Written by 7:07 am Rady a tipy

Archiv: Barové pábení 09/2019

McQueen Violet Fog gin

Když jsem přemýšlel o nějakém zajímavém ginu, původně jsem si myslel, že doporučím Rokeby´s Half Crown gin, ale nakonec jsem byl nasměrován k něčemu mnohem zajímavějšímu, k McQueen Violet Fog.

I přesto, že je domovinou ginu Evropa, tento produkt pochází až z jižní Ameriky, přesněji tedy z Brazílie, kde mu dali zajímavou přidanou hodnotu. Nejprve se asi sluší říci, že McQueen Violet Fog je vyráběný z 21 bylinek a to nadvakrát. Nejdříve se prostřednictvím macerace přidává 15 klasických bylinek, aby následně parní infůzí byl produkt doplněn o šest dalších, což jsou např. bazalkové listy z Indie, portugalský rozmarýn, fenykl středomořský, calamansi z jižního Pacifiku, badyánu domácího z Vietnamu a acai z rodné Brazílie.

Musím říci, že jsem byl velmi natěšený, až výsledný produkt ochutnám. A výsledek? Byl zajímavý jak při samostatné degustaci, tak v podobě klasického koktailu gin tonic. Jediné, co mi přišlo nepraktické, byla samotná masivní láhev, která plní formu karafy a tak se z ní přeci jenom destilát hůře nalévá.

Někdo by možná řekl, že je zbytečné vyhazovat tolik peněz za láhev ginu, který půjde z 90% do koktailu s tím, zda vynikne jeho chuť. To samozřejmě nechám na vás, protože záleží na tom, jak gin pijete. Někdo preferuje samotný, vychlazený a ten jej určitě velice ocení. Někdo preferuje gin tonic, nebo kombinaci s ovocnými šťávami, ale i zde určitě vynikne velice zajímavá chuť „Fogu“.

Santos Dumont XO Elixir

Trocha teorie: Alberto Santos-Dumont se narodil 20. července 1873 v Brazílii. Byl nejmladším z 11 dětí bohatého majitele kávových plantáží a stal se významným leteckým průkopníkem a konstruktérem. Sestrojil první skutečně řiditelnou vzducholoď na světě.

Už jsem toho v minulosti napil poměrně dost, ale tahle láhev Santos Dumont XO elixir pro mě byla od začátku až dokonce jedním velkým, příjemným překvapením, byť si zcela uvědomuji, že to nemusí být váš šálek kávy. Předně bych chtěl říci, že mám rád jednoduché, kvalitní a designově nepřeplácané láhve. Již první dojem, když jsem vzal tento destilát do ruky, byl pozitivní. Jedna z prvních informací, kterou jsem se dozvěděl, byla, že se jedná o limitovanou edici, čemuž jsem úplně nevěřil. Když jsem však začal pátrat více a zašel jsem např. na Master of malt, zjistil jsem, že láhev je vyprodaná a to za cenu o 25% vyšší, nežli si jí můžete zakoupit v ČR. To však neznamená, že by jí šlo složitě sehnat. To ne, ale v dnešní době neomezených limitovaných sérií mě zkrátka překvapilo, že někde je již vyprodaná.

Vzal jsem tedy skleničku, nalil a již první setkání mě jasně upozornilo, tenhle rum bude naprosto jiný, spíše ženský, ale i pro mě jako muže, pokud máte velmi specifický večer, fakt zajímavý. Do nosu jsem dostal přímý direkt medu, sladkého ovoce, lékořice, trochu máty, lotus sušenek, který byl zakončen lehkým kokosem. Rázem jsem musel nalít ještě do druhé sklenice mé partnerce, která má oblíbené Legendario (chápu, ale tak to prostě je, ušetřím), aby porovnala obě láhve. Po ochutnání ještě vše doplnila čokoláda a mřížkovaný linecký koláč, kdy jsme oba museli konstatovat, že tohle je fakt pecka. Tohle pití, je naprostá fantazie pro ženu, která chce v pánské společnosti korzovat s pořádně baculatou skleničkou a upíjet až do rána, kdy bude usínat naplněná vůněmi a chutěmi. Pro muže je to velmi specifická láhev, kdy máte chuť na opravdu netypický, kvalitní, sladký rum. Nemohu říci, kdy vás chytá chuť na sladké, ale pokud se nám blíží vánoční čas, tak prásk, tohle je chlapsky nechlapské pití na vánoční období. Všechny ty punče, svařáky a další šťávičky jsou ničím. Tohle by měli přesně chlapy pít na Vánoce do 18h.

Jen závěrem bych chtěl říci, i má partnerka je přeci jenom žena. Pokud si tento rum koupíte, schovejte si ho. Při hlášce: To by byly vanilkové rohlíčky, mě polil pot. Jak by mohla dát něco tak fantastického, co je vyrobeno z panenské šťávy cukrové třtiny, pak zraje ve vybraných sudech po bourbonu a následně ještě v sudech po sherry Pedro Ximenez do rohlíčků?

Závěrem

Tento článek byl psán téměř před třemi lety, nicméně je pořád aktuální, byť s některými ale. Za tu dobu jsem poznal celou řadu zajímavých českých ginů, kdy je ale v konečném důsledku cena stejná, protože české speciální giny se většinou dělají o obsahu 0,5l. Je tedy na nás, co si vyberete, co vám chutná, co vás zaujme.

MK

Close