V poslední době se na můj vkus velmi mnoho lidí snaží bořit původní zvyky, snaží se být alternativní a to za každou cenu. Dnes bych se chtěl podívat na všechny ty, kdo chtějí změnit Vánoce, vánoční zvyky a zavést tak eko, bio, vega a ještě nevím co diktaturu, protože se domnívají, že např. ryba je přežitek, vražda atd.. Je až s podivem, že má generace jedla úplně všechno, žili jsme si na můj vkus oproti dnešku, tedy jako děti, v mnohem více svobodném světě, nežli dnešní generace. Tý vado, tomu bych nevěřil, že to někdy vyslovím, natož napíši. Já, který nikdy nebyl jiskra a jediný ze třídy ani pionýr. Šílené.
Co říkáte na salám, který obsahuje např. 90% masa, nebo třeba i klasický steak? Je to vražda? Zkusme si vysvětlit pomatenost EkoBio alternativců např. na vegetariánském salámu. Který salám má na „sobě“ více krve? Klasická mortadela nebo ta vegetariánská? Ano, jistě tušíte, vzhledem k tónu článku, že ta vegetariánská. Ale proč? Tak zní otázka.
Běžná mortadela může obsahovat zhruba 74% masa. Na výrobu se používá prasátko, které má průměrnou jateční hmotnost 94,25 kg. Z tohoto objemu se použije zhruba 81% na klasickou spotřebu, 11% na výrobu mastných výrobků a zbytek jsou kosti, tuk atd.. Z jednoho takového prasátka byste tedy vyrobili cca 102 kg mortadely. Pláčete, že umřelo prasátko? Neplačte. Tedy plačte, ale až v dalším odstavci.
Nyní přicházíme k vegetariánské mortadele. Na její výrobu je potřeba bílek a to ve stejném poměru, tedy cca 70%. Pro stejnou hmotnost mortadely 102 kg je potřeba tedy opět zhruba 72 kg bílku. Ale, kde ho vzít. Ano, jasně, ve vejcích. Jedno takové váží průměrně 57 g a z něho získáme 33 g bílku. Abychom získali 70% vegetariánskou mortadelu o váze 102 kg, potřebujeme získat zhruba 2174 vajec. Jedna slepice snese 300 vajec za rok a po roce a půl jde k řezníkovi (ne vždy, cyklus lze prodloužit). Proto k získání požadovaného množství je potřeba 6 slepic. Jenže i toto číslo má háček. Z každého vajíčka se nevylíhne slepice. Jako, příroda je potvůrka, všude je 50% samců, tedy i zde musíme připočítat dalších 6 ks drůbeže, tj. kohoutů. Takže nám na stejné množství neumřelo 6, ale 12 živočichů. Kohouti jsou však nerentabilní a tudíž jdou na porážku ihned. Z globálního hlediska tak zbytečně umírají ne tisíce, ale miliony kohoutů. Každý z nás asi ví, co je to „klecový chov“. Viděli jste, v jakých podmínkách žije prase určené na porážku. Oproti slepicím, naprostý blahobyt a ráj. No ale každopádně, pokud chceme vyrobit mortadelu teď a nyní, potřebujeme cca 2174 slepic v chovu a 2174 kohoutů zabít téměř bez užitku, tj. dohromady 4348 zvířat, což je oproti jednomu prasátku trochu nepoměr.
Závěrem
Nic na světě není černé nebo jen bílé. Podle mého názoru je ale realitou, že člověk je tvor jako kterýkoli jiný. Je tedy součástí přírody a tu se naučil využívat ve svůj prospěch. Je tedy mnohdy naprostým bláznovstvím, stavit se sami proti sobě. Co bude příště? Vyhubíme nebo budeme geneticky upravovat psy, kočky, lvy, dravé ptáky, aby nejedly maso? Podobný pokus již zde byl za Mao Ce-tunga, kdy byli vybíjeni ptáci, protože jedli lidem úrodu. Na druhý rok se přemnožili býložraví škůdci a v ČLR zavládl hladomor. Co tedy dělat s těmi zlými dravými ptáky, co požírají hlodavce? Příroda má svůj fungující systém a my se jej pokoušíme během několika málo okamžiků zcela měnit. Je to nesmysl. Chápu, že jsem asi někoho nepotěšil, ale to už tak bývá. Článek je pouze postojem autora a neodráží postoj všech. Je dobré se ale nad obsahem zamyslet.
MK
Martin, neoverite si v texte pocty na vajcia/sliepky/kohutov? Najskor 2174 vajec, 12 sliepok/kohutov a potom 4348 sliepok/kohutov. Alebo som nieco zle pochopil ja, aj to sa bezne stava 🙂
Dobrý večer, já si myslím, že je to v pořádku. Představte si, že pro stejné množství mortadelly z masa potřebujete 2174 vajec, což vám dá 2174 slepic. Jenže na počátku byla kuřata a ta se rodí cca ve stejném poměru 50-50 slepice – kohouti. Jenže ty kohouty dáte pryč hned. Jsou nerentabilní. Takže abyste vůbec vyráběl vegetariánský salám potřebujete v konečném součtu 4348 kusů drůbeže. Půlka snáší a půlka je již “v pánu”. Pokud byste měl správně 12 ks, musíte vejce sbírat a skladovat, což rok úplně moc nejde, opět je to nerentabilní. Teoreticky ano. A další rozdíl, za jak dlouho doroste prase do jateční váhy? 5-7 měsíců. Takže ono to dává svůj smysl. MK
Ale tie slepice “nepouzijete” len na 1 salam, teda tych 102 kg. Mne to takto nesedi, pride mi to zbytocne tendencne a teda minajuce sa ucinku 🙂
Slepice budu znasat vajicka kazdy den, zatial co to prasiatko uz to ma za sebou na druhy den..?
Ked sa bavime cisto o poctoch, je to sirsia tema a abstrahujeme od dalsich suvislosti..
Ano, Rado má pravdu – nicméně chápu úvahu pana Krupičky a i to jak snadno to vypadá blbě. 4348 kusů drůbeže na 102 kilo salámu znamená že slepici zabijete ihned po tom co snese jedno vejce – ano máte salám z den stejně jako z prasete ale toto srovnání ne nesmyslné. Správně je jak píšete na 102 kilo sálamu 6 slepic/6 kohoutků těch 4348 je na 300 kusů salámů kdy každý má 102 kilo. Nehledě na to že z kouhoutků a slepiček po tom co přestanou nýst navíc udělám přes 4 tuny např. drůbežích konzerv pro psy a kočičky 😀
Dobrý večer, ano, souhlasím, tu slepici skutečně každý den nezabijete, ale s cyklem 1,5 roku vám těch salámů vyrobí 4348 kusů mnoho. To, co bylo účelem je však mj. sdělení, že i když je salám vegetariánský, neznamená to, že by kvůli němu neumírala zvířata nebo nežila v hrozných podmínkách. Jak říká kamarád. Slepice po generace neviděla slunce ani nic jiného. Prasátko vidí slunce přes okno, kráva se podívá ven a zvěřina jí jen čerstvé bylinky. MK