Written by 8:19 am Rady a tipy • 4 Comments

Archiv: Barové pábení 08/2019

Dnes mám pro vás dva tipy na zajímavé láhve, tj. jedna alternativa k rumu Diplomatico Mantuano ve stejné cenové kategorii a pak mnou velice oblíbená whisky na denní popíjení.

Ron Malteco 10y

Předem bych chtěl napsat, že při koupi bych si dal pozor na dvě různá balení této láhve. Jedno vypadá jako pivní láhev a druhé je o poznání zajímavější. Já jsem si objednal designovější variantu.

Tak, a zpět k rumu, který je vyráběn a produkován ve střední Americe, přesně v Guatemale, která je známá produkcí prvotřídní cukrové třtiny, ze které se získává melasa, vedlejší produkt procesu výroby cukru, je to takový hustý, černý sirup, jenž v našem případě obsahuje asi 25 procent sacharózy a 20 procent glukózy a fruktózy. Konkrétně, cukrová třtina se pro tento rum sklízí v San Andrés.

Ron Malteco se vyrábí pod dohledem Industrias Licoreras de Guatemala v lihovaru Licorera Quezalteca, který má unikátní polohu v horách uprostřed Guatemaly, myslím, že je to něco kolem 2300-2500 metrů nad mořem, vysoká vlhkost a teploty od 18 do 28 stupňů. Lihovar pro výrobu Ron Malteco byl založený v roce 1940 jistou rodinou Botranů, milovníci rumů znají, a jeho výrobě se věnují ti samí lidé, kteří vyrábí Ron Zacapu.

Tak to by k popisu asi stačilo. A jak vlastně chutná? Vyváženě a lehce sladce, kde i mírně pokročilý nalezne krásnou vanilku, karamel, nugát a lehké tóny sladkého ovoce. Pro mě osobně je to takový mezistupeň mezi Legendariem, které je typicky sladké pro ženy a mužským rumem. Tato unisex varianta se hodí tedy pro každého a je i zajímavá do koktailů, které dokáže doslova rozzářit.

Asi závěrem bych dodal, že za pět set korun, se tato desetiletá směs rumů, vyráběná systémem solera, může klidně měřit se svojí konkurencí. Za mě do baru, jasný palec nahoru.

Bunnahabhain 12y

Když někdo slyší tento až krkolomný název, jeden by měl pocit, a také jsem to slyšel, že se jedná o nějakou indickou whisky. Opak je pravdou, byť historie tohoto městečka je více jak zajímavá. Založeno bylo roku 1881 z důvodu stavby lihovaru a obyvatelé zde také, tak jako dodnes, byli, jsou a asi i budou většinově zaměstnáni. Divoký název vychází ze skotské gaelštiny, což je goidelský jazyk keltské větve indoevropské jazykové rodiny. Je příbuzná irštině a manštině. Název lez přeložit jako Bun na h-Abhainn, což můžeme chápat jako „noha řeky“ nebo také „ústí řeky“. Setkal jsem se s obojím.

Bunnahabhain produkuje whisky s menší rašelinou, než je u ostrovní konkurence zvyklé a není filtrována za studena, což může mít efekt mírné zakalenosti, která ovšem není vadou nápoje. Já se s tím zatím nesetkal. Bunnahabhain jsem si vybral proto, že je jiná, ale přesto velice zajímavá. Kdo jí ochutnal, v 95% shodně potvrzuje, že poměr cena, kvalita, originalita je fantastický.

Osobně nevím, zda jsem v láhvi našel vše, co výrobce deklaruje, ale určitě mě zaujaly příjemné mořské tóny a zajímavá kombinace koření. Pokud jsem v minulosti říkal, že ta a ta láhev je unisex, tak tady říkám, že je to láhev pro chlapy, a nebo pro opravdu zkušené ženy v kalhotovém kostýmu od Channelu, které se vyznají.  Její hodnocení se osciluje kolem 85%, což při láhvi za 1099,- (dnes v roce 2022 1350,-) není rozhodně špatné.

Závěrem

Obě láhve rozhodně nelze považovat za investiční, ale jak název článku napovídá, jsou určeny do baru, tj. na velmi dobré pití a míchání koktejlů. Za mě určitě dobrá volba, kterou seženete téměř kdekoli.

MK

Close