Written by 9:23 am Rady a tipy • 9 Comments

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 02/2022

Laphroaig 10y Cask Strength Batch 013

Tento tip bude ode mě asi nekonečný evergreen. Prostě, jak se objeví Laphroaig, musím ho mít, zkrátka srdcová záležitost. Je mi také jasné, že za 10y whisky se mi ta cena kouše hodně těžce, ale prostě když máte od této značky tolik lahví, asi se nedíváte na nějakou korunu navíc. Tím samozřejmě chci říci, že pokud k Laphroaigu někdo nemá osobní cit, může se mu zdát tento tip jako velmi předražený. Nicméně, budu tomu věnovat samostatný článek, děje se to, co jsem již před léty předpovídal a hned píchnu do vosího hnízda. Macallan začíná být na trhu silně přehlcený, nekonečné série nových lahví, kdy i já již trochu ztrácím orientaci. Nechci tvrdit, že Laphroaig je o pár lahvích, to určitě ne, ale investování do této značky pořád vidím jako smysluplné. Pokud Macallan, Ardbeg atd. pomalu vyklízejí pole, hledám, kdo tuto díru na trhu zaplní.

Dnes doporučovaná desetiletá varianty má vše, co od ní očekávám. Exbourbonové sudy jí dali krásnou vanilku, ořechy, sladkost. Blízkost moře dodala slanost, mořské vlivy. Obsah alkoholu 57,9% mi přijde také zajímavá. V budoucnu to bude opravdu zajímavá láhev a jsem rád, že jí budu mít ve sbírce.

Bladnoch 26y Talia Red Wine Finish

V minulosti jsem již na tuto whisky upozorňoval a musím říci, že jsem měl možnost ochutnat ještě několik dalších pokusů. Pokud mě nějaká láhev zaujala a mohu jí celkem s čistým svědomím doporučit, pak je to 26y varianta. Obsah alkoholu 44%, v chuti lze najít neuvěřitelné množství ovoce jako jablka, hrušky, broskve, meruňky, švestky a takto bych mohl pokračovat dál. U těžkého vína mě velice baví sušené ovoce, marmeláda, přezrálé višně a švestky, zkrátka rafinovaná sladkost, ovocitost, a to vše právě Red Wine Finish nabízí.

Láhev je na trhu od roku 2020, a i když nyní nelze pozorovat nějaké velké zhodnocení, musím říci, že mě v posledních dvou letech přitahují whisky od 25y a výše do investiční částky 10 000,-. Těmto lahvím předpovídám velkou budoucnost a do tohoto konceptu mi zapadá i Bladnoch 26y.

Colonel E.H. Taylor Small Batch 50%

Kdo nezná tuto láhev, tak snad trocha přepisu z láhve:

“As founding father of the bourbon industry, Colonel Edmund Haynes Taylor, Jr. left an indelible legacy. His dedication to distilling began at the close of the Civil War when he purchased O.F C. Distillery. There, he developed innovative techniques that are still in use today. Made by hand, this Small Batch Bourbon Whiskey has been aged inside century old warehouses constructed by E.H. Taylor, Jr.  Barrels are evaluated and selected to create a perfect blend of distinctive character that is like no other. This bourbon is a true sipping bourbon that honors the uncompromising legacy of E.H. Taylor, Jr.”

Když tuto láhev ochutnáte, musíte se ptát, jak je destilát starý, protože je to opravdu sakra zajímavá kombinace a kvalita kořeněných, ovocných vjemů, které spolu s rafinovanou sladkostí hrají doslova koncert. Někdy se chce až těžko věřit, že takto kvalitní destilát zrál pouze 7 let. Citrusy, skořice, vanilka, marmeláda, pepř, dub, kouř, no prostě všechno je to tam. U small batch mi také přijde sympatické, že destilát zraje v původních sklepích, což je prostě poznat. Já vlastně nevím, co bych v poměru cena x výkon této láhvi vytknul. Vím. Měla by být levnější, abych si jí mohl koupit více.

Závěrem

V době psaní článku jsem prověřil dostupnost. Nevím, kolik lahví je k dispozici, to eshopy prostě neuvádí, a i kdyby, někdy to prostě není ani pravdivá informace. Každopádně, kdo čte pravidelně, včas, rychle reaguje, ten si koupí. Všechny láhve jsou dostupné v ČR. Bohužel, je to další podmínka pro tyto tipy.

MK

Close