Written by 10:03 am Rady a tipy • 6 Comments

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 12/2021

Covid i Brexit nás tak trochu hodně trápí, takže jsem se rozhodl změnit prosincový článek, protože nebyla splněna základní podmínka tipů, abyste si mohli ve větším objednat doporučovanou láhev. Musel jsem se také reálně zamyslet nad tím, zda vůbec český alkohol může být investiční a v jaké podobě. Asi každý z vás zaznamenal ukončení prvního ročníku CNSC, kdy již plánujeme druhý. Když akce skončila, lidé mi říkali: „Tak už to máš za sebou.“ A já všem odpovídal: „Naopak, to nejtěžší mě teprve čeká.“ A opět jsem měl pravdu. Po akci jsem spal max. 4 hodiny denně, telefon na uchu, komunikace s účastníky, médii, partnery, zájemci pro rok 2022. Vedl jsem velké množství rozhovorů, kdy jsem si musel stejnou otázku položit: „Je skutečně český alkohol investiční? Pokud ano, v jaké podobě?“

Celkově musím říci, že na jednotlivých láhvích v tuto chvíli nespatřuji nějaký zajímavý investiční potenciál do budoucna, i když česká whisky začíná produkovat velmi pěkné láhve. Pak jsem se tedy musel zamyslet nad vším, co jsem v životě prožil, viděl, slyšel atd.. A dospěl jsem k jednoduchému závěru. Sedl jsem k internetu a začal jsem objednávat výherní láhve ze soutěže. Proč? Nechci nyní propagovat jen a jen svoji soutěž. Tak upřímně částečná propagace to je, ale na druhou stranu jsem si uvědomil, že jsem přítomen něčemu novému, zajímavému. A mám to veliké štěstí, že skutečně stojím na začátku. Právě proto jsem začal nakupovat všechny vítězné láhve ze soutěže. Proč?

Všichni o mně víte, že jsem neuvěřitelný plánovač. Jedna láhev pro mě nic neznamená a nevidím v tom skutečně potenciál. Jenže soutěž se rozjela, byť je zatím postavena mé silné finanční dotaci. A já si říkám, co bude za mých oblíbených dvacet let? No v tuto dobu bych rád měl ve sbírce všechny oceněné láhve. Úplně to před sebou vidím. Rok 2021, 2022, 2023 ……..2041. Všechny láhve pěkně vysázeny po ročnících, kategoriích vedle sebe. To nejlepší, co tato země dala. Přesně tohle mi dává smysl. A cena? Jedna lepší zahraniční whisky! Nestojí to za to? Můžete, můžeme budovat a vybudovat to nejlepší, co tato země vyrobila. Můžeme tím i podpořit české výrobce. A jsme skutečně na začátku. První ročník se zkrátka počítá. Já si myslím, že dnes tuto příležitost přehlížíme, což je veliká chyba. Jak mě učil můj mentor profesor J.C.: „Martine, žádná příležitost nechodí v životě 2x.“ Jeho slova by se mohla do kamene tesat. A tak dnes musím říci: „Chcete skvěle investovat? Zkuste se zamyslet nad budováním sbírky toho nejlepšího z ČR“ Mě to prostě dává smysl.

Závěrem

Je mi jasné, že budu kritizován, že ten a ten výrobce se nezúčastnil a má lepší alkohol. Možná. Můžeme se o tom dohadovat, můžeme se o tom přít, ale to je tak všechno, co s tím můžeme udělat. Každopádně je to jen spekulace, protože osloveni byli všichni výrobci a jen ti odvážní se přihlásili. Kdo se chce poměřit, ten jde do soutěže. Bez vůle zvítězit není vítězství. Vím, že je to neobyčejně těžké, ale právě proto. Všichni si zaslouží respekt. A české destiláty mají velmi vysokou kvalitu. A pak, naše soutěž je jiná. Žádné nekonečné udělování zlatých medailí. Zlato, stříbro, bronz a konec. A podle mého názoru to má váhu. Zkrátka a jednoduše si musíte představit rok 2041 a stav, kdy máte všechny oceněné láhve. Pak to má silný investiční potenciál. A já vám jdu příkladem. Poslední láhev je na cestě. Mě to prostě smysl dává. Za malé peníze, tolik lahví, tolik krásy.

MK

Close