Written by 11:39 pm Zaujalo mě • 5 Comments

Krvavé potraviny

V poslední době se na můj vkus velmi mnoho lidí snaží bořit původní zvyky, snaží se být alternativní a to za každou cenu. Dnes bych se chtěl podívat na všechny ty, kdo chtějí změnit Vánoce, vánoční zvyky a zavést tak eko, bio, vega a ještě nevím co diktaturu, protože se domnívají, že např. ryba je přežitek, vražda atd.. Je až s podivem, že má generace jedla úplně všechno, žili jsme si na můj vkus oproti dnešku, tedy jako děti, v mnohem více svobodném světě, nežli dnešní generace. Tý vado, tomu bych nevěřil, že to někdy vyslovím, natož napíši. Já, který nikdy nebyl jiskra a jediný ze třídy ani pionýr. Šílené.

Co říkáte na salám, který obsahuje např. 90% masa, nebo třeba i klasický steak? Je to vražda? Zkusme si vysvětlit pomatenost EkoBio alternativců např. na vegetariánském salámu. Který salám má na „sobě“ více krve? Klasická mortadela nebo ta vegetariánská? Ano, jistě tušíte, vzhledem k tónu článku, že ta vegetariánská. Ale proč? Tak zní otázka.

Běžná mortadela může obsahovat zhruba 74% masa. Na výrobu se používá prasátko, které má průměrnou jateční hmotnost 94,25 kg. Z tohoto objemu se použije zhruba 81% na klasickou spotřebu, 11% na výrobu mastných výrobků a zbytek jsou kosti, tuk atd.. Z jednoho takového prasátka byste tedy vyrobili cca 102 kg mortadely. Pláčete, že umřelo prasátko? Neplačte. Tedy plačte, ale až v dalším odstavci.

Nyní přicházíme k vegetariánské mortadele. Na její výrobu je potřeba bílek a to ve stejném poměru, tedy cca 70%. Pro stejnou hmotnost mortadely 102 kg je potřeba tedy opět zhruba 72 kg bílku. Ale, kde ho vzít. Ano, jasně, ve vejcích. Jedno takové váží průměrně 57 g a z něho získáme 33 g bílku. Abychom získali 70% vegetariánskou mortadelu o váze 102 kg, potřebujeme získat zhruba 2174 vajec. Jedna slepice snese 300 vajec za rok a po roce a půl jde k řezníkovi (ne vždy, cyklus lze prodloužit). Proto k získání požadovaného množství je potřeba 6 slepic. Jenže i toto číslo má háček. Z každého vajíčka se nevylíhne slepice. Jako, příroda je potvůrka, všude je 50% samců, tedy i zde musíme připočítat dalších 6 ks drůbeže, tj. kohoutů. Takže nám na stejné množství neumřelo 6, ale 12 živočichů. Kohouti jsou však nerentabilní a tudíž jdou na porážku ihned. Z globálního hlediska tak zbytečně umírají ne tisíce, ale miliony kohoutů. Každý z nás asi ví, co je to „klecový chov“. Viděli jste, v jakých podmínkách žije prase určené na porážku. Oproti slepicím, naprostý blahobyt a ráj. No ale každopádně, pokud chceme vyrobit mortadelu teď a nyní, potřebujeme cca 2174 slepic v chovu a 2174 kohoutů zabít téměř bez užitku, tj. dohromady 4348 zvířat, což je oproti jednomu prasátku trochu nepoměr.   

Závěrem

Nic na světě není černé nebo jen bílé. Podle mého názoru je ale realitou, že člověk je tvor jako kterýkoli jiný. Je tedy součástí přírody a tu se naučil využívat ve svůj prospěch. Je tedy mnohdy naprostým bláznovstvím, stavit se sami proti sobě. Co bude příště? Vyhubíme nebo budeme geneticky upravovat psy, kočky, lvy, dravé ptáky, aby nejedly maso? Podobný pokus již zde byl za Mao Ce-tunga, kdy byli vybíjeni ptáci, protože jedli lidem úrodu. Na druhý rok se přemnožili býložraví škůdci a v ČLR zavládl hladomor. Co tedy dělat s těmi zlými dravými ptáky, co požírají hlodavce? Příroda má svůj fungující systém a my se jej pokoušíme během několika málo okamžiků zcela měnit. Je to nesmysl. Chápu, že jsem asi někoho nepotěšil, ale to už tak bývá. Článek je pouze postojem autora a neodráží postoj všech. Je dobré se ale nad obsahem zamyslet.

MK

Close