednu veřejnou akci, ke které se již delší čas chystám. Nechci nic nereálného. Jedno to vše má ale společné. Moc to chci a moc se na vše těším. Tudíž to dokáži.

Takto ne

Z realizace našich snů existuje pouze jediná výjimka a to jsou lidé, kteří žijí proto, aby přežili. Jsou takový notoričtí šetřílkové, škudlilové, kteří pořád očekávají to nejhorší s tím, že až přijde „potopa“, oni jako jediní budou připraveni, byť jejich „loď“ má již shnilé trámy. Neříkám, tím, že rozumný přístup ke zdrojům není nutný, ale být zaměřen pouze na přežití je někde, něco špatně.

O co tedy půjde

Pro novou rubriku jsem si připravil seznam věcí, které si chci koupit a jistě si je i koupím. Jsou to věci, které nebudou úplně nejlevnější, byť plánuji navrhnout tři varianty: levnou, střední, luxusní. Jde o to, že již chci, byť si tam občas něco koupím, ze svého života dostat pryč Ikea kvalitu. Koupit, je to krásné, ale vydrží to pět, deset let a pak znovu. Nebaví mě trávit čas neustálým vybíráním, nakupováním a nakonec nemít nic. Na jednu stranu se mi líbí a na druhou stranu mě pohoršují pořady jako je Poklad z půdy. Někdo vytvořil, pořídil, udržel věc nadčasové hodnoty. Ta věc bude vždy krásná a cenná. Škoda, že jí často někdo prodává jen proto, aby si užil týden dovolené a pak např. šperk předávaný po generace je pryč. Mým cílem je tedy zaopatřit si svůj život kvalitním, pokud možno luxusním zbožím, které má potenciál vydržet mnoho generací, minimálně po celý můj život, a svoji reálnou hodnotu navyšovat.

Závěrem

Nic není drahé. Moc vám přeji realizaci malých, ale krásných snů, které jsem třeba sám míval a dodnes na ně s láskou vzpomínám. Den, kdy jsem poprvé ochutnal champagne, poprvé jsem si zapínal manžetový knoflíček, nebo tančil valčík ve Státní opeře. Jsme mladí, mladší nebo středního věku. Co je dnes čtyřicet, padesát let? Nic. Ale když si začnete plnit drobné sny každý rok, na konci života to bude mnoho překrásných vzpomínek. Někdo jich bude mít více, někdo méně, ale to přeci nevadí. Mít pocit svého malého štěstí je přeci k nezaplacení. Velmi a od srdce vám přeji vrásky v koutcích očí, protože ty jsou od úsměvů a uvědomění si, že právě tyto vrásky znamenají krásnou duši. Milujme vše, co je život.  Někdo neochutná champagne za celý život. Já jsem začal kupovat dvě láhve každý měsíc, později čtyři a někdy i více. Dnes mám docela hodně slušnou sbírku, takže pokud by přišla bída, určitě několik let se nemusím bát, že bych neměl co pít.

MK

Close