Written by 10:43 am Rady a tipy

Archiv: Barové pábení 06/2019

Armagnac Prince D´Arignac X.O.

Nyní trochu rozbouřím vlny. Mít ve svém baru cognac je pro mě povinností. No a armagnac je takový cognac chudých. Nn, jasný, v minulém článku jsme si vysvětlovali rozdíl mezi těmito dvěma destiláty, avšak a možná právě proto, jsem pro tento měsíc zvolil tuto láhev.

Něco o značce

Prince d’Arignac, je malým producentem, a to tak, že opravdu malým, že je mnohými považován za nezávislou stáčírnu, což není pravda. Také nijak nesouvisí se značkou vín Baron d´Arignac. A také titul Prince d’Arignac nesouvisí s žádným princem ani jednotlivcem.  Hodně zvláštností, že? To ale nic nemění na tom, že se jedná o velmi zdařilý, lokální produkt.

O láhvi 

A co vlastně můžeme najít uvnitř láhve? Po otevření byste měli zažít lékořici, fialky, švestky, hrušku, vanilku, lehký mentol. Za mě příjemně vyvážená textura doplněná lehkým kořením, lipovým květem a sladkým zeleným jablkem. Na konci lze nalézt sladkost podobnou vanilkovým rohlíčkům. Doba zrání je minimálně 6 let.

Jak jsem řekl již na začátku. Máte možnost si koupit cognac, ale kde jej za tuto cenu ve stáří XO seženete? No a nebo máte jednoduchou alternativu „malého“, lokálního výrobce, která vás určitě potěší. Nemusíte kupovat reklamu a drahý marketing vůbec. Stačí prostě zkusit něco jiného, zajímavého. Prince D´Arignac je stejně zajímavou alternativou jako Ararat, který mě ale v poslední době dost zklamal. Zkrátka a jednoduše, pokud bych si měl ve stejné cenové hladině vybírat např. mezi Tullamore a tímto armagnacem, je to jasná volba. Pro mě osobně je cognac, armagnac nebo brandy vždy pití s nádechem elegance a to je mi velmi blízké.

Sarajishvili XO

Spousta našich tatínku a dědečků, když se řekne gruzíňáček, má dnes slzavé oko. A stejně tak jako W. Churchill miloval whisky a cognac, ale zároveň byl největším pijanem Araratu, stejně tak já dnes nabízím naprosto skvělé pití za naprosto neuvěřitelnou cenu, kterou jen málo kdo a málo co trumfne.

Trocha teorie. Zakladatelem je destilérky je v roce 1884 jistý doktor chemie a filozofie David Sarajishvili. A kombinace těchto oborů vědění dala vzniknout něčemu tak krásnému a lahodnému jako je gruzínská brandy, která se může směle poměřovat s nejedním cognacem. XO varianta na rozdíl od cognacu, který je zraje v sudech i jen 6 let, byť se to v dnes mění na 10 let, obsahuje směs patnácti různých destilátů ve stáří 14 – 30 let. Výsledkem je překrásná, temně jantarová barva, jež je doprovázená fontánou sametových chutí, zejména pak čokolády a vanilky.

Když si pomyslím, jak Ararat 20y zvedl ceny, cognac XO v tomto stáří koupit je de facto naprostou utopí, musím říci, skvělá volba. Krásná láhev, krásný obsah, komplikovaný název, ale ještě jednou fantastická cena.

Nakonec snad jen pozor na uzávěr láhve. Je opravdu, opravdu těžký. Vypadl mi z ruky, a že to byla rána. Zkrátka pořádné sklo a žádný plast. Tak nějak to má být.

Závěrem

Je mi naprosto jasné, že jsou lepší láhve, ale tohle jsou prostě takové lowcostové tipy, kde lze za velmi slušné peníze pořídit velmi zajímavý kousek. Již nyní se těším, jak bude za rok vypadat náš bar.

MK

Close