Written by 3:21 pm Rady a tipy • 7 Comments

Nový článek: Barové pábení 11/2021 – Suntory Special Reserve a Royal

Dnešní článek pojedu trochu na hranu, ale já si za těmito tipy zase nějak stojím, proto dávám do diskuse. Od roku 2014 se svět zbláznil do japonských whisky, aby je bez nějakého, podle mého názoru, zjevného důvodu z lásky, proměnil u některých v tvrdé opovržení. Já zase říkám, že se snažím jít mimo tyto módní trendy, kdy chci posuzovat láhev, zda je opravdu dobrá ve stylu „good value for money“, nebo ne.

Suntory Special Reserve

Když bych měl být upřímný, co mě na této láhvi baví, pak je to v celku naprosto vše. I přesto, že se jedná o blend, který mě určitě neurazí, vnímám pozitivně i délku staření, která by měla být 10 let. Když si vezmu v potaz konkurenci 10y lahví, musím přiznat, že mě neuráží ani cena kolem 1300,-. Také hodnotím kladně design láhve, který se odkazuje k 60. létům. Jako poslední argument bych uvedl zhodnocení láhve. Není a nebude to nějaký sprinter, ale na aukcích jsem již viděl dřívější vydání, nyní bych nechtěl uvést nepravdivý údaj, ale myslím, že to byl rok 2002 a cena kolem 6000,-. Láhev byla prodána. Nerad, ale mohu se mýlit. Tím nechci říci, že je to nějaký super výhodný obchod, i když pár stovek procent to je a je také důležité si uvědomit pořizovací cenu této láhve. Pravdou ale také je, že tam naleznete starší láhve za podobnou cenu té dnešní. To je prostě aukce. Prostě někdy nahoru, někdy dolu. To vše mi prostě nějak zapadá do celkového kontextu, že mohu s klidným svědomím tuto whisky doporučit nejen k pití, ale naprostému začátečníkovi jako investici nebo někomu, jako já, kdo si vytváří bar zajímavých lahví na pozdější a léta hubenější. Když vidím, co se v dnešní společnosti děje, sedm ran egyptských nás zcela jistě nemine.

Co od obsahu čekat? No ve vůni určitě kávu, kůži, sušené švestky, rozinky, pomerančovou kůru, lískové oříšky, pikantnost zázvoru a pepře.  V chuti hořkou čokoládu, jemné sherry tóny, kávu, pepř, zázvor, vanilku a okrajový mentol. Dokončení je příjemné, zakončené kávovými tóny, dubem a kůží. Pokud chci něco originálního, nevšedního do baru, co na první pohled i doušek zaujme, pak je toto má volba.

Suntory Royal

Podobná láhev, podobný osud. Velmi zajímavý design a poměrně zajímavá whisky, která ale nemusí oslovit každého. Na trhu včetně starších lahví můžete koupit dva druhy lahví, přičemž mě se líbí ten klasický, krychlový, připomínající klasickou bránu Torii nikoli kvádrový. Oproti první láhvi můžete v chuti cítit více jemnosti, másla, vanilky, jemnou meruňku a to vše doprovázené příjemným vlivem dřeva. Investiční potenciál láhve je spekulativní, ale tohle je rubrika o tom, co si koupit do baru. Opět některé aukce jsou překvapivě úspěšné, jiné nikoli. Ale jak říkám, je to velmi slušná, unikátní whisky, která se na našem trhu příliš neobjevuje. Dřívější ročníkové láhve jsou dnes velmi ceněné, ale sehnat je, to chce sáhnout hlouběji do kapsy. Pokud opět zvláště před vánoci hledáte něco originálního, Suntory Royal může být zajímavá volba.

Závěrem

Je mi naprosto jasné, že dnešní doba běžným japonským láhvím nepřeje, to ale neznamená, že se mezi nimi nedá najít dobré pití. Odmítám být kam vítr tam plášť a je mi jasné, že se možná strhne divoká diskuse, ale proč ne. Whisky by přeci neměla být o nějakém možná až pozérství. Pojďme se bavit o tom, zda vám tato whisky nebo jiná japonská whisky chutná, zda má místo v našich barech nebo proč ne. Žádný názor není špatný. Já to vždy ukazuji na vztazích. Jeden by se s holkou zabil po týdnu, druhý s ní prožije spokojený celý život. Kde je pravda? Nikde. Každý jsme zkrátka jiný. Co se mi ale ještě na těchto láhvích líbí, zvláště v dnešní době, že je můžete za slušnou cenu koupit v ČR. A to je také v dnešní optice více jak zajímavý argument.

MK

Close