Written by 7:49 pm Rady a tipy • 4 Comments

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 01/2022

Uf, na poslední chvíli bych měl asi udržet pokračování destilátů bez limitu. Dnešní měsíc to nebude jen a pouze o whisky, ale i o ostatních.

Quorhum 30Y Sistema Solera

Quorhum 30Y Sistema Solera Oporto Finish

Quorhum 30Y Sistema Solera Cask Strength

Velmi překrásná série rumů, kterou stojí za to nejen ochutnat, ale zcela určitě si ji přiřadit jak do své sbírky, tak případně do baru. Pokud byste se chystali jako já, zařadit tyto rumy i do své sbírky, má samozřejmě logiku si je pořídit všechny, ale pokud nemáte tolik finančních prostředků nebo se vám nechce, jeďte od spodu, tedy od Cask Strength a postupujte výše.

Quorhum 30Y v sérii mě ano i nepřekvapila svoji kvalitou, cenou, ale také přizpůsobením se cílovému zákazníkovi. Osobně si myslím, že to velmi pěkný, vkusný rum, který má však pro extrémně pravověrné rumaře nějaké „ale“. Tak předně bude doslazovaný, což legislativně není nic proti ničemu a to stejně tak, kdy asi došlo mírnému vyladění výsledné barvy. Ať ale tak, či onak, měli bychom si říci, že rum je to velice příjemný a výhledově se jeho cena ze zcela přirozených příčin bude zvedat. Je vlastně jedno, zda si tuto láhev koupíte investičně do baru, protože v budoucnu bude dražší, případně jako investici, protože ta série 30y se mi prostě líbí. V kompletu jsem nalezl pouze zde, 23y variantu bych nechal pouze do baru.

Crown Royal XR Extra Rare

Čím je tato láhev zajímavá? Tak předně se jedná o velmi populární whisky, která navazuje na první úspěšnou předchůdkyni, která také obsahovala část whisky z již zaniklé palírny Waterloo, z niž zůstalo pouze několik vzácných sudů. U doporučované Extra Rare je to ve své době velmi populární La Salle, která byla otevřená v roce 1924 a uzavřená v roce 1933. Byť je lahví na trhu dostatek, musíme si přiznat, že vše má svůj konec a začátek, takže jednou bude pryč a hotovo. Ta doba se postupně rychle blíží, protože, přiznejme si, na trhu není žádný nováček. To by však nemělo bránit tomu, abychom se na tuto whisky dívali „přes prsty“.

Výhodou, nebo možná nevýhodou, je moderní nádech a unifikovanost. Extra Rare je voňavá, sladká, chutná po medových hruškách, meruňkách, rozinkách, karamelu, kakau atd.. Pokud si koupíte CR XR ER, tak asi nevyhrajete první cenu za nejlepší investici, ale zcela jistě získáte zajímavou láhev, v krásném až kýčovitém obalu, která si ale své místo zcela určitě najde.

Gold Cock 20 Year Old

Ano, tohle je skutečně první česká whisky, kterou bych doporučil jako investici, byť rovnou říkám, s velkým ALE. Po ochutnání na soutěži o nejlepší český destilát Czech National Spirits Competition jsem jí nějak vzal na milost a musím říci, že to skutečně není špatná česká whisky, rád jsem tuto láhev vypil, znovu koupil a rád jsem si na ní nalepil zlatou známku pro nejlepší whisky a uložil do sbírky. Asi není nutné popisovat jaká je, ale spíše tedy důvod proč. Je to vlastně ještě hraniční, ale stále dobrý kup. Osobně si myslím, že v budoucnu bude dobrých českých whisky přibývat a já chci stát s rozumnou nějak na začátku. Nemyslím si, že se bude zhodnocovat po desítkách procent, to opravdu nejsem naivní. Můj pohled je takový, že bych prostě rád začal s českou sbírkou a tahle láhev mi tam nějak sedí. Prostě jsem jí ochutnal, koupil, vypil, znova koupil a uložil. Tak nějak by to mělo být. Zbytek nechávám osudu.

Závěrem

Lednové tipy, čehož si jsem vědom, neoplývají nějakým wau efektem, ale zase na druhou stranu to jsou sakra slušné láhve za velmi vřelou cenu. Ani proti jedné nemám nic, pokud si uvědomím počáteční investiční cenu a očekávané zhodnocení, zvláště u prvního tipu rumů je celá série zajímavá a ve třech lahvích i vzhledově efektní. Nemít je ve sbírce by byla opravdová škoda.

MK

Close