Investování do destilátů je založeno na neporušeném, originálním obalu. Jak je ale tomu v případě destilátu, který se chystáte vypít. Je lepší jej ponechat v láhvi nebo přelít do karafy a být jako naftový magnát v Texasu? Nyní se pokusím na tuto trochu zapeklitou otázku odpovědět.
Karafa na víno vs. destiláty
Základním rozdílem, mimo tvaru, u karafy, která se používá na víno, je absence jejího uzávěru. U vína přelíváme víno do karafy, abychom jej provzdušnili, uvolnili aromata a případně oddělili od sedimentu. U destilátů je tomu naopak, protože asi nevypijeme celou láhev na posezení, takže naším účelem je uchování destilátu v nějakém obalu, který bude krásný.
Sklo
Karafu můžete koupit z různých materiálů, ale nás bude zajímat ta křišťálová. Křišťál je v podstatě dvojího druhu. Olovnatý a bezolovnatý. Olovnatý křišťál je původní druh, který, jak již název napovídá, obsahuje oxid olovnatý, jehož podíl je zhruba 24%.
Co se týče vlastností, de facto ten olovnatý poznáte jednoduše. Je těžší, má bohatší a silnější broušení a krásně láme světlo. Ten bezolovnatý má stejnou kvalitu, jen prostě nebude mít stejný světelný efekt jako tradiční.
Výhody
Uzávěr
Karafa má skleněný uzávěr, který je, pokud je vše dobře vyrobeno, mnohem lepší, nežli ten korkový, protože jak již víme, destiláty se z důvodu vyššího obsahu alkoholu skladují ve stoje, zatímco víno vleže. Tudíž již na první pohled z logiky věci, karafa vyhrává. Pro lajky bych dal k zamyšlení, proč se v lékárně používají lahvičky se skleněnými uzávěry.
Křišťál
Není křišťál jako křišťál, to by bylo na dlouhé povídání, ale je to cca dva roky zpět, co jsem byl na exkurzi u jednoho výrobce parfémů. Dokázali vyrobit vlastně vše, nicméně, proč to zmiňuji. Jejich hlavním a nejdražším produktem byly parfémy v luxusních křišťálových flakonech. Jeden takový flakon mohl bez náplně stát i 50 000,-. Opravdu zajímavé. Nicméně tam mě pán seznámil s unikáními vlastnostmi tohoto materiálu pro zachování aromatických látek a kvality parfému. A popravdě, když jste přivoněli k jednomu, který byl skladovaný ve skle, ten z křišťálu byl úplně o něčem jiném. Zkrátka fantastické. A to je další můj argument pro karafu, protože rozhodně od výrobců nečekejte nějaké kvalitní sklo. Láhev pro běžný rum stojí od 5,- do 25,- Kč. To je prostě realita.
Design a efekt
Nemá cenu se prostě dlouze rozepisovat. Destilát v křišťálové karafě vypadá skvěle a na první pohled musí ohromit.
Oxidace
Tohle bych vůbec neřešil. Jakmile otevřete láhev, nebo ji přelijete, destilát vám oxiduje úplně stejně.
Nevýhody
Co to je
Tak tohle je sporný bod, jak u koho. Když někomu naléváte whisky z karafy, můžete si, dle zkušenosti konzumenta, vymyslet, co chcete. Je to napsáno hrozně, ale tak nějak je realita. Žijeme v ČR, nedělám si iluze.
Nalévání
Moje zkušenost je, že se alkohol nalévá z karafy složitěji. Karafa je těžší a má mohutnější hrdlo.
Závěrem
Asi není úplně od věci vidět věci realisticky, když se opravdu exkluzivní láhve neprodávají v klasické láhvi, ale v karafě. Výrobci asi vědí, proč to dělají. Je to sexy, je to kvalitní a má to svůj nepopiratelný pozitivní efekt. Za mě tedy karafa 100% ano.
MK
vzhledem k obvyklým otevřeným 30-40 flaškám karafa nepřichází v úvahu a ani tak ne, karafa by měla stát někde na viditelném místě a to škodí obsahu kterej by měl být v temnu takže za mne ne 🙂 ale každej at whisky pije jak chce 🙂
Dobré dopoledne, není to příliš radikální komentář? Každý máme nějakou svoji láhev, která je oblíbená a tu předpokládám pijeme. Já to mám tak, že mám tři velké a dvě malé karafy. A ty láhve se prostě pijí. Pokud má někdo 40 otevřených lahví, chci vidět jak si dá každý den z každé. Takže je to o designu, o nejčastěji používaných lahvích, o úbytku atd.. MK
já mám otevřených 47 lahví a karafu používám living bottle 🙂
Dobré ráno, naprosto souhlasím. Jeden z příštích článků věnuji nové rubrice tip pro chlapa. Půjde o novou rubriku ve stylu “must-have”. Karafy lze sehnat v nejrůznějších objemech. Problémem dnešní doby je, že každý výrobce, který chce být světový, dělá svůj nábytek samé sklo. Faktem je, že svého nového domu mám již vymyšlený vestavěný bar, kde právě to hlavní bude ve formě vestavěné celodřevěné skříně, tj. žádné sluníčko nemá šanci. Ale je to i k zamyšlení na další článek. Co s načatými lahvemi? Skvělé téma. A za to velice děkuji. MK
Dobrý den,
ohledně načatých lahví asi i záleží co konkrétně za lahve to je. Jen taková zajímavost, HP 12Y mi moc nechutnala a po otevření a ochutnání jsem nikdy nedostal chuť nalít si další skleničku. Většina lahve padla návštěvě.
Teď mám tak třetinu obsahu, ochutnal jsem a moc mi chutná. Třeba takovej Laphroaig 10Y mi i s půlkou obsahu přijde jak voda, která je lehce cítit Laphroaigem na vůni, na chuti už skoro vůbec.
Dobré odpoledne, děkuji za komentář. Jak je vidět, bude to zajímavé téma do diskuse. Já mám také ne úplně ideální zkušenost zvláště s některými rumy. Takže máme téma. MK
Souhlasim s jirkou. Nemam sice doma otevrenych 40 lahvi, nicmene karafa je pro me neco co by melo byt na peknem reprezentativnim miste, coz pro whisky asi neni uplne okej. Jednak svetlo (dobra da se vyhnout primemu slunecnimu zareni) ale hlavne teplota. Ve sve karafe mam nalitou glenfiddich 15 (bezne popijeni), mam ji ve skrince s nejakym dalsim alkoholem (zatim nemam nejake extra misto), ale hlavne mi prijde dost blbe ji umistovat nekam na chladnejsi mista v dome (spiz, lednice, sklep, garaz…) Jak z toho ven, nevim. Kde uchovavate lahve vy ostatni aby byla teplota obsahu jakztakz?
Dobré ráno, podle mého názoru by v karafě neměl být u běžného člověka alkohol za desetitisíce, ale něco, co si běžně nalijete sám nebo přátelům. Také já chápu karafu jako investici, zatím mě velice zajímá Orchidée Dekantér. Musím také říci, že dnes se dělá nábytek samé sklo. Bar by měl vypadat ale přeci jinak. MK
Karafa by byla pěkná, dokážu si představit mít doma jeden Solaris od Moseru. Když pominu cenu, která je na můj vkus vysoká, tak je problém ve mě, že jsem dost pomalý píč (nebo pijan? ehh…), takže by se sice na karafu krásně dívalo, ale obsah by uvnitř ležel hodně, hodně dlouho, a časem by kvůli nepříznivým podmínkám degradoval. A mít Mosera zastrčeného někde ve tmě by bylo hanebné. Takže jak z toho ven? Asi se naučit pít rychleji, je to výzva.
Dobré ráno, naopak, naučit se pít společenštěji. MK
“Whisky by se měla pít tak, aby chutnala.” Takže je na každém jakým způsobem bude pít svůj oblíbený destilát. Karafu nepoužívám z několika důvodů. Přelitím do jiné nádoby měním rukopis výrobce, stírám vizuální charakter a informace na labelu. V karafě je to pro mě unisex a to já nechci. K pěkné broušené karafě patří sklo a tím je většinou old fashion/tumbler, z toho já piju maximálně 15-20€ blend, jinak na nožičce, copita aj. Přelévat low cost blend mi přijde nedůstojné vůči karafě a přelévat 60€+ láhve mi zas přijde nedůstojné vůči palírně. Karafa se hodí dle mého názoru na wow effect, kdy jde spíš o důležitost momentu/hosta, ale ne whisky.