Written by 12:59 pm Rady a tipy • 10 Comments

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 10/2021

Tak tento měsíc to bude rum, whisky, whisky a opět vše rozdělené do tří kategorií: začínající, pokročilý a zkušený investor. Na trhu je těchto lahví poměrně dost, jsou dostupné v ČR a jejich investiční potenciál je zcela reálný. Pojďme tedy do toho.

Ron Cristóbal Santa Maria OLOROSO Limited Edition

Rumy k mému překvapení zažívají vlnu popularity a jejich zhodnocování u některých lahví začíná být velice zajímavé. Proto jsem si dnes připravil tuto láhev v limitované edici 1487 lahví. Krásně zbarvený rum, stařený 14 let, přičemž na posledních 17 měsíců byl obsah přesunut do sudů Oloroso. Baví mě i obsah alkoholu, který neosciluje někde mezi 37,5 až 40 %, ale zde máme za mě poctivější variantu 46%.

Rum není příliš komplikovaný, což se u této věkové kategorie ani moc ve srovnání s whisky neočekává. Pro někoho nevýhoda, pro někoho jasný benefit. Každopádně mám co dočinění s těžším rumem, plným sladkosti, kávy, kůže, dubu, ořechů, vanilky a lehkého kokosu.

Název Cristobal Colón není nikdo jiný, nežli samotný objevitel Ameriky Kryštof Kolumbus a další název odkazuje na loď, která jej při objevování vezla, tedy Santa Maria.

Kdybych měl sám o sobě hodnotit tento rum bez jakéhokoli marketingu, řekl bych, že cena by mohla být o nějakou tu stovku nižší. Na druhou stranu v celku tu máme velmi pěknou, v základních rysech i investiční láhev, která zcela jistě potěší každého konzumenta, ale i investora, který právě začíná a nechce se pouštět do nějakých vyšších částek. Koupě této láhve je i zajímavou investicí do baru pro mnohem pozdější konzumaci. Je dobrá a nebude.

Bowmore The Devil’s Casks III

Oproti první a druhé várce musím říci, že tato doporučovaná láhev je za mě asi nejlepším počinem. Bowmore šel za mě všeobecně hodně nahoru, a i když si myslím, že jsem od této značky pil lepší láhve, pořád musím říci, že tato řada má hodně co nabídnout. Je to poměrně velice moderní kombinace sladké ovocnosti jako např. sušené švestky, koláče, hnědého cukru atd., ale také květnatosti: luční kvítí, napučené borovice atd., a na konci bezpochyby lehce metalické dokončení s náznaky rašeliny, mořské soli a koření.

Vím, bylo by ideální doporučit tuto láhev o něco dříve, když byla o nějakou tu stovku levnější, ale to jsem zvolil Bowmore Manzanilla Cask 18y Vinters Trilogy a to byla skutečně lepší varianta. I přesto dnes cítím, že chci Bowmore The Devil’s Casks III doplnit do své sbírky, protože cítím její investiční potenciál jít prostě nahoru.

Dewar’s 30Y

Lidé dělají chyby. Jen hlupáci je prý opakují. Když jsem za začátku psaní tohoto blogu říkal, že jsem nakoupil Glenfiddich 30y za 9 900,- byl jsem označován ne příliš hezkými slovy. Dnes je tato cena na běžném trhu nepřekonatelná. Když se dívám na heureku, pak je 2-3 násobná. Proto se dnes musím zamyslet nad Dewar’s 30Y, kterou je ještě pořád možno koupit na českém trhu, ale co je pro investování důležité, podívat se, kolik zásob je na evropském trhu. Hned na začátku si musíme říci, že to není žádná velká sláva. Počty lahví k prodeji jsou v řádech kusů.

V poslední době mám opravdu hodně rád 25y a 30y whisky. Jsou oceňované, kvalitní, jejich málo a jsem přesvědčený, že u mnoha z nich lze očekávat zajímavé zhodnocení. Stejně to mám i v tomto případě, kdy 30y varianta není a nebude levnější. Naopak. Nyní mi tedy vychází jednoznačné. Investovat.

Závěrem

Pokud budete kupovat ještě na https://www.excaliburshop.com/ , myslím, že by měl ještě stále fungovat slevový kód z minulého článku, takže byste měli první doporučovanou láhev Ron Cristóbal Santa Maria OLOROSO Limited Edition kupovat nejlevněji na trhu.

MK

Close