Written by 10:04 am Rady a tipy • 29 Comments

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 11/2021

J&B 12y a 15y

Tato láhev je jako tip velmi kontroverzní a moc dobře to vím. Jedná se o směs desítek nejrůznějších whisky, kdy lze možná jen velmi těžko hovořit o nějakém skutečně propracovaném systému. Co se týče obsahu láhve, kvality a chuti, zde opět nelze paušalizovat, protože jak to tak bývá, někomu chutná, někomu ne. Co je však důležité, je fakt, že tuto láhev musíme posuzovat jak optikou kvality, tak optikou ceny, kdy lze za velmi pěkné peníze získat 0,7l případně 1l.

Nemusíte se mnou souhlasit, ale když jsem měl možnost láhve ochutnat, nebyl moc velký rozdíl mezi klasickou J&B a 12y variantou. Mezi 12y a 15y variantou. Mezi klasickou a 15y variantou, zde již se dalo v určité, rozumné míře rozlišovat. To mi jen ukazuje na fakt, jak byla tato whisky vytvořena.

Pokud jsme nyní řekli to nehezké, měli bychom říci také druhou stránku. Za mě je tato láhev nostalgie. Za komunistického režimu, to bylo “něco” a nabitý pocit v mém povědomí zůstal. Design se mi právě s ohledem na mé vzpomínky také líbí. Chuťově žádná velká pecka, lehká sůl i kouř, ale mě prostě za doporučovanou cenu neuráží. Na druhou stranu musím zmínit informaci, která nevím, zda je pravdivá: J&B Jet je whisky značky Justerini & Brooks, která se momentálně nevyrábí.

Pokud se zamyslím na vším děním kolem, kvalitou, cenou a pokud by byla pravda o tom, že se momentálně tato whisky nevyrábí, dává mi smysl jí vlastnit. A to již jako určitou kuriozitu do mé sbírky za pár stovek, nebo naprosto skvělou láhev a perfektní tip do baru, který bude jen a jen dražší.

Glengoyne 28y

U této láhve je to sázka na jistotu. Doporučoval jsem mnoho Glengoynů a nyní přišla řada i na 28y variantu. Proč? Mohl jsem tuto láhev s klidem přeskočit, ale když vidím, jak se její zásoby na trhu ztenčují, nedalo mi to a chtěl jsem prostě vyjádřit svůj názor, že Glengoyne 28y láhev pravidelně a dobře roste na ceně a ani v budoucnosti nelze čekat jiný osud. Právě dobře postavená série Glengoynů může být v budoucnosti více jak zajímavá možnost zhodnocení své sběratelské vášně. Je to totiž typický příklad, jak nejet v hlavním proudu na vlně vysokých a extrémně vysokých cen, naopak snažit se podívat kousek bokem, kde je také svět a často neméně zajímavý, ale o to s více jistým zhodnocením.

Camus Pionneau

Poslední láhvi je cognac. Moc těchto lahví nedoporučuji, ale když již dám nějaký tip, jsem si s ním naprosto jistý. Ano, nevýhodou této láhve je cena. Předem říkám, neochutnal jsem přímo tento cognac, ale láhve o tohoto domu mě fakt baví, jsou vždy skvělé. Camus se orientuje především na kvalitu a o tom je i tato láhev z roku 1969, která je výsledkem jediné sklizně v oblasti Saint Maigrin. Co mě dále baví je sudová síla 56,4%, která je velmi atypická od 98% všech cognaců, jež mají veskrze 40%. Někdo si dal zkrátka záležet, a proto i počet těchto lahví je 4848, když všechny jsou individuálně parafovány.

Nechci tvrdit, že doporučovaný cognac je extrémní vzácností, ale na evropském trhu ho již mnoho není a tradiční země hlásí vyprodáno. Pionneau je opravdu něco pro fajnšmekry, kteří vědí, co mají. Jsou láhve, které vypadají jako klaun, aby zaujaly. A jsou láhve, které vypadají jako šedé myši, ale opravdový odborník žasne. Mě tato láhev prostě baví. V nekonečné šedi zářící hvězda.

Závěrem

Jak vidíte, k samotnému investování lze přistupovat různě. V každém případě se mi zdá investování do alkoholu v rozumné, zdůrazňuji rozumné míře vskutku výborná investice oproti všem ostatním komoditám.

MK

Close